ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ωμός εκβιασμός από Σόιμπλε στην Κύπρο

Ωμός εκβιασμός από Σόιμπλε στην Κύπρο
Νύχτα θρίλερ στο Eurogroup: «Αποδέχεστε την απόφαση ή πτωχεύετε» ο στυγνός εκβιασμός στην Κύπρο από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης



Εκτός κάθε έννοιας της κοινοτικής αλληλεγγύης χαρακτηρίζεται η αντιμετώπιση της Κύπρου από τουςΕυρωπαίους εταίρους(;) της, στο χθεσινό Eurogroup.

Όπως μετέδωσε το Mega, η Κύπρος δέχτηκε στυγνό εκβιασμό από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο και ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από ενδεχόμενη χρεοκοπία της. Στο πλευρό του κ. Σόιμπλε τάχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η Ολλανδία και Φινλανδία, αν και καμία χώρα -πλην της Ελλάδας- δεν στήριξε την Κύπρο.

Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα, όπως μεταφέρθηκε από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, ήταν «είτε αποδέχεστε την πρόταση, είτε πτωχεύετε». Μάλιστα, μεταξύ των εταίρων κυριαρχούσε η αντίληψη ότι η Κύπρος αποτελεί ένα μεγάλο «πλυντήριο» εξαίτιας του μεγέθους του χρηματοπιστωτικού της τομέα.

«Δεν είναι δυνατόν ο τραπεζικός τομέaς της Κύπρου να είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της», έλεγαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και με τις αποφάσεις τους σηματοδότησαν το τέλος της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ατύπως τους δημοσιογράφους για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε, λέγοντας πως υπήρξαν συνολικά τρεις προτάσεις από τους εταίρους.

Η πρώτη πρόταση – σοκ, περιλάμβανε τη «δήμευση» των κυπριακών καταθέσεων -όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας-, αφού ζητούσε έκτακτη εισφορά ύψους 40% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Η πρώτη πρόταση ανάγκασε τον κ. Σαρρή να βγει από την αίθουσα, για να συζητήσει με τον κ. Αναστασιάδη και τελικά να την απορρίψει.

Η δεύτερη πρόταση ζητούσε εισφορά 12,5% για καταθέσεις άνω των 100.000, την οποία και πάλι απέρριψε η Κύπρος.

Τελικά, η συμφωνία έκλεισε στην τρίτη πρόταση για εφάπαξ εισφορά 6,75% για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και 9,90% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!