ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της μελισσοκομίας

Ενιαίο μέτωπο με σκοπό να κλείσουν τα κενά που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα της διακίνησης των προϊόντων κυψέλης, προκειμένου να προστατευθεί το επάγγελμα του μελισσοκόμου από τον αυξανόμενο αθέμιτο ανταγωνισμό και να μπει ένα φρένο στην πρακτική των επιτήδειων που «βαφτίζουν» το εισαγόμενο μέλι, εγχώριο, συγκροτείται από το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Ελβετία και την Τουρκία.

Τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου όπως η εξαπάτηση του καταναλωτή, η αισχροκέρδεια, η αύξηση των κρουσμάτων νοθείας, αλλά και η αποθάρρυνση του μελισσοκόμου παραγωγού να ασχοληθεί με το επάγγελμά του, βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής συνάντησης, με συμμετοχή 35 εξειδικευμένων επιστημόνων από τις ανωτέρω χώρες, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα μελισσοκομίας του ΑΠΘ, με στόχο να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της συνάντησης, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία διέπει τον έλεγχο του μελιού εκτός από τα κενά που εμφανίζει, δημιουργεί κι αδυναμίες στη διακίνηση των αμιγών κατηγοριών μελιού, δεδομένου ότι η βοτανική και γεωγραφική προέλευση του ευρωπαϊκού μελιού δεν είναι επαρκώς προδιαγεγραμμένη με συνέπεια εισαγόμενα προϊόντα κυψέλης (μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη κ.ά) να διακινούνται σαν εγχώρια.

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά από έντονο προβληματισμό και συζήτηση κατέληξαν στα εξής:

α) Να δημιουργηθεί μια ευρεία βάση δεδομένων με τα χαρακτηριστικά των γυρεοκόκκων νεκταρογόνων φυτών με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα. Τα Εργαστήρια, Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια που συμμετείχαν στην συνάντηση, θα συνεισφέρουν εικόνες του γυρεοδοτικού προφίλ των μελιών που παράγονται στη χώρα τους, έτσι, ώστε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός άτλαντας χρήσιμος για την γεωγραφική ταξινόμηση των προϊόντων κυψέλης

β) Για τον καθορισμό της βοτανικής προέλευσής του μελιού θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τόσο τα μικροσκοπικά όσο και τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του. Οι υπεράριθμοι γυρεόκοκκοι (over-represented) θα αφαιρούνται εφόσον το μέλι παρουσιάζει τα οργανοληπτικά και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας.

γ) Για τους ολιγάριθμους γυρεόκοκκους και τα γυρεοδοτικά φυτά, απαιτούνται αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο καθόσον καταγράφτηκαν πανευρωπαϊκά, 81 φυτά που δίνουν ολιγάριθμους γυρεόκοκκους (under-represented) και 107, τα οποία ενώ δεν παράγουν νέκταρ (nectarless) εμφανίζονται στο μέλι.

δ) Τα ερευνητικά εργαστήρια και τα εργαστήρια ελέγχου του μελιού θα εναρμονιστούν όσο αφορά στο επίπεδο αναγνώρισης των γυρεοκόκκων (οικογένεια, γένος, είδος), τη μέθοδο καταμέτρησης των γυρεοκόκκων, την αφαίρεση γυρεοκόκκων από υπεράριθμα και γυρεοδοτικά φυτά, τον τρόπο έκφρασης των αποτελεσμάτων κ.ά.

ε) Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την εισαγωγή του τεράστιου όγκου πληροφοριών που έχουν συλλέξει από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελισσοπαλυνολογία.

στ) θα πραγματοποιηθούν διεργαστηριακές αναλύσεις με κοινά δείγματα μελιού και συμμετοχή των ευρωπαϊκών εργαστηρίων ελέγχου του μελιού.

Το συντονισμό της όλης προσπάθειας θα την έχει το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σε εθνικό επίπεδο, τα ελληνικά εργαστήρια ελέγχου θα πρέπει να εναρμονιστούν με το πρωτόκολλα μελισσοπαλυνολογίας που θα ετοιμάσει η Διεθνής Επιτροπή Μελιού και να καθιερώσουν οργανοληπτικούς ελέγχους των αμιγών κατηγοριών ελληνικού μελιού.

agronews.gr/Λεωνίδας Λιάμης
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!