ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Νέα στοιχεία για το "μαύρο χρυσό" Νότια της Κρήτης

Την ύπαρξη στοιχείων από έρευνες ξένων οίκων που δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου... στην περιοχή μεταξύ ελληνικής και λιβυκής ΑΟΖ, τα οποία επιμένει να αγνοεί ακόμη και σήμερα η Αθήνα, αποκαλύπτει ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, πρώην γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Κοιτασμάτων των ΕΛΠΕ.

Δεν είναι τυχαίο φυσικά το γεγονός ότι η Λιβύη είχε προχωρήσει σε παραχωρήσεις αδειών ερευνών ακόμη και μέχρι τη Γαύδο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων.

Ο κ. Κονοφάγος, που επιμένει στην ανάγκη διαμόρφωσης "Ελληνικής Στρατηγικής Ενέργειας" με αξιοποίηση της κυπριακής εμπειρίας, μετέφερε τα συμπεράσματα από την ημερίδα που έγινε στα Χανιά προς τιμήν ενός εκ των κορυφαίων ειδικών, του Κύπριου καθηγητή Διαχείρισης Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων του Πανεπιστημίου Χιούστον δρ Μιχάλη Οικονομίδη, με τη συμμετοχή πολλών ξένων και Ελλήνων ειδικών: Σε ό,τι αφορά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο, η οποία σήμερα έχει κάνει την πρώτη "τρύπα" στον βυθό της ΑΟΖ της, ο κ. Κονοφάγος εξηγεί το πώς η Κύπρος μπόρεσε να φθάσει έως εδώ.

Ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης

Στην Ελλάδα οι έρευνες επικεντρώνονται κατά προτεραιότητα και σχεδόν αποκλειστικά στη Δ. Ελλάδα, παραπέμποντας τις προοπτικές νοτίως της Κρήτης στο απώτερο μέλλον. Το αρμόδιο υπουργείο θεώρησε ότι σε αντίθεση με το Λιβυκό Πέλαγος στη Δ. Ελλάδα και στο Ιόνιο υπάρχουν πολύ περισσότερα ερευνητικά στοιχεία, τα οποία επιτρέπουν άμεσο άνοιγμα οικοπέδων σε ερευνητικές επενδύσεις. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική, υποστηρίζει ο κ. Κονοφάγος, τονίζοντας ότι η διεθνής αγορά γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή του Λιβυκού μεταξύ Κρήτης - Κύπρου - Αιγύπτου - Λιβύης και Κρήτης, όπου υπάρχουν γεωφυσικά στοιχεία για δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και εκατοντάδες μελέτες πετρελαϊκών ινστιτούτων και εταιρειών.

Επί των συγκεκριμένων αδημοσίευτων ακόμα μελετών της μείζονος περιοχής νότια της Κρήτης αρκεί να αναφέρουμε ότι η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ (με αρμόδιο εκπρόσωπό τους τον κ. Κονοφάγο) σε κοινοπρακτική συνεργασία με τις εταιρείες Sipetrol της Χιλής και OilSearch της Αυστραλίας το 2001 άρχισαν διαπραγματεύσεις με την κρατική εταιρεία της Λιβύης N.O.C., με στόχο την απόκτηση ενός σημαντικού θαλάσσιου ερευνητικού οικοπέδου (Block 06), το οποίο βρισκόταν στον κόλπο της Σύρτης, σε απόσταση μόλις 100 χλμ. από τα νοτιοδυτικά θαλάσσια ανεπίσημα ακόμη σύνορα μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.

Στο μικροσκόπιο σεισμικές καταγραφές μεταξύ Λιβύης και Κρήτης

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο διαχειριστής της κοινοπραξίας Sipetrol εξασφάλισε όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία της περιοχής (γεωφυσικά, γεωτρητικά κ.λπ.) και παράλληλα αγόρασε όλες τις επίσημες και ανεπίσημες μη αποκλειστικές θαλάσσιες σεισμικές καταγραφές που υπήρξαν μεταξύ Λιβύης και Κρήτης και τις μελέτησε συστηματικά . Η μελέτη έδειξε ότι όλη η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της πόλης της Σύρτης και της Γαύδου ήταν εξαιρετικά πετρελαιοπιθανή και οι εντοπισθείσες ιζηματογενείς λεκάνες παρουσίαζαν σημαντικές γεωλογικές αναλογίες μεταξύ τους, όπου θα μπορούσαν να εντοπιστούν στο μέλλον σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η "απάντηση" της Λιβύης ήρθε στο τέλος του 2004 με νέο χάρτη παραχωρήσεων λιβυκών θαλάσσιων οικοπέδων προς υποψήφιους επενδυτές, οι οποίες περιείχαν μέσα σε αυτόν όλη τη Νότια Κρήτη, ακόμη και τη νήσο Γαύδο, χάρτης που επαναδημοσιεύθηκε και το 2006.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σήμερα στην ελεύθερη αγορά αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα ανεπίσημων υποθαλάσσιων σεισμικών καταγραφών γύρω από την Κρήτη. Οι εταιρείες, τονίζει ο κ. Κονοφάγος, τις έχουν μελετήσει και γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να υπάρχουν μελλοντικά στη χώρα μας. Εμείς εξακολουθούμε να τις αγνοούμε, ενώ όλα τα ιστορικά ερευνητικά δεδομένα νότια της Κρήτης, καθώς και πρόσφατες αξιολογήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα νότια της Κύπρου και στο Ισραήλ δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές γεωλογικές αναλογίες και δυνατότητες παρόμοιων ανακαλύψεων κοιτασμάτων και στη χώρα μας, ιδιαίτερα νότια της Κρήτης.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!