Το ζήτημα επαναφέρει στο προσκήνιο με ερώτηση του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Πετράκος ενώ εδώ και μήνες έχει τεθεί και ξανατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης από τους εκπροσώπους των αγροτών της Κρήτης, χωρίς να γίνει καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση που έχουν υποδείξει.
Όμως το πρόβλημα στην Ιταλία διογκώνεται και η Ελλάδα είναι γειτονική χώρα με αυξημένες συναλλαγές στον αγροτικό τομέα μαζί της. Ο Μεσσήνιος βουλευτής αναφέρει συγκεκριμένα πως "Το ζήτημα αφορά και την Ελλάδα παρόλο που ακόμη δεν έχει ανιχνευτεί σε φυτά το συγκεκριμένο βακτήριο. Και αυτό διότι είναι αδύνατος ο έλεγχος νομικά και πρακτικά των δενδρυλλίων που εισάγονται από την Ιταλία στη χώρα μας καθώς η διακίνηση φυτών από εκεί αποτελεί ενδοκοινοτικό εμπόριο οπότε είναι ελεύθερη και ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος πρακτικά αδύνατος".
Επιπλέον το γεγονός ότι η ασθένεια έχει βρεθεί οτι προσβάλλει και άλλα είδη φυτών εκτός της ελιάς, όπως η πικροδάφνη, η βελανιδιά, η αμυγδαλιά κ.α., κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, αφού δεν αποκλείεται να μπει στην Ελλάδα και με κάποια παρτίδα καλλωπιστικών ή άλλων φυτών.
Η κρισιμότητα της κατάσταση φαίνεται και από το γεγονός της επιβολής μποϊκοτάζ απέναντι στο ιταλικό ελαιόλαδο, που ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας, καθώς η Ιταλία δεν φαίνεται να αποδέχεται την λύση που προβλέπει την εκρίζωση των εκατομμυρίων προσβεβλημένων ελαιοδέντρων από την Xylella fastidiosa, στην περιοχή της Απουλίας.
Ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης τονίζει πως πρέπει οπωσδήποτε να παρθούν μέτρα στην Ελλάδα για να μην κάνει την εμφάνιση του το βακτήριο το οποίο θα σημάνει την αρχή του τέλους για την ελαιοκαλλιέργεια μας. Είναι το τελευταίο που θα θέλαμε να δούμε να συμβαίνει στα δέντρα μας αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως εφόσον μπορεί η Γαλλία, που είναι μέλος της ΕΕ, να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε άλλο κράτος μέλος μπορούμε κι εμείς.
http://www.ekriti.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
γράψτε μας...