ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Αποζημιώσεις για τα καμμένα της Βιάννου

Λύση στο θέμα της αποζημίωσης της ηρτημένης παραγωγής δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο Υπουργός στο Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Οι ζημιές από πυρκαγιά εντάσσονται σε προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, τα οποία ενισχύονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, μετά την έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ζημιές που προξενήθηκαν στην ηρτημένη παραγωγή και στο φυτικό (ελαιόδεντρα κλπ), καθώς επίσης και στο πάγιο κεφάλαιο (θερμοκήπια) του Δήμου Βιάννου της ΠΕ Ηρακλείου, συμπεριλήφθηκαν από τον ΕΛΓΑ στο ετήσιο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, που αφορά πυρκαγιές της χώρας το 2012, το οποίο μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, θα αποσταλεί στην Ε.Ε. και εφόσον εγκριθεί, ακολούθως, ο ΕΛΓΑ δύναται να καταβάλλει ενισχύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντηση του Υπουργείου προς το Βουλευτή.

Στην συγκεκριμένη απάντηση σημειώνεται ότι: «οι καταγραφές για το πάγιο κεφάλαιο έχουν ολοκληρωθεί, ενώ για το φυτικό κεφάλαιο έχουν διενεργηθεί οι σχετικές επισημάνσεις από κλιμάκια του ΕΛΓΑ και η οριστική εκτίμηση των ζημιών θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη, περίοδος κατά την οποία ολοκληρώνεται η αναβλάστηση των δέντρων και θεωρείται η πλέον κατάλληλη για το έργο αυτό.

Επισημαίνεται τέλος ότι από τα προγράμματα ΠΣΕΑ προβλέπεται η καταβολή ενισχύσεων τόσο για την απώλεια της παραγωγής του έτους ζημίας και την αποκατάσταση των ζημιών (ενίσχυση και ανασύσταση, η οποία καταβάλλεται εφάπαξ), όσο και για την απώλεια της μέλλουσας παραγωγής. Η ενίσχυση αυτή (συμπληρωματική ενίσχυση) καταβάλλεται σε τέσσερις ετήσιες δόσεις όταν πρόκειται για εκρίζωση και επαναφύτευση, σε τρεις ετήσιες δόσεις για κοπή στη βάση του κορμού και σε δύο ετήσιες δόσεις για κοπή των πρωτογενών κλάδων», καταλήγει η απάντηση του Υπουργείου στον κ. Κεγκέρογλου.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!