ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

700 οικογένειες ... στο δρόμο


Ραγδαία η αύξηση των απόρων στο Ρέθυμνο - Συντηρούνται από τις προσφορές εθελοντών ιδιωτών και επιχειρηματιών


700 οικογένειες ... στο δρόμο
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της φτώχειας στο Ρέθυμνο. Ο νομός που στο πρόσφατο παρελθόν κατείχε, αν όχι την πρώτη, μια από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά στον πίνακα των περιοχών με την μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο στο ΑΕΠ της χώρας όσο και σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η ανεργία ήταν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα, σήμερα βρίσκεται στην ίδια θέση με περιοχές όπου παραδοσιακά εμφάνιζαν ποσοστά φτώχειας.

Το Ρέθυμνο που τη δεκαετία 1990-2000 και μέχρι το 2007 γνώρισε μια πρωτόγνωρη οικονομική ευμάρεια και έκανε εκατοντάδες κατοίκους του νεόπλουτους, τα τελευταία τρία χρόνια μη αντέχοντας στην οικονομική κρίση πέρασε στην άλλη όχθη μεταβάλλοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε νεόπτωχους.

Οι διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες, της Περιφέρειας και των Δήμων του νομού, εκτιμούν πως τουλάχιστον 700 οικογένειες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και πολλές περισσότερες στο όριο της φτώχειας με πολύ μεγάλες πιθανότητες να βιώσουν σε σύντομο χρόνο και αυτές την φτώχεια.

Οι 700 οικογένειες όμως, μεταφράζονται σε τουλάχιστον 1.400 άτομα με την προϋπόθεση ότι κάθε μια αποτελείται μόνο από δυο μέλη. Λαμβάνοντας όμως υπ' όψιν ότι υπάρχουν οικογένειες είτε με τρία μέλη είτε με πολλά περισσότερα (πολύτεκνες) οι άποροι είναι πολύ περισσότεροι.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ' όψιν ότι αυτός ο αριθμός αφορά καταγεγραμμένες οικογένειες στις λίστες κοινωνικών υπηρεσιών κατόπιν έρευνας κοινωνικών λειτουργών της Περιφερειακής Ενότητας και εργαζομένων στα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» των Δήμων. Θεωρείται όμως δεδομένο πως υπάρχουν και άλλα άτομα που βιώνουν την φτώχεια αλλά δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Η λίστα όμως των απόρων ανθρώπων του νομού, συνεχώς διαφοροποιείται και δυστυχώς η διαφοροποίηση δεν αφορά τη μείωση του αριθμού τους αλλά την αύξησή τους, παράλληλα με την αύξηση της ανεργίας.

Η δημοσιογραφική έρευνα, δείχνει πως από την φτώχεια δεν εξαιρούνται ούτε επαγγέλματα ούτε φύλλο ούτε ηλικίες. Και ο αριθμός που αναφέραμε παραπάνω, αφορά οικογένειες και άτομα που κυριολεκτικά δεν έχουν τρόπο να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την καθημερινότητά τους, δεν έχουν κανένα εισόδημα. Είναι δηλαδή είτε οικογένειες στις οποίες κανείς από τους δυο γονείς ή τα ενήλικα παιδιά τους δεν εργάζεται είτε μονογονεϊκές, όπου επίσης έχει βρεθεί ο γονέας άνεργος και επιπλέον έχει παρέλθει η περίοδος που δικαιούται επίδομα ανεργίας.

Να σημειωθεί ότι μόνο στον Δήμο Ρεθύμνου, στις αρχές του 2012 κατεγράφησαν από υπηρεσία του δήμου 40 μαθητές σχολείων της πόλης, οι οποίοι δεν είχαν καμία οικονομική δυνατότητα ούτε να αγοράσουν στυλό. Στις περισσότερες περιπτώσεις επίσης, οι καταγεγραμμένοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες άποροι, είναι άτομα ανασφάλιστα χωρίς πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο κλάδος που έβγαλε στη φτώχεια τα περισσότερα άτομα στο νομό φέρεται να είναι ο κατασκευαστικός, και τα περίπου είκοσι επαγγέλματα που εργαζόταν στον συγκεκριμένο τομέα, όπως οικοδόμοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές κλπ. Η φτώχεια όμως έχει πλήξει αδιακρίτως και άλλες επαγγελματικές ομάδες μηδέ εξαιρουμένων ακόμα και μικροεπιχειρηματιών που κατέρρευσαν πλήρως οικονομικά.

Τέλος, από τις 700 περίπου οικογένειες που έχουν καταγράψει οι κοινωνικές υπηρεσίες (επαναλαμβάνουμε πως ο αριθμός δεν είναι επίσημος), πολύ μικρότερος είναι ο αριθμός οικογενειών μεταναστών απ' τον αριθμό των ντόπιων που υπερτερούν.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αντιπεριφέρειας, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ρεθύμνου, οι δράσεις ιδιωτών και το αυξημένο αίσθημα εθελοντισμού πολλών Ρεθυμνίων, είναι αυτά που σήμερα προσπαθούν να ενισχύσουν οικονομικά και να βοηθήσουν τα 1.400 και πλέον άτομα να εξασφαλίσουν τα αναγκαία της καθημερινότητάς τους.

Ρεθεμνιώτικα Νέα 
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!