Δημιουργήθηκε στην διάρκεια της δεκαετίας του 1920 δημιουργώντας έκδηλη ανησυχία στους κατοίκους της Βιάνου και δίχως μέχρι και σήμερα να μπορεί να δοθεί μια ακριβή και συνάμα λογική εξήγηση για τον λόγο της ύπαρξης του.
Όλα τα παραπάνω αφορούν στο “Βούλισμα” της Άνω Βιάννου, όπως συνηθίζεται να λέγεται η μεγάλη καθίζηση που προκλήθηκε γύρω στο 1925 σύμφωνα με μαρτυρίες των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων.
Μάλιστα τότε η ανησυχία των ντόπιων ήταν τέτοια που φώναξαν έναν ιερέα να ρίξει αγίασμα στη ρίζα ενός πλατάνου που βρίσκονταν εκεί κοντά για να σταματήσει το κακό και να μην μεγαλώσει περαιτέρω το ρήγμα. Η ενέργεια αυτή του ιερέα έπιασε τόπο προς στιγμήν, το ρήγμα δεν μεγάλωσε και ο πλάτανος δεν ξεράθηκε ποτέ.
Όμως μια απίστευτη κακοκαιρία που σημειώθηκε μετέπειτα, παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμα της από δένδρα, βράχια μέχρι και χώματα εναποθέτοντας τα μέσα στο Βούλισμα το οποίο και τελικά μπαζώθηκε. Όσοι το θυμούνται στα επόμενα χρόνια, υποστηρίζουν ότι είχε μετατραπεί σε λιβάδι ενώ αγρότες της περιοχής φύτευαν εκεί τα λαχανικά τους…
Δεκαετίες αργότερα και συγκεκριμένα το 1960, σύμφωνα επίσης με μαρτυρίες παλιών Βιαννιτών, διαπιστώθηκε ότι κάτω από το ρήγμα διερχόταν υπόγειος ποταμός με σταθερή διατομή και κατάληξη στην θάλασσα του Κερατόκαμπου. Πέρασαν αρκετά χρονια και οι κάτοικοι είχαν ξεχάσει τα όσα είχαν συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ωστόσο αρχές του 2000 άρχισε και πάλι να εμφανίζεται το ρήγμα που την πάροδο των ετών λάμβανε ανησυχητικές διαστάσεις καλύπτοντας πλέον μία τεράστια κυκλική έκταση με βάθος μάλιστα 30 μέτρων. Το μυαλό των περισσότερων πήγαινε στον υπόγειο ποτάμο που πολλές φορές τα νερά που μετέφερε εξαιτίας και των μεγάλων βροχοπτώσεων διογκώνονταν προς τα πάνω φθάνοντας έτσι στην κοίτη του ρήγματος. Ενώ όπως έχει αναφερθεί κάτοικοι θέλοντας να κάνουν ένα πείραμα έριξαν κόκκινη μπογιά μέσα στο ρήγμα η οποία εξαφανίστηκε και εντοπίστηκε αργότερα στη θαλάσσια περιοχή του Κερατοκάμπου.
Η τοπική κοινωνία άρχισε και πάλι να ανησυχεί καθώς το πλησιέστερο σπίτι βρισκόταν σε απόσταση 500 μέτρων, όχι πολύ κοντά αλλά σίγουρα όχι και πολύ μακριά.
Από τότε μέχρι και σήμερα και κυρίως στην διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων το Βούλισμα μετατρέπεται σε μία τεράστια λίμνη, όμως σε περιόδους ξηρασίας όπως αυτή που διανύουμε το Βούλισμα στεγνώνει.
Να σημειωθεί ότι σε μικρή απόσταση 70 μέτρων έχει δημιουργηθεί ένας νέος δρόμος που περνάει έξω από τη Βιάννο με κατεύθυνση την Ιεράπετρα, ενώ πλησίον του ρήγματος διέρχεται και ο επαρχιακός δρόμος από την Α.Βιάννο προς τον Κερατόκαμπο.
Σύμφωνα με τον νυν δημοτικό σύμβουλό κ. Αριστομένη Συγγελάκη και πρώην αντιδήμαρχος Βιάννου, το 2000 η τότε Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει την βοήθεια από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς για να ριχτεί φως στην υπόθεση αλλά και απαντήσεις για τον συγκεκριμένο γεωλογικό φαινόμενο.
Την περιοχή επισκέφθηκαν κλιμάκια της Περιφέρειας Κρήτης, του Πολυτεχνείου και του ΙΓΜΕ υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες γεωλογικές και υδρογεωλογικές, ωστόσο για μία ακόμη φορά τα ποσά που απαιτούνταν ήταν υπέρογκα με αποτέλεσμα οι μελέτες να μην γίνουν ποτέ και αναγκαστικά να μην μπορεί να υπάρξει μια επίσημη εξήγηση για την εκδήλωση του συγκεκριμένου φαινομένου.
Μας ζητήσανε ένας τεράστιο ποσό 5 εκατομμυρίων για να γίνουν οι σχετικές μελέτες, πράγμα αδύνατο για τα δεδομένα μας, υποστηρίζει ο κ. Συγγελάκης. Η ανησυχία μου ωστόσο και σήμερα εξακολουθεί να υφίσταται με δύο σενάρια να υπάρχουν στη σκέψη μου. Σε μία ενδεχόμενη κακοκαιρία μην τυχόν και το ρήγμα μεγαλώσει, πλησιάζοντας τότε απειλητικά τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο φαινόμενο, ενώ η άλλη μου ανησυχία έγκειται στο γεγονός για το πότε θα ξυπνήσει ο υπόγειος ποταμός και τα ορμητικά νερά του ανέβουν με φόρα προς τα πάνω πλημμυρίζονται το Βούλισμα και τη γύρω περιοχή.
Το φαινόμενο το θεωρώ σύνθετο, γεωτεχνικό και υδρολογικό. Δεν επιτρέπονται προχειρότητες και αυτοσχεδιασμοί γιατί θα διαιωνίζεται η αβεβαιότητα και οι τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις από ένα τόσο σοβαρό φαινόμενο.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει εξέλιξη γύρω από το Βούλισμα. Σε κάθε περίπτωση ο ανεπιθύμητος επισκέπτης φαίνεται να κοιμάται σε ύπνο βαθύ όμως ουδείς στην περιοχή θέλει να γνωρίζει και να γίνει αυτόπτης μάρτυρας ενός ενδεχόμενου ξυπνήματος του, με εφιαλτικές διαστάσεις για τους Βιαννίτες και την ευρύτερη περιοχή.
Βάλια Μπουη
Φωτογραφιες : Νικος Χαλκιαδάκης
neakriti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
γράψτε μας...