Δημόσια υγεία στο χείλος του γκρεμού.Πως αλλιώς να περιγράψει κάποιος την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υγείας της Βιάννου όπου μπορεί να υπάρχει ασθενοφόρο για τη μεταφορά ασθενών στο Ηράκλειο ,αυτό όμως δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία διότι δεν υπάρχουν οδηγοί.
Και τι γίνεται τότε ;Σε περιστατικό έκτακτης ανάγκης επιστρατεύεται ασθενοφόρο είτε από το Ηράκλειο είτε στην καλύτερη περίπτωση από το Αρκαλοχώρι με ότι αυτό συνεπάγεται για την τεράστια χιλιομετρική απόσταση που πρέπει να διανύσει ,μέχρι να παραλάβει τον ασθενή και με την ευχή εκείνος να μην βρίσκεται σε κάποια μακρινή περιοχή του Δήμου ,διότι ο χρόνος της αναμονής μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο ενδεχομένως να αποβεί μοιραίος για την ίδια του την ζωή.
"Φανταστείτε στις 2 και 3 η ώρα τη νύχτα ,να προκύψει περιστατικό από τα Τέρτσα ,περιοχή που ανήκει στο Δήμο Βιάννου και να χρειάζεται επειγόντως μεταφορά σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο η Βενιζέλειο. Ξέρετε τι κάνουμε; Παίρνουμε το ΕΚΑΒ μας ενημερώνει αν υπάρχει διαθέσιμο όχημα και από κει και μετά το ασθενοφόρο αφού περάσει από Βιάννο θα κατευθυνθεί προς τα Τέρτσα ,θα παραλάβει το περιστατικό και ακολούθως θα πάρει το δρόμο της επιστροφής διανύοντας ούτε λίγο ούτε πολύ μια απόσταση τουλάχιστον 200 χιλιομέτρων."Υποστηρίζει εμφανώς απογοητευμένος στο neakriti.gr ,ο διευθυντής του κέντρου Υγείας κ. Γ.Χριστοφορίδης δίχως να θέλει να προχωρήσει παραπέρα τη σκέψη του για το αν τελικά μετά από αυτόν τον γολγοθά θα τα έχει καταφέρει ο ασθενής..
Ασθενοφόρο υπάρχει, οδηγός όμως;
Τα προηγούμενα χρόνια στο κέντρο υγείας υπήρχαν 8 οδηγοί ,οι περισσότεροι ωστόσο συνταξιοδοτήθηκαν .Εδώ και 2,5 περίπου χρόνια έμειναν μόλις τρεις ενώ τον τελευταίο μήνα από τους τρεις οδηγούς οι δύο σταμάτησαν να εργάζονται ,καθώς ο ένας πήρε αναρρωτική λόγω εμφράγματος που υπέστη και ο άλλος λόγω άδειας ανατροφής παιδιού.
Ο διασώστης που εκτελεί και χρέη οδηγού
Αποτέλεσμα ήταν να μείνει ένας εργαζόμενος,ο οποίος όμως εργάζεται στα πλαίσια του ωραρίου του ,8 ώρες καθημερινά και για 5 ημέρες. Δηλαδή αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι για δύο ολόκληρες ημέρες, κυρίως Σαββατοκύριακο δεν υπάρχει ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα κέντρο υγείας και κατ επέκτασιν Δήμος να μένουν ακάλυπτοι.
"Ζω συνεχώς με την αγωνία μην τύχει κάποιο περιστατικό εκτός από τη βάρδια μου. Υπάρχουν άνθρωποι σε μακρινές περιοχές που πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε κάποια κλινική ή ακόμη και εντατική του Ηρακλείου και η ζωή τους παίζεται κορώνα γράμματα εξαιτίας του ότι δεν υπάρχουν οδηγοί αρά και ασθενοφόρο. Δεν μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια και να ξέρω ότι κάποιος συμπολίτης μου κινδυνεύει και να μην μπορώ να τον βοηθήσω" δηλώνει στο neakriti.gr ο ένας και μοναδικός διασώστης που εκτελεί και χρέη οδηγού Μιχάλης Στυλιανάκης."Είμαι πρόθυμος να σπεύσω ότι ώρα και αν είναι να δώσω τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον συχωριανό μου που κινδυνεύει ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή αλλά αυτό δεν επιτρέπεται. Υπάρχει ασθενοφόρο και δεν υπάρχει οδηγός.."
Από την πλευρά του ο διευθυντής υποστηρίζει ότι έχει ήδη ενημερώσει την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης για το θέμα ζητώντας την στελέχωση του κέντρου με οδηγούς κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου τώρα μάλιστα που ξεκινάει και η τουριστική περίοδος και η κίνηση στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου ,όπως σε Κερατόκαμπο, Άρβη, Τέρτσα,Ψαρή Φοράδα, θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση.
Και δεν αποκλείεται μάλιστα εκτός του ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή ενός ξένου επισκέπτη, η χώρα μας να εκτεθεί διεθνώς εξαιτίας της λαβωμένης κατάστασης που εμφανίζει η δημόσια υγεία.
Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη
πηγη: http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1304465
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
γράψτε μας...