ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Πιάστηκε στον ύπνο η NASA. Εικόνες αποκάλυψης μια ημέρα μετά τη βροχή μετεωριτών (video + φωτο)

Πανικός, αγωνία και αναπάντητα ερωτήματα για μια καταστροφή που δεν περίμεναν και που δεν προβλέφθηκε ποτέ, είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στους κατοίκους του Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας, το οποίο επλήγη από το χτύπημα του μετεωρίτη.

Σπασμένα τζάμια, σοβαρές φθορές σε κτίρια και 1.200 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 159 παιδιά, είναι ο απολογισμός της επόμενης μέρας στην πόλη αυτή της Ρωσίας, που βρίσκεται 900 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σε κτίριο 6.000 τετραγωνικών μέτρων κατέρρευσε η οροφή, ενώ ένας τοίχος του έχει σχεδόν γκρεμιστεί. Παράλληλα, τα κινητά τηλέφωνα σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ υπήρξαν και διακοπές ρεύματος.
















Άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε στην περιοχή 20.000 διασώστες, για να βοηθήσουν τους πληγέντες. Ο ρωσικός στρατός βρήκε τρία κομμάτια μετεωρίτη, δύο εκ των οποίων έπεσαν κοντά στη λίμνη Τσεμπαρκούλ, κοντά στο Τσέλιαμπινσκ. Το ένα είχε δημιουργήσει κρατήρα έξι μέτρων! Το τρίτο κομμάτι βρέθηκε 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, κοντά στην πόλη Ζλάτουστ.


Το μετέωρο στα Ουράλια «δεκάδες φορές ισχυρότερο από τη βόμβα της Χιροσίμα»

Η NASA προφανώς δεν είχε προλάβει να εντοπίσει τον μικρό αστεροειδή που διαλύθηκε σε μια έκρηξη πάνω από τα Ουράλια και τραυμάτισε εκατοντάδες άτομα με το ωστικό κύμα του.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο διαστημικός βράχος είχε διάμετρο γύρω στα 15 μέτρα, βάρος περίπου 40 τόνους, και απελευθέρωσε ενέργεια «εκατοντάδων κιλοτόνων» TNT. Αυτό σημαίνει ότι η έκρηξη ψηλά στην ατμόσφαιρα ήταν δεκάδες φορές ισχυρότερη από τη βόμβα της Χιροσίμα, η οποία είχε ισχύ 16 kt. To μετέωρο ήταν πάντως μικρότερο από τον αστεροειδή των 45 μέτρων που πέρασε ξυστά από τη Γη λίγες ώρες αργότερα, σε μια εντυπωσιακή σύμπτωση. Ήταν επίσης πολύ μικρότερο από το αντικείμενο που χτύπησε τη Σιβηρία το 1908 και ισοπέδωσε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα σε ακατοίκητη περιοχή.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!