ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ξεκινά η περίοδος δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας!



Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί ότι το πρόγραμμα εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας έτους 2017 ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 27-06-2017 στις Τοπικές Κοινότητες:

• Μαλίων, Χερσονήσου, Σταλίδας του Δήμου Χερσονήσου
• Γαζίου και Ρογδιάς του Δήμου Μαλεβιζίου
• Φορτέτσας του Δήμου Ηρακλείου
και θα συνεχιστεί την Τετάρτη 28-6-2017 στις Τοπικές Κοινότητες
• Καλεσσών του Δήμου Μαλεβιζίου
• Καλλιθέας του Δήμου Ηρακλείου
Αγίου Βασιλείου, Άνω Βιάννου, Αμιρών, Βαχού, Καλαμίου, Κάτω Σύμης, Χόνδρου, Πεύκου και Συκολόγου του Δήμου Βιάννου με τοπικούς ψεκασμούς.

Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος (προσωπικό δακοκτονίας) καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Καλούνται επίσης όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους προκειμένου να τα ψεκάσει.

Επισημαίνεται ότι στις Τοπικές Κοινότητες της Π.Ε. Ηρακλείου
 Άνω –Κάτω Βάθειας, Ανώπολης, Βοριτσίου, Γουβών, Ελιάς, Καλού Χωριού, Κοκκίνη Χάνι, Γουρνών, Κόξαρης και Χαρασσού (Τμήμα Γουβών)
 Αληθινής, Αντισκαρίου, Γαλιάς, Καστελλίