ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Και ξαφνικά οι Γερμανοί...τρελάθηκαν με την Ελλάδα!


Γιατί άλλαξε το κλίμα και οι σκληροπυρηνικοί μιλούν θετικά για τη χώρα μας


Και ξαφνικά οι Γερμανοί...τρελάθηκαν με την Ελλάδα!
Μεταστροφή του κλίματος για την Ελλάδα παρατηρείται ανάμεσα στους συντηρητικούς γερμανούς πολιτικούς που πρόσκεινται στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και - κυρίως - τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν από τους αυστηρότερους επικριτές της χώρας μας.
Η πιο διαλλακτική προσέγγιση του Βερολίνου στην Αθήνα που άρχισε ουσιαστικά από την πρόσφατη επίσκεψη της Καγκελαρίου στη χώρα μας έστειλε, όπως όλα δείχνουν, μήνυμα και στο εσωτερικό της Γερμανίας για να πέσουν οι τόνοι και να καταργηθούν, προσωρινά τουλάχιστον, οι κόκκινες γραμμές απέναντι στην Ελλάδα.
Αυτό φάνηκε από την ένθερμη υποδοχή της Μέρκελ στο συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της Καγκελαρίου στη Βαυαρία την Παρασκευή και το Σάββατο, λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή της από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπως μετέδωσε το Reuters σε ανταπόκρισή του από το Μόναχο.
Εκεί, «σκληροπυρηνικοί» Βαυαροί που πρόσκεινται στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ όχι μόνο σταμάτησαν να κάνουν δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά παραδέχθηκαν ότι πλέον βλέπουν με θετικό μάτι την παροχή περισσότερου χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Αυτό φάνηκε και από τις θετικές για την Ελλάδα δηλώσεις του προέδρου του CSU και στενού συμμάχου της Μέρκελ, Χορστ Ζεχόφερ.
Τα μηνύματα από τη Βαυαρία ήταν χαρακτηριστικά: μπορεί η ίδια η Μέρκελ να απέφυγε να μιλήσει εκτεταμένα για την Ελλάδα κατά την παραμονή της εκεί, αλλά κάθε θετική αναφορά της στη χώρα μας συνοδεύθηκε από θερμά χειροκροτήματα.
Είναι ενδεικτικό ότι η Καγκελάριος δέχθηκε επευφημίες όταν δικαιολόγησε τους διαδηλωτές που την υποδέχθηκαν στην Αθήνα, λέγοντας ότι ασκούσαν το δικαίωμά τους στο πλαίσιο της δημοκρατίας: «Περίμενα 34 χρόνια για να διαδηλώσω. Ποια είμαι εγώ που θα έχω παράπονο για τις διαμαρτυρίες του κόσμου;» (στην Ελλάδα) ανέφερε κάνοντας σαφή αναφορά στο καθεστώς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Το μήνυμα της Μέρκελ έλαβαν ακόμη και οι πιο συντηρητικοί βαυαροί πολιτικοί που στο (πολύ κοντινό) παρελθόν έβαζαν κόκκινες γραμμές και ζητούσαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για «παραδειγματισμό», όπως έλεγαν.
«Εάν η έκθεση της τρόικας (για την Ελλάδα) προτείνει να παρασχεθεί κι άλλος χρόνος, τότε θα το συζητήσουμε», είπε από τη Βαυαρία ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζεχόφερ του οποίου το κόμμα κερδίζει εκεί τις εκλογές τα τελευταία 55 χρόνια.
      
Πρόκειται για αλλαγή πολιτικής από την κεφαλή των Χριστανοκοινωνιστών, στελέχη των οποίων - όπως ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντομπρίντ - ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσαν επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή.
Τώρα ο Ζεχόφερ δηλώνει ανοικτά πως δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ότι η διαδρομή της χώρας μας είναι πολύ θετική και προσθέτει με νόημα για την αλλαγή στάσης του κόμματός του: «Tα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το CSU έχει γίνει "γατάκι που γουργουρίζει" και δεν θέλω να χαλάσω αυτήν την εντύπωση τώρα».
Αποκαλυπτικές ήταν και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών επί κυβέρνησης Κολ, Τέο Βάγκελ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποσχέθηκε να μην κατακρίνει ξανά γενικά τους Ελληνες επειδή με τον τρόπο αυτό αδικεί την πλειοψηφία όπως είπε.
Από την πλευρά της η δήμαρχος της πόλης Γκάρχινγκ που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο, η Χανελόρε Γκαμπόρ, η οποία συμμετείχε επίσης στο συνέδριο του CSU στη Βαυαρία, αναφέρθηκε κι αυτή στο νέο κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις. «Εάν κάναμε τα στραβά μάτια όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ, τώρα πρέπει να ξανακάνουμε τα στραβά μάτια… Το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο εάν δεν το κάνουμε», είπε σύμφωνα με το Ρόιτερ.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεξεργάζεται σχέδιο για την επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων με στόχο να μειωθεί το χρέος της χώρας μας σύμφωνα με το «Σπίγκελ». Παρόμοια πρόταση έχει κάνει στο παρελθόν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, ο γερμανός Γιοργκ Ασμουσεν.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι Γερμανοί εξετάζουν να δανειστεί η Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας ESM για να αγοράσει κρατικά ομόλογά της στο 25% περίπου της ονομαστικής τους αξίας που είναι η τρέχουσα τιμή.
Με τον τρόπο αυτόν, αναφέρει το «Σπίγκελ», με 10 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν κατά 40 δισ. ευρώ. Το Βερολίνο εκτιμά ότι έτσι η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να δανειστεί μόνη της χρήματα από τις αγορές. Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο ωστόσο, θα πρέπει να συμφωνήσουν οι επενδυτές - κάτοχοι των ομολόγων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάντως όταν ρωτήθηκε σχετικά ανακοίνωσε ότι δεν απαντά σε τέτοια σενάρια.
Γ.Κανελλόπουλος-ΤΑ ΝΕΑ
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!