ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Αφέντης Χριστός - Ενορία Αμιρών Γιορτάζει την τρίτη 6 Αυγούστου!


Ο Ναός του Αφέντη Χριστού βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή και στο τελευταίο βουνό που χωρίζει τα σύνορα των Νομών Ηρακλείου - Λασιθίου. Παλαιότερα ήταν σπηλιά και κατέβαινες με σκαλοπάτια από την δυτική πλευρά. Από το 1992 με ενέργειες του τότε εφημέριου της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Αμιρά Βιάννου π. Εμμανουήλ Στρατάκη και μετά από σύμφωνη γνώμη του τότε Μητροπολίτη Πέτρας κ. Νεκταρίου, διαμορφώθηκε και έλαβε τη μορφή που έχει σήμερα ο Ναός. Έχει διαμορφωθεί με χρήματα που προσέφεραν απ' το υστέρημά τους ευσεβείς κάτοικοι του χωριού Αμιρά και των γύρω χωριών της Επαρχίας Βιάννου. Για την μεταφορά των υλικών διαμόρφωσης του ναού είχαν βοηθήσει με τα ζώα τους οι βοσκοί Σταυρακάκηδες. Εργολάβος των έργων ήταν ο ΄΄Θραψανιώτης ΄΄ από το Χωριό Παναγιά (Πεδιάδος), όπως μαρτυρεί η καμπάνα του Ναού. Είναι Ναός Βασιλικού ρυθμού, δεν έχει τέμπλο και είναι περίπου σαν το Άγιο Πνεύμα Ομαλού Αμιρά.


Στον Ναό, υπάρχει παλαιά εικόνα πέτρινη, από την οποία έχει κλαπεί η μισή. Αυτή την εικόνα έπαιρναν οι κάτοικοι και την μετέφεραν κάτω στο χωριό Αμιρά - Άρβη, μέχρι να φτιαχτεί ο Ναός, αλλά  ξαναγύριζε πίσω στη σπηλιά, εκεί που ήθελε να είναι…


Το 1993 είχε προγραμματιστεί να γίνουν τα εγκαίνια του σημερινού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  από τον Μητροπολίτη Πέτρας κ. Νεκτάριο, αλλά τελικά δεν έγιναν. Ο Ναός δεν έχει ακόμα εγκαινιαστεί και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει...



Ο Ναός ανήκει  από παλαιά ως παρεκκλήσιο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Αμιρά και πολλοί εκ των κατοίκων με τον ιερέα του χωριού πήγαιναν με τα πόδια και τα ζώα τους, για να τιμήσουν και να λειτουργήσουν τον Αφέντη Χριστό στην κορφή του βουνού. Ακόμα κρατούσαν τις Ιερές εικόνες, τα Ιερά Σκεύη και ότι άλλο χρειαζόταν για να τελεστεί η Θεία λειτουργία. Πολλές δε ιστορίες και διάφορα περιστατικά διηγούνται ακόμη οι παλαιότεροι από την εμπειρία τους αυτή.


Από το 1860, απ’ όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, οι Πρεσβύτεροι που πήγαιναν και λειτουργούσαν είναι: ο Παπά Σπυρίδων Βερυκοκάκης, ο Παπά Γιάννης Ηλιάκης, ο Παπά Νικόλας Στρατάκης, ο Παπά Χαρής Χαλκιαδάκης, ο Παπά Λευτέρης Τσαγκαράκης, ο Παπά Δημήτρης Βασιλικάκης, ο Παπά Μανόλης Σπάρτης, ο Παπά Μανόλης Στρατάκης, Παπά Μανόλης Ραπτάκης,…Εδώ πρέπει να πούμε ότι από το 1965 μέχρι και το 1995 περίπου πήγαινε ο Παπά Γιάννης Μηλιαράκης και εξυπηρετούσε τον Εφημέριο της Ενορίας Αμιρά. Το 1996 και μετά πηγαίνει Παπά Χριστόφορος Παπαφραγκάκης, γιατί δεν μπορούσε πλέον ο Παπά Γιάννης να ανεβεί λόγω γήρατος. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να ειδοποιήσουν τον εφημέριο της Ενορίας Αμιρά και έτσι πήγαν και βρήκαν τον Παπά Χριστοφόρο από το Λασίθι.
Τα πρόσωπα τα οποία πήγαν και βρήκαν τον Παπά Χριστόφορο είναι:
Κοκκινάκης Νικόλαος, Κονσολάκης Εμμανουήλ, Ηλιάκης Μιχαήλ, Γεωργιαννάκης Εμμανουήλ,  κάτοικοι του Αμιρά.
Σήμερα πηγαίνει ο Παπά Χρύσανθος Πλευράκης και αυτός πηγαίνει επειδή του το είπε ο προηγούμενος Παπά Χριστόφορος.
Ευελπιστούμε όμως ότι κάποια μέρα θα καταλάβουν που ανήκει και ποια είναι η αλήθεια, έτσι ώστε να ξαναγυρίσει ο Ναός στην Ενορία που ανήκει. Εξάλλου τα χαρτιά και οι μαρτυρίες είναι εκείνα που βγάζουν τους ανθρώπους από τα αδιέξοδα. . .

Η Εκκλησία μας βρίσκεται στα 2.143μ και κάθε χρόνο στις 6 του Αυγούστου πολλοί πιστοί ανεβαίνουν με τα πόδια χιλιάδες μέτρα για να προσκυνήσουν την χάρη Του. Ο δρόμος για να ανέβεις στον Αφέντη είναι από τον Ομαλό Αμιρά και από το Οροπέδιο Λασιθίου. Οι αναβάτες ανεβαίνουν την παραμονή (5 Αυγούστου) και μένουν σε σκηνές (περίπου 50-70 άτομα κάθε χρόνο), αλλά οι περισσότεροι προτιμούν τα ξημερώματα πριν την Θεία Λειτουργία (περίπου 400-700 άτομα).



Αξιοσημείωτο είναι τα "Αγιοκωνσταντινάτα" που βρίσκουν οι πιστοί σκαλίζοντας το έδαφος. Μόνο την παραμονή και την μέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μπορεί κάποιος να βρει.
Τέλος, αυτή η κορφή εκτός από Αγιασμένη έχει και κάτι ιδιαίτερο χάρισμα και δεν είναι άλλο από την απίστευτη θέα αφού από εκεί πάνω μπορείς με ένα βλέμμα να δεις την πόλη του Ηρακλείου το Αρκαλοχώρι και την Μεσαρά μαζί,
το Οροπέδιο Λασιθίου με την Χερσόνησο,
τον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα,
τον Ψηλορείτη και τα Λευκά Όρη,
τα νησιά Ντία και Γαϊδουρονήσι
και φυσικά Κρητικό με Λιβυκό πέλαγος!!!



Χάρτης για την διαδρομή από τον Ομαλό-Αμιρά πεζοπορία προς τον Αφέντη Χριστό. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι η πιο κοντινή από άλλες διαδρομές που θα μπορούσαμε να σας προτείνουμε. Εξάλλου την προτιμούν περισσότεροι από 95% τον πιστών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδρομή αυτή και τι εφόδια χρειάζεστε, παρακαλώ ενημερώστε μας στο 28950-31710 ή με email:amiras.info@yahoo.gr
Η Μεταμόρφοση του Σωτήρος γιορτάζεται κάθε 6 Αυγούστου.

πηγη: http://amiras.info/afentis.html
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!