Τελευταία ενημέρωση 18:59
Με έναν απολογισμό των τελευταίων δύο ετών ξεκίνησε την ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι στόχοι ήταν τρεις και τους πετύχαμε, είπε ο πρωθυπουργός: Να μην βγει η χώρα από το ευρώ, να μην χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών και να βγούμε από την κρίση πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο για τη χώρα.
«Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο, αλλά καταφέραμε να βελτιώσουμε τους όρους τις συμφωνίας. Πληρώσαμε, μάθαμε και διαπραγματευτήκαμε πολλά» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «εδώ και δύο χρόνια τρέχουμε για να κρατηθεί η Ελλάδα στα πόδια της και είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε καταφέρει».
«Οι θυσίες των πολιτών έχουν πιάσει τόπο και όχι απλώς εφήμερο, αλλά έχουν πιάσει βαθειές ρίζες για το μέλλον της χώρας. Και μόνο αυτή η διαγραφή χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη από τις θυσίες. Αποτελεί δικαίωση του Έλληνα πολίτη για όσα τραβήξαμε και τραβάμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ζήσαμε τραγικές σκηνές μετά την 27η Οκτωβρίου, που δεν μας τιμούν και μας βλάπτουν ως χώρα, είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα επεισοδία στη διάρκεια των παρελάσεων σε όλη τη χώρα.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ανέφερε ότι ήταν αποκλειστικώς «δική μας η απόφαση». «Μπορεί να έχουμε κηδεμονία οικονομική, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και μόνο, και το έχω ξεκαθαρίσει πολλές φορές» τόνισε.
Συμπλήρωσε πως αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή στο ευρώ και πως όταν το λέμε αυτό μάς λένε εκβιαστές.
«Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό και η πιστή τήρησή τους είναι η υποχρέωσή μας για να μείνουμε στο ευρώ» τόνισε.
Δεν μπορεί να αποφασίζουν οι αγορές και να μην αποφασίζουν οι λαοί, δεν μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τα Κοινοβούλια, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως ανέφερε ότι έγινε αποδέκτης σχολίων από ηγέτες του εξωτερικού για το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.
Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου
Την ανάγκη ξεκάθαρου μηνύματος στους Ευρωπαίους εταίρους πως η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και θα εργαστεί ταχύτατα για την κύρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής με «όποιο κυβερνητικό σχήμα» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επικροτώντας το «παράθυρο συναίνεσης που άνοιξε». Βασικός στόχος είναι η άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης το συντομότερο δυνατό, πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, με το βλέμμα στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.
Μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε τα «δέκα βήματα αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας».
Το πρώτο είναι η επιβεβαίωση προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα, χωρίς καθυστέρηση και περισπάσεις, θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για την εφαρμογή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου. Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε πως θα σταλούν επιστολές για το πλαίσιο στο οποίο θα «κινηθεί όχι η κυβέρνηση, αλλά η πατρίδα».
Η ξεκάθαρη επισήμανση πως δεν προχωρούμε σε δημοψήφισμα.
Πως προδιαγράφεται ένα παράθυρο συναίνεσης, έστω και αργά, εξέλιξη η οποία -ανεξαρτήτως προθέσεων και σκοπιμοτήτων- κεντρικής σημασίας.
«Έχοντας το βίωμα των Καννών», υποστήριξε ο Ευ.Βενιζέλος, η Αθήνα θεωρεί πως εφόσον υπάρχει συναίνεση, περιττεύει το δημοψήφισμα.
Γύρω από την πολιτική θέση πως στηρίζουμε και υπερψηφίζουμε όλοι τις αποφάσεις της Συνόδου, μπορεί να κινηθεί η χώρα ανεξάρτητα από το κυβερνητικό σχήμα, με δεδομένη την εμπέδωση της συναίνεσης. «Αλλιώς η χώρα δεν στέκεται, δεν αντέχει» είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.
Ως τέταρτο σημείο, ο Ευ.Βενιζέλος αναφέρθηκε στο εξαιρετικά δυσμενές κλίμα στις αγορά, διαβεβαιώνοντας για την εξασφάλιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνεται μέσα σε νέα πολιτικά συμφραζόμενα ώστε να έχουμε ένα κλίμα και μία κυβέρνηση ανάλογη των περιστάσεων, όπως στάθηκε μέχει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Θέλουμε να έρθουν μαζί και άλλη να μοιραστούμε αυτό το βάρς, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι σταθερή ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες της συναίνεσης και να αντιπροσωπεύεται η χώρα».
Το γρηγορότερο δυνατό, και πάντως πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Άμεση εκκίνηση των διαβουλεύσεων με την τρόικα για την νέα δανειακή σύμβαση. Η νεά δανειακή σύμβαση πρέπει να έρθει και να ψηφιστεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτών).
Ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» με στόχο την πλήρη συμμετοχή τους στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.
Β.Παπανδρέου: Είστε εκτός τόπου και χρόνου
Πάγωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η τοποθέτηση της Βάσως Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είστε εκτός τόπου και χρόνου, τα όσα συνέβησαν στις Κάννες ήταν θλιβερά και δεν σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Επανέλαβε δε το αίτημα για σύγκληση του συμβουλίου πολικών αρχηγών, για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Η κυρία Β.Παπανδρέου εξέφρασε τη διαφωνία της με τις δρομολογούμενες λύσεις λέγοντας: «Είσαστε εκτός τόπου και χρόνου. Είναι θλιβερή η χθεσινή εικόνα. Περίμενα ότι θα σταθείς και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Φαίνεται ότι έχουμε άγνοια τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία».
«Είχα προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όμως είναι τελείως διαφορετική η δική σου θέση. Business as usual. Βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου και αύριο ο Παπούλιας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Λυπάμαι» τόνισε η κυρία Παπανδρέου.
Το Υπουργικό Συμβούλιο
Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη στάση της ΝΔ να στηρίξει τη δανειακή σύμβαση, τονίζοντας ότι εφόσον υπήρξε αυτή η εξέλιξη δεν χρειάζεται δημοψήφισμα.
«Το διακύβευμα είναι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου» επεσήμανε.
«Αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική λύση εφ' όσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ».
«Σηκώσαμε τεράστιο βάρος» τόνισε ο κ. Παπανδρέου «για να σώσουμε την Ελλλάδα. Είμαστε μέχρι σήμερα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά πάντα επιδιώκαμε ευρύτερη συνεργασία στη βάση κοινών στόχων και συγκλίσεων. Χαιρετίζουμε τη στάση της ΝΔ και την απόφασή της να στηρίξει στη Βουλή την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.»
Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι είπε στην Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί ότι αν η Αντιπολίτευση ερχόταν στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν θα χρειάζεται δημοψήφισμα.»
Σε ό,τι αφορά το άλλο σκέλος των δηλώσεων Σαμαρά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πάντως, οι Ν.Αθανασάκης και Δ.Ρέππας εξουσιοδοτήθηκαν να μεταβούν στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού προκειμένου να συζητήσουν με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Απο την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ.Μιχελάκης διέψευσε πως υπάρχει θέμα διαπραγματεύσεων
ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, έχοντας επιστρέψει από την Γαλλία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος δήλωσε: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες το δημοψήφισμα είναι ό,τι ακριβώς δεν χρειάζεται η χώρα».
Στο πλευρό του κ. Βενιζέλου τάχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο Δημήτρης Ρέππας
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και ζητούν από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ανδρέα Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος φαίνεται να προσχωρεί στην ομάδα των τριών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Μόσιαλος δεν κλήθηκε νωρίτερα στον «πρωινό καφέ» των πλέον στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.
Οι «4» σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνουν παρέμβαση στο Υπουργικό, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι να μην γίνει το δημοψήφισμα.
Παράλληλα, σειρά υπουργών και βουλευτών έχουν ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος, ενώ τουλάχιστον τρεις (3) οι κυρίες Καϊλή, Παναρίτη και Μερεντίτη έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που οργανώνει ένα δημοψηφίσμα με ερώτημα «ναι ή όχι στην Ευρωζώνη». Επιπλέον, ο Δ.Λιντζέρης δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν.
Συγκεκριμένα, οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Τόνια Αντωνίου, Χαρά Κεφαλίδου, Εύα Καϊλη και οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Δημήτρης Λιντζέρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκος Σαλαγιάννης και Οδυσσέας Βουδούρης έχουν ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούν με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα το οποίο ενδεχομένως να θέσει την χώρα εκτός ζώνης του ευρώ.
Με έναν απολογισμό των τελευταίων δύο ετών ξεκίνησε την ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι στόχοι ήταν τρεις και τους πετύχαμε, είπε ο πρωθυπουργός: Να μην βγει η χώρα από το ευρώ, να μην χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών και να βγούμε από την κρίση πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο για τη χώρα.
«Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο, αλλά καταφέραμε να βελτιώσουμε τους όρους τις συμφωνίας. Πληρώσαμε, μάθαμε και διαπραγματευτήκαμε πολλά» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «εδώ και δύο χρόνια τρέχουμε για να κρατηθεί η Ελλάδα στα πόδια της και είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε καταφέρει».
«Οι θυσίες των πολιτών έχουν πιάσει τόπο και όχι απλώς εφήμερο, αλλά έχουν πιάσει βαθειές ρίζες για το μέλλον της χώρας. Και μόνο αυτή η διαγραφή χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη από τις θυσίες. Αποτελεί δικαίωση του Έλληνα πολίτη για όσα τραβήξαμε και τραβάμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ζήσαμε τραγικές σκηνές μετά την 27η Οκτωβρίου, που δεν μας τιμούν και μας βλάπτουν ως χώρα, είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα επεισοδία στη διάρκεια των παρελάσεων σε όλη τη χώρα.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ανέφερε ότι ήταν αποκλειστικώς «δική μας η απόφαση». «Μπορεί να έχουμε κηδεμονία οικονομική, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και μόνο, και το έχω ξεκαθαρίσει πολλές φορές» τόνισε.
Συμπλήρωσε πως αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή στο ευρώ και πως όταν το λέμε αυτό μάς λένε εκβιαστές.
«Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό και η πιστή τήρησή τους είναι η υποχρέωσή μας για να μείνουμε στο ευρώ» τόνισε.
Δεν μπορεί να αποφασίζουν οι αγορές και να μην αποφασίζουν οι λαοί, δεν μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τα Κοινοβούλια, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως ανέφερε ότι έγινε αποδέκτης σχολίων από ηγέτες του εξωτερικού για το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.
Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου
Την ανάγκη ξεκάθαρου μηνύματος στους Ευρωπαίους εταίρους πως η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και θα εργαστεί ταχύτατα για την κύρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής με «όποιο κυβερνητικό σχήμα» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επικροτώντας το «παράθυρο συναίνεσης που άνοιξε». Βασικός στόχος είναι η άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης το συντομότερο δυνατό, πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, με το βλέμμα στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.
Μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε τα «δέκα βήματα αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας».
Το πρώτο είναι η επιβεβαίωση προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα, χωρίς καθυστέρηση και περισπάσεις, θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για την εφαρμογή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου. Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε πως θα σταλούν επιστολές για το πλαίσιο στο οποίο θα «κινηθεί όχι η κυβέρνηση, αλλά η πατρίδα».
Η ξεκάθαρη επισήμανση πως δεν προχωρούμε σε δημοψήφισμα.
Πως προδιαγράφεται ένα παράθυρο συναίνεσης, έστω και αργά, εξέλιξη η οποία -ανεξαρτήτως προθέσεων και σκοπιμοτήτων- κεντρικής σημασίας.
«Έχοντας το βίωμα των Καννών», υποστήριξε ο Ευ.Βενιζέλος, η Αθήνα θεωρεί πως εφόσον υπάρχει συναίνεση, περιττεύει το δημοψήφισμα.
Γύρω από την πολιτική θέση πως στηρίζουμε και υπερψηφίζουμε όλοι τις αποφάσεις της Συνόδου, μπορεί να κινηθεί η χώρα ανεξάρτητα από το κυβερνητικό σχήμα, με δεδομένη την εμπέδωση της συναίνεσης. «Αλλιώς η χώρα δεν στέκεται, δεν αντέχει» είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.
Ως τέταρτο σημείο, ο Ευ.Βενιζέλος αναφέρθηκε στο εξαιρετικά δυσμενές κλίμα στις αγορά, διαβεβαιώνοντας για την εξασφάλιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνεται μέσα σε νέα πολιτικά συμφραζόμενα ώστε να έχουμε ένα κλίμα και μία κυβέρνηση ανάλογη των περιστάσεων, όπως στάθηκε μέχει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Θέλουμε να έρθουν μαζί και άλλη να μοιραστούμε αυτό το βάρς, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι σταθερή ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες της συναίνεσης και να αντιπροσωπεύεται η χώρα».
Το γρηγορότερο δυνατό, και πάντως πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Άμεση εκκίνηση των διαβουλεύσεων με την τρόικα για την νέα δανειακή σύμβαση. Η νεά δανειακή σύμβαση πρέπει να έρθει και να ψηφιστεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτών).
Ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» με στόχο την πλήρη συμμετοχή τους στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.
