ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η Κνωσός εκπέμπει SOS και μέσω ...δορυφόρου

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού , ο οποίος μπορεί να δέχεται περίπου 800.000 επισκέπτες, αλλά έχει μόλις 12 αρχαιοφύλακες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει στην Κρήτη. Ο Νίκος Παπαδάκης, αρχιφύλακας της Κνωσού, μίλησε στο Euronews για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αρχαιολογικός χώρος.
«Έχουμε πολλές κρουαζιέρες αυτό τον καιρό στην Κρήτη. Ποιος τουρίστας δεν θέλει να επισκεφθεί την Κνωσό; Όμως δεν μπορούμε 12 άνθρωποι να κόβουμε τα εισιτήρια, να πουλάμε αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων και να προστατεύουμε και τον χώρο. Πολλές φορές καθαρίζουμε κιόλας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.»
Οι φύλακες της Κνωσού οφείλουν να παρακολουθούν κάθε οικοδομική εργασία που εκτελείται στις ζώνες Α και Β γύρω απο τον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των φυλάκων που εργάζονται εντός του χώρου μειώνεται σε 10.
«Χρειαζόμαστε προσωπικό, χρειαζόμαστε τους ωρομίσθιους φύλακες. Πέρυσι τους προσέλαβαν 1η Ιουλίου. Ήταν πολύ αργά..Φέτος ελπίζουμε πως θα έρθουν νωρίτερα. Έχουμε ζητήσει 14 φύλακες, ενώ έχουμε απόλυτη ανάγκη απο 2 καθαρίστριες.
Πήραμε την πρωτοβούλια και η Κνωσός κλείνει στς 17.00 και όχι στις 15.00. Αυτό ο τόπος ζει απο τον τουρισμό και πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια τόσων ανθρώπων. Ανρωτιέμαι όμως τι θα γίνει από τον επόμενο μήνα που η Κνωσός πρέπει να κλείνει στις 8 το βράδυ; Αν δεν μας φέρουν προσωπικό, αυτό είναι αδύνατο» υποστηρίζει ο Νίκος Παπαδάκης.
Οι αρχαιοφύλακες της Κνωσού δεν αμείβονται για τις δύο επιπλέον ώρες που εργάζονται. Την προσφορά τους αναγνωρίζει η Ιωάννα Σερπετζιδάκη, προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που είναι υπεύθυνη για την Κνωσό.
«Μέσα σε αυτή την δύσκολη οικονομική εμπειρία, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Η Κνωσός έχει τρομερές ανάγκες και φυσικά το προσωπικό δεν επαρκεί. Αναγνωρίζω τις προσπάθειες τους και την προσφορά τους. Δινούμε αγώνα ώστε οι προσλήψεις να γίνουν έγκαιρα, ενώ περιμένουμε και την έγκριση κονδυλίων ώστε να προχωρήσουμε και σε κάποιες απαιραίτητες εργασίες και παρεμβάσεις στον χώρο. Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε» υποστήριξε η Ιωάννα Σερπετζιδάκη μιλώντας στο Euronews.
Ο συνδέσμος τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων Κρήτης χαιρέτισε την απόφαση των αρχαιοφυλάκων της Κνωσού, ζητά όμως απο την πολιτεία να λάβει μέτρα και να λύσει το πρόβλημα που έχει προκύψει.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!