Ενδείξεις ότι ένα καταστροφικό τσουνάμι ύψους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων χτύπησε σε άγνωστο προς το παρόν χρονικό σημείο τη Μάλτα ανακάλυψε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ με επικεφαλής τον καθηγητή Μάλκομ Μπρέι. Δεν αποκλείουν μάλιστα να προκλήθηκε από τον μεγάλου μεγέθους σεισμό που έγινε στην Κρήτη το 365 μ.Χ., ο οποίος προκάλεσε επίσης ένα μεγάλο τσουνάμι που έφτασε στην Αίγυπτο και κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια!
Σύμφωνα με τα ευρήματα που εντόπισαν οι επιστήμονες, το τσουνάμι έφτασε τόσο ισχυρό ως το νησί των ιπποτών, ώστε έριξε πάνω του πάνω από 70 τόνους ογκόλιθους και κοτρόνες που προέρχονταν από τον πυθμένα της θάλασσας! Η ακριβής χρονολόγηση του καταστροφικού γεγονότος θα επιτευχθεί όταν διαπιστωθεί η ηλικία των απολιθωμάτων θαλάσσιων οργανισμών στα πετρώματα που έφτασαν σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή.
Ο δρ Μπρέι επισημαίνει ότι ο τελευταίος γνωστός μεγάλος σεισμός στην περιοχή συνέβη το 1693, ενώ ανάλογη καταγραφή υπάρχει και για το 1169. Ιστορική καταγραφή για τσουνάμι σε μία από τις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει, ενώ το μοναδικό που παρατηρήθηκε συνέβη το 1908 και μόλις «άγγιξε» τις ακτές της Μάλτας, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανότερο να είχε συμβεί μετά τον σεισμό της Κρήτης.
Το σημαντικότερο είναι ότι οι ειδικοί δεν θεωρούν καθόλου απίθανο να υπάρξει ξανά τέτοιου μεγέθους τσουνάμι έπειτα από μεγάλο σεισμό είτε στην Κρήτη είτε στη Σικελία και έχουν ενημερώσει για τους κινδύνους τις Αρχές της Μάλτας, που τώρα είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένη:
«Ο κίνδυνος θα ήταν ιδιαίτερα υψηλός αν κάτι τέτοιο συνέβαινε τώρα και οι τοπικές Αρχές θα πρέπει να επανεκτιμήσουν την απειλή, να προειδοποιήσουν και να προστατεύσουν τους κατοίκους και τους παραθεριστές» λέει ο δρ Μπρέι.
espresso.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
γράψτε μας...