«Θες βοήθεια στις ελιές, να έρθω, μπρε, το Σάββατο;». «Όχι, γιατί θα πρέπει να σου βάλω άμα θα 'ρθείς εργόσημο του ΟΓΑ»... Κάπως έτσι θα μιλάνε από τώρα και μετά ο πατέρας με το γιο, ο αδελφός με τον αδελφό, ο μπατζανάκης με τον κουνιάδο, οι φίλοι και οι σύντεκνοι, γιατί έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση, βάζοντας "φρένο" στους περίφημους "δανεικούς" που γίνονται από αρχαιοτάτων χρόνων, λόγω της ανάγκης που έχουν οι άνθρωποι να αλληλοβοηθούνται στις αγροτικές δουλειές για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής, αποφεύγοντας ή μειώνοντας τους εργάτες!
Αν λάβουμε υπόψη το περιστατικό της Βιάννου, όπου ηλικιωμένος ελαιοπαραγωγός οδηγήθηκε στα... κρατητήρια, επειδή σε έλεγχο βρέθηκε ότι απασχολούσε αλλοδαπό χωρίς εργόσημο, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι παραγωγοί που θα παρανομούν - ακόμα και με τους "δανεικούς" που γίνονταν πάντα στα χωριά μας - θα οδηγούνται μέχρι και στη φυλακή...
Και μη βιαστούν κάποιοι να πουν πως κινδυνολογούμε και να διερωτηθούν «τι έγινε αν βάλει ο παραγωγός το εργόσημο για να μην έχει πρόβλημα». Διότι και το εργόσημο δεν μπαίνει σε οποιονδήποτε. Μπαίνει μόνο για ασφαλισμένους του ΟΓΑ και για άνεργους που δεν έχουν ασφάλιση πουθενά. Αλλά για να αποκτήσουν ασφάλιση στον ΟΓΑ θα πρέπει να κάνουν ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 25 ολόκληρα μεροκάματα εντός του τρέχοντος χρόνου... Και σε όποια καλλιέργεια και αν δουλέψουν, αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και προφανώς ανέφικτος!
Πρόκειται για κουπόνια που οφείλει ο εργοδότης να κόψει στον εργαζόμενο που χρησιμοποιεί περιστασιακά, εκτός από τα χρήματα του συμφωνηθέντος μεροκάματου. Και το κουπόνι εξαργυρώνει στη συνέχεια ο ίδιος ο εργαζόμενος στην τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ.
Το πρόβλημα
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μανόλη Μαρινάκη, που στις Αρχάνες έχει μεγάλη περιουσία και καλλιεργεί τόσο αμπέλια όσο και ελιές. «Εγώ έχω την περίοδο αυτή τον ανιψιό μου, ο οποίος όμως είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Και πηγαίνω κάθε μήνα, τους μήνες που τον χρησιμοποιώ, στο ταχυδρομείο και πληρώνω το εργόσημο. Αλλά για να μπει ο κάθε κακομοίρης αγρότης, ο αναλφάβητος, ο αγράμματος σε αυτή τη διαδικασία, είναι δύσκολο. Ακόμα και στα φορολογικά θα δείτε στο τέλος ότι θα τα κάνουμε αυτά που μας ζητούν με τέτοιο τρόπο, που θα είναι σε βάρος μας».
Για τους "δανεικούς" ο κ. Μαρινάκης λέει πως στα χωριά γίνονταν μέχρι τώρα κατά κόρον. «Αλλά από τώρα και μετά, αν έρθει η αρμόδια υπηρεσία και σου πει να καταγράψει το εργατικό προσωπικό που απασχολείς και δεν έχεις βάλει τα εργόσημα, θα έχεις πρόβλημα. Άσχετα αν έχεις τον ίδιο σου τον αδελφό για να σε βοηθάει».
Ιδιαίτερα στην περιοχή των Αρχανών, οι "δανεικοί" ήταν πάντοτε αυξημένοι σε σχέση με άλλες περιοχές της Κρήτης. «Έτσι γινόταν εδώ η συνεργασία. Γιατί στο επιτραπέζιο σταφύλι άμα δεν έχεις κάποιες γνώσεις, δεν μπορείς να δουλέψεις σωστά. Δεν μπορεί ένας "ξέμπαρκος" Αλβανός ή Βούλγαρος να έρθει και να σου κάνει κάποιες εργασίες για το μήνα Μάιο και Ιούνιο. Πρέπει να είναι γνώστης του αντικειμένου. Αλλά "δανεικοί" γίνονται και στο λάδι. Και μιλάμε από παλιά, από τότε που συστάθηκε ο κόσμος. "Θα σου κάμω", λέει, "πέντε-έξι δανεικούς, να σε πάρω κι εσένα μεθαύριο". Και αν σήμερα εφαρμόσουμε αυτό που λέει το κράτος, μας οδηγούν στο να κόψουμε τους "δανεικούς"», μας είπε ο κ. Μαρινάκης.
Όσο για τα 150 μεροκάματα που ζητούν για να μπορέσει ο ανασφάλιστος να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ, ακόμα και στα θερμοκήπια να εργάζεται ο άνθρωπος, δεν μπορεί να τα συμπληρώσει εύκολα, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Εκατόν πενήντα μεροκάματα είναι πέντε μήνες εργασία το χρόνο. Πώς να τα συμπληρώσεις;», διερωτάται.
Εργόσημο: Τραγελαφική κατάσταση «με το γράμμα του νόμου»
«Αν πάμε με το γράμμα του νόμου, θα απαγορευτούν ακόμα και οι "δανεικοί"», τονίζει στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης. Πάντως, ο ίδιος διευκρινίζει ότι «το εργόσημο είναι ένα καλό μέτρο για να παταχθεί η "μαύρη" εργασία. Αλλά αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται με προχειρότητα στα χωριά. Υπάρχει αντικειμενική αδυναμία σε ό,τι αφορά τον ΟΓΑ. Το εργόσημο του ΙΚΑ είναι ένα πολύ σωστό μέτρο. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι μπορείς να εντοπίσεις και να προλάβεις την ανασφάλιστη εργασία. Και δημιουργεί και συνθήκες καλύτερες για τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Όμως στον ΟΓΑ είναι ένα δύσκολο μέτρο εφαρμογής και αδύνατο να καταλάβω και πώς θα το εφαρμόσουν τελικά», κατέληξε ο κ. Βαρδάκης.
Μ. Καμπιτάκης: «Με το εργόσημο διαλύουν τους ελαιοπαραγωγούς»
«Τώρα φαίνεται ποια είναι η πολιτική τους, έναντι αγροτών και πρωτογενούς τομέα. Διαλύουν συνειδητά την παραγωγή υπέρ των συμφερόντων των ισχυρών του Βορρά» αναφέρουν ενδεικτικά αγρότες.
«Εδώ και δύο χρόνια ζητάμε, αλλά μάταια, συγκεκριμένο αφορολόγητο εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες, εργόσημα αλλά για τους εκτός οικογενείας εργάτες», είπε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη ο γ.γ. της ΟΑΝΣΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.
πηγη: http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1188544#.VG8XMcC4IBM.facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
γράψτε μας...