Β.Παπανδρέου: Είστε εκτός τόπου και χρόνου
Πάγωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η τοποθέτηση της Βάσως Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είστε εκτός τόπου και χρόνου, τα όσα συνέβησαν στις Κάννες ήταν θλιβερά και δεν σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Επανέλαβε δε το αίτημα για σύγκληση του συμβουλίου πολικών αρχηγών, για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Η κυρία Β.Παπανδρέου εξέφρασε τη διαφωνία της με τις δρομολογούμενες λύσεις λέγοντας: «Είσαστε εκτός τόπου και χρόνου. Είναι θλιβερή η χθεσινή εικόνα. Περίμενα ότι θα σταθείς και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Φαίνεται ότι έχουμε άγνοια τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία».
«Είχα προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όμως είναι τελείως διαφορετική η δική σου θέση. Business as usual. Βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου και αύριο ο Παπούλιας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Λυπάμαι» τόνισε η κυρία Παπανδρέου.
Το Υπουργικό Συμβούλιο
Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη στάση της ΝΔ να στηρίξει τη δανειακή σύμβαση, τονίζοντας ότι εφόσον υπήρξε αυτή η εξέλιξη δεν χρειάζεται δημοψήφισμα.
«Το διακύβευμα είναι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου» επεσήμανε.
«Αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική λύση εφ' όσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ».
«Σηκώσαμε τεράστιο βάρος» τόνισε ο κ. Παπανδρέου «για να σώσουμε την Ελλλάδα. Είμαστε μέχρι σήμερα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά πάντα επιδιώκαμε ευρύτερη συνεργασία στη βάση κοινών στόχων και συγκλίσεων. Χαιρετίζουμε τη στάση της ΝΔ και την απόφασή της να στηρίξει στη Βουλή την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.»
Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι είπε στην Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί ότι αν η Αντιπολίτευση ερχόταν στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν θα χρειάζεται δημοψήφισμα.»
Σε ό,τι αφορά το άλλο σκέλος των δηλώσεων Σαμαρά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πάντως, οι Ν.Αθανασάκης και Δ.Ρέππας εξουσιοδοτήθηκαν να μεταβούν στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού προκειμένου να συζητήσουν με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Απο την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ.Μιχελάκης διέψευσε πως υπάρχει θέμα διαπραγματεύσεων
ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, έχοντας επιστρέψει από την Γαλλία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος δήλωσε: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες το δημοψήφισμα είναι ό,τι ακριβώς δεν χρειάζεται η χώρα».
Στο πλευρό του κ. Βενιζέλου τάχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο Δημήτρης Ρέππας
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και ζητούν από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ανδρέα Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος φαίνεται να προσχωρεί στην ομάδα των τριών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Μόσιαλος δεν κλήθηκε νωρίτερα στον «πρωινό καφέ» των πλέον στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.
Οι «4» σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνουν παρέμβαση στο Υπουργικό, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι να μην γίνει το δημοψήφισμα.
Παράλληλα, σειρά υπουργών και βουλευτών έχουν ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος, ενώ τουλάχιστον τρεις (3) οι κυρίες Καϊλή, Παναρίτη και Μερεντίτη έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που οργανώνει ένα δημοψηφίσμα με ερώτημα «ναι ή όχι στην Ευρωζώνη». Επιπλέον, ο Δ.Λιντζέρης δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν.
Συγκεκριμένα, οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Τόνια Αντωνίου, Χαρά Κεφαλίδου, Εύα Καϊλη και οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Δημήτρης Λιντζέρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκος Σαλαγιάννης και Οδυσσέας Βουδούρης έχουν ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούν με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα το οποίο ενδεχομένως να θέσει την χώρα εκτός ζώνης του ευρώ.
Αναλυτικά, η κυρία Κεφαλίδου χαρακτήριζε «αψυχολόγητη» την απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, το ίδιο και η κυρία Καϊλή, ο κ. Καρτάλης μίλησε για «αιφνιδιασμό» και άφησε να εννοηθεί ότι καταψηφίσει την σχετική πρόταση όταν έρθει στην βουλή.
Ο κ. Βουδούρης είπε ότι «το δημοψήφισμα δεν θα υπερισχύσει και θα επικρατήσει η λογική» ενώ ο κ. Βαρδίκος ανέφερε πως «δεν θα στεναχωρηθώ ένα τελικά δεν γίνει». Οι κυρίες Παπανδρέου και Αντωνίου καθώς και οι κ.κ. Λιντζέρης, Ανδρουλάκης και Σαλαγιάννης εκτίμησαν ότι η καλύτερη λύση είναι εκλογές ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και όχι το δημοψήφισμα.
Στο πόδι είναι από τα ξημερώματα ολόκληρη η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, καθώς το χαστούκι των ευρωπαίων ηγετών στον Γιώργο Παπανδρέου, χθες βράδυ στις Κάννες για το δημοψήφισμα, άλλαξε δραματικά τα δεδομένα, καθώς υπήρξε και η διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σχεδόν όλο το κυβερνών κόμμα είναι με την άποψη ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρα στο ευρώ. Το πρόταγμα είναι τώρα, με ορατό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της χώρας να διασφαλιστεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας.
Υπό αυτή την έννοια τα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός ώστε να υπαναχωρήσει από το δημοψήφισμα, καθώς δεν μπορεί να συζητάει η χώρα ένα τέτοιο θέμα, την ώρα που η προτεραιότητα είναι η σταθερότητα και η υλοποίηση της τελευταίας ευρωπαϊκής συμφωνίας.
Βουλευτές θα ζητήσουν προς τούτο σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για να αποφασίσει αυτή σχετικά. Εάν ο κ. Παπανδρέου δεν δεχθεί να υπαναχωρήσει στελέχη θα του ζητήσουν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και να διευκολύνει τις εξελίξεις, αποδεχόμενος την ανάδειξη άλλου πρωθυπουργού από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.
Όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης απο Καιλή - Παναρίτη
Την πρόθεσή τους να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός δεν αναιρέσει την απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γνωστοποίησαν την Πέμπτη οι κυρίες Εύα Καϊλή και Έλενα Παναρίτη.
«Δεν είμαι διατεθειμένη να συνταχθώ με κανένα τρόπο σε οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μου. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας» είπε η Έλενα Παναρίτη, μιλώντας στον Realfm.
Σε επιστολή της προς τον Γ.Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο η Εύα Καϊλή τονίζει:
«Καταγράφω την αγωνία μου για την εμμονή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, το ψευτοδίλημμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την ελληνική κοινωνία».
Η κ. Καϊλή επισημαίνει στην επιστολή, την οποία ανάρτησε και στη σελίδα της στο Facebook, ότι «δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες της δικής μας ακολουθούμενης πολιτικής στους Έλληνες, τώρα, και μετά τις θυσίες των τελευταίων δύο ετών».
«Προτάσσοντας λοιπόν, το εθνικό συμφέρον από το κομματικό ή το προσωπικό, όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο ελπίζω πως με αυτόν τον τρόπο πράττω, στο μερίδιο που μου αναλογεί» σημειώνει.
Η κ. Καϊλή καλεί τον πρωθυπουργό «την ύστατη στιγμή να μην οδηγήσετε τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο και να διασφαλίσετε την Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, ανακαλώντας την απόφαση σας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
«Με την παρούσα σας γνωρίζω ότι δεν παραιτούμαι από εκλεγμένη εκπρόσωπος των συμπολιτών και της γενιάς μου, όμως στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας» καταλήγει η επιστολή.
Η δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη:
«Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησα να συγκληθεί κατεπειγόντως η Κοινοβουλευτική Ομάδα ως το μόνο υπαρκτό και σε λειτουργία συλλογικό κεντρικό όργανο του Κινήματος. Να συζητήσει ανοιχτά όλα τα κρίσιμα θέματα και να αποφανθεί με ψηφοφορία για την πορεία της χώρας και της παράταξης.
Μετά τη χθεσινή δραματική εξέλιξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να συγκληθεί εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία για να καθορίσουμε συλλογικά τις εξελίξεις.
Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».
Δηλώσεις Φ. Γεννηματά
"Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν στη συμφωνία ώστε να μη φθάσουμε στο δημοψήφισμα" δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, παίρνοντας και αυτή αποστάσεις από τον πρωθυπουργό. "Δε μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να αμφισβητήσουμε τη συμμετοχή μας στο ευρώ" δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.
Ο ΜΙχάλης Χρυσοχοίδης
«Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές. Η ενότητα είναι επιβεβλημένη» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει».
«Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» καταλήγει.
Αν και στη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη δεν γίνεται ρητή αναφορά στο δημοψήφισμα, συνεργάτες του υπουργού Ανάπτυξης διευκρίνισαν στο in.gr ότι τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος.
Flashnews (με πληροφορίες απο in.gr και protothema.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
γράψτε μας...