«Αδειάζουν» οι δημόσιες υπηρεσίες της Κρήτης καθώς μόνο το τελευταίο δίμηνο, που το ζήτημα της εφεδρείας και τα σενάρια για νέες περικοπές σε εφάπαξ και συντάξεις πήραν φωτιά, έχουν υποβληθεί δεκάδες αιτήσεις για συνταξιοδότηση.
Πρόκειται για άτομα που ναι μεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη, ωστόσο λόγω της «πρόωρης» αποχώρησής τους, αυτή θα είναι μειωμένη. Προτιμούν παρόλα αυτά την έξοδο καθώς θεωρούν ότι έτσι μπορεί να σώσουν ότι σώζεται στις αποδοχές τους, που τις βλέπουν να συρρικνώνονται διαρκώς εξαιτίας των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης.
Το φαινόμενο, που παρατηρείται κυρίως σε δήμους αλλά και σε εφορίες, αν και αναμενόμενο, έχει προκαλέσει έκπληξη καθώς το τελευταίο διάστημα, παίρνει μορφή χιονοστιβάδας.
«Αιμορραγούν» οι Δήμοι σε Ηράκλειο και Χανιά
Στο Δήμο Ηρακλείου για παράδειγμα, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, έχουν υποβάλει αίτημα για συνταξιοδότηση 40 άτομα, εκ των οποίων τα 7 εργάζονταν με σχέση αορίστου χρόνου. Για τις 36 από αυτές έχει ήδη υπογραφεί η διαπιστωτική πράξη για λύση της υπαλληλικής σχέσης.
Όπως επεσήμανε στο flashnews.gr, ο κ. Φουκάκης Βαγγέλης, Οικονομολόγος που εργάζεται στο τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του δήμου Ηρακλείου,
«αν αναλογιστούμε ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι στο δήμο είναι 750, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση είναι ήδη πάρα πολλές ενώ το μεγάλο κύμα φυγής από το δήμο ξεκίνησε όταν άρχισε να συζητείται έντονα το θέμα της εφεδρείας».
Ο κ. Φουκάκης μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί όπως σημείωσε τα άτομα που φεύγουν δεν αντικαθίσταται, καθώς οι μετατάξεις και οι προσλήψεις έχουν παγώσει.
Η ίδια εικόνα, αν και σε μικρότερο βαθμό, παρατηρείται και στο δήμο Ρεθύμνου, στον οποίο κατά το ίδιο διάστημα υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης 7 άτομα (σε σύνολο 300 περίπου εργαζομένων), ενώ από την αρχή του έτους 18 εργαζόμενοι εξέφρασαν την επιθυμία να αποχωρήσουν.
Η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι εμφανίζεται ως η βασική αιτία για την επιλογή της εξόδου, όπως αναφέρει στο Flashnews.gr η κ. Παλιάτσου Χρυσάνθη, εργαζόμενη στο γραφείο προσωπικού του Δήμου Ρεθύμνου, που φαίνεται ότι «αδειάζει» από πόρους αλλά και από άτομα.
Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να δημιουργείται και στο Δήμο Χανίων, και ειδικά σε τμήματα όπως η τεχνική υπηρεσία και η καθαριότητα, από τα οποία καταγράφονται τα περισσότερα αιτήματα για συνταξιοδότηση. Μέσα στον Οκτώβριο, 30 άτομα, που εργάζονταν ως μόνιμοι ή αορίστου χρόνου, εξέφρασαν τη επιθυμία να αποχωρήσουν.
Ήδη εμφανίζονται τα πρώτα κενά ενώ όπως σημειώνει η κ. Καλογερίδου Κατερίνα, προϊστάμενη της Διοικητικής Υπηρεσίας τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη μαζική φυγή των εργαζομένων, αναμένεται να μετακυλήσουν στους πολίτες που ζητούν εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες.
Να σημειωθεί ότι κύμα φυγής παρατηρείται και στις εφορίες με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την στην Αʼεφορία Ηρακλείου που ενώ μέχρι πρότινος υπηρετούσαν 100 υπάλληλοι τώρα έχουν μείνει 62.
Το βέβαιο είναι, ότι οι συνθήκες αυτές, θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών, με τους Δήμους κυρίως να βρίσκονται στο κόκκινο, μετά και τα στοιχεία του προϋπολογισμού που δόθησαν στη δημοσιότητα και προβλέπουν σημαντική μείωση στη χρηματοδότησή τους, για το επόμενο έτος.
Flashnews.gr/ Ελένη Ζουμαδάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
γράψτε μας...