Ισχυρή εντολή στον Νίκο Αναστασιάδη, τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσαν οι ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ να επικρατεί με μεγάλη διαφορά έναντι του υποψήφιου του ΑΚΕΛ, Σταύρου Μαλά.
Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει το 57,48% και ο Σταύρος Μαλάς το 42,52%.
Η αποχή έφτασε το 18,42% των εγγεγραμμένων ενώ τα λευκά και τα άκυρα είναι αθροιστικά λίγο πάνω από το 7,3%.
Αναλυτικότερα ανά εκλογική περιφέρεια:
Λευκωσία Αμμόχωστος Λάρνακα Λεμεσός Πάφος Εξωτερικό
Αναστασιάδης 58,47 63,89 54,26 57,76 54,98 55,11
Μαλάς 41,53 36,11 45,74 42,24 45,02 44,89
Νωρίτερα, τα τέσσερα exit poll των τηλεοπτικών σταθμών έδιναν και αυτά σαφή νίκη στον Ν.Αναστασιάδη με 57-60%.
Το αποτέλεσμα των exit poll και τα πρώτα συγκεντρωτικά από τα εκλογικά κέντρα έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς μέσα και έξω στο εκλογικό κέντρο του Ν.Αναστασιάδη, στο οποίο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου με ελληνικές και κυπριακές σημαίες.
Ενωτικό μήνυμα εξέπεμψε ο Σταύρος Μαλάς στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης. Ο νέος πρόεδρος θα μας βρει στο πλευρό του για τις ενέργειες που φροντίζουν το καλό της χώρας, επισήμανε για να προσθέσει ότι η αντιπολίτευση θα είναι αυστηρός κριτής για όσα εκφεύγουν από τα συμφέροντα του λαού.
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαδέχεται τον Δημήτρη Χριστόφια, θα έχει δύσκολο έργο από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του. Μέσα στον Μάρτιο θα ενταθούν και πιθανόν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την ΕΕ για την διάσωση των κυπριακών τραπεζών και την υπογραφή του μνημονίου.
Η οικονομία και η ανεργία, η αντιμετώπιση της κρίσης και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ήταν εξάλλου τα κυρίαρχα ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία και των δύο γύρων, επισκιάζοντας ίσως για πρώτη φορά το εθνικό θέμα του Κυπριακού.
Ποιος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί Λεμεσού το 1946. Σημαντικό ρόλο στη ζωή του είχαν και οι δύο γονείς του, αλλά ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του πατέρα του Χρύσανθου. Έχει ένα δίδυμο αδερφό και μία αδερφή. Το 1971 παντρεύτηκε την Άντρη Μουστακούδη και απέκτησαν δύο κόρες, την Έλσα και την Ινώ. Έχει τέσσερα εγγονάκια, τον Άντυ, την Νίκολα, τον Γιώργο και τον Νίκο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του βιογραφικού από την ιστοσελίδα του σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London και ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα από το 1972. Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου στην Αθήνα.
Με το πέρας των σπουδών του υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά, αρχικά στο ΚΕΝ Λάρνακας και ακολούθως στην 4η Ανωτέρα Πεζικού. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι Ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία και υπηρέτησε από τις θέσεις του Επαρχιακού Γραμματέα, Αντιπρόεδρου και Προέδρου.
Μετά από την επιτυχημένη του θητεία στη ΝΕΔΗΣΥ αναλαμβάνει δράση πλάι στον ιστορικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη, τόσο από τις θέσεις του Α' Αντιπροέδρου και αργότερα Αναπληρωτή Προέδρου μέχρι το 1997 και είναι μέλος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου από το 1995. Ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται πανηγυρικά στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1997, θέση που σταθερά του εμπιστεύονται τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος με συνεχείς επανεκλογές το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012.
Ταυτόχρονα ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται Βουλευτής από το 1981 μέχρι σήμερα. Κατά τη μακρόχρονη του θητεία υπηρέτησε το Κοινοβούλιο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών μέχρι και το 2006, αλλά και ως Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών άλλων Επιτροπών. Εκλέχθηκε επίσης Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πενταετία 1996-2001, και, υπηρέτησε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.
Στην πολιτική του πορεία ο Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει ενεργά στη διεθνή πολιτική σκηνή. Από τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, ως Αρχηγός της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, αλλά και ως Αρχηγός της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU), εκπροσωπεί το Κυπριακό Κοινοβούλιο από το 1991 και λαμβάνει μέρος σε σωρεία διεθνών αποστολών, εξειδικευμένων συνεδρίων και επισκέψεων.
Από την εκλογή του στη προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής και Συνέδρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), εκπροσωπεί τον ΔΗΣΥ στην European Democrat Union(EDU), αλλά και ενεργά συμμετέχει σε όλα τα Συνέδρια της International Democrat Union(IDU). Η ανελλιπής παρουσία του και οι παρεμβάσεις του στις Συνόδους Κορυφής και στα Συνέδρια έχουν ενισχύσει τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού στις εν λόγω πολιτικές ομάδες ενώ μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει, έχει συμβάλει έτσι ώστε οι πολιτικές θέσεις των ομάδων αυτών να ταυτιστούν πλήρως με τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο κυπριακό.
in.gr- kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
γράψτε μας...