ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η μαγεία της Βιάννου σε ένα βιβλίο


Η ιστορία, ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα της Βιάννου αλλά και οι ομορφιές που απλόχερα της χάρισε η φύση αποτυπώνονται μέσα από το φωτογραφικό φακό του Μιχάλη Νικηφοράκη, σε μία καλαίσθητη έκδοση με τίτλο "Βιάννος: πολιτισμός, παράδοση, τοπία και άνθρωποι", που εξέδωσε ο Σύλλογος Βιαννιτών Ηρακλείου "Ο Πατούχας". Ο Μιχάλης Νικηφοράκης, μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, επί μία δεκαετία, μόνος του στην αρχή, παρέα στη συνέχεια με τον Λευτέρη Διακάκη, που έφυγε πρόωρα, και τα τελευταία έξι χρόνια με τον Ανδρέα Αγγελάκη διέθεσαν πολλές μέρες επισκεπτόμενοι όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, τους οικισμούς, τα τοπία, τα αρχαιολογικά και άλλα μνημεία, όπως και δύσκολα προσπελάσιμους χώρους του δήμου Βιάννου και το αποτέλεσμα δικαίωσε τους πάντες.

Χιλιάδες φωτογραφίες από κάθε γωνιά της περιοχής, τις οποίες μάλιστα ο Μιχάλης Νικηφοράκης παραχώρησε αφιλοκερδώς στο Σύλλογο. «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που το φωτογραφικό λεύκωμα της Βιάννου και της επαρχίας της είδε το φως της δημοσιότητας. Η έκδοση αυτή, προϊόν πολυετούς κόπου, είχε διάφορες περιπέτειες, αφού πέρασε από δύσκολα μονοπάτια και στενές ανηφοριές μέχρι να βρει τον ομαλό δρόμο του τυπογραφείου. Η προσπάθεια ήταν πολυετής και επίπονη.

Εάν επιθυμούσα να παρουσιάσω όλα όσα με συγκίνησαν στην περιοχή θα χρειάζονταν 10 βιβλία σαν αυτό. Οι επιλογές ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και υπήρξαν πολλά διλήμματα εκ μέρους μου. Ασφαλώς παρέλειψα πολλά αξιόλογα θέματα, άθελά μου. Στόχος μου είναι να δώσω ένα μήνυμα σε όσους ασχοληθούν με το λεύκωμα. Με τις φωτογραφίες πάντα ανακαλύπτουμε ένα γοητευτικό, πανέμορφο και μοναδικό κόσμο, που συνήθως δεν προσέχουμε όταν περπατάμε στους χώρους της πατρίδας μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο προλογικό του σημείωμα ο Μιχάλης Νικηφοράκης.

Σκοπός μου ήταν η σωστή καταγραφή ό,τι ωραίου και σημαντικού έχει σχέση με τον πολιτισμό, την παράδοση και τους ανθρώπους και που μπορεί να το βρει κανείς, όπως εγώ το φωτογράφισα. Τίποτα δεν είναι ψεύτικο. Ό,τι βλέπετε στο λεύκωμα να ξέρετε ότι αυτή είναι σήμερα η Βιάννος και θα τη βρείτε αν ψάχνετε με ανοικτά μάτια και αν τη αγαπάτε πραγματικά».

Η παρουσίαση
Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει μεθαύριο Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 7:30 το απόγευμα στην αίθουσα "Ανδρόγεω". Η παρουσίαση θα γίνει από το δημοσιογράφο κ. Νίκο Ψιλάκη και το συγγραφέα κ. Γιώργο Παναγιωτάκη. Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Πόπη Ρουμπελάκη-Αγγελάκη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των Δήμων Ηρακλείου και Βιάννου.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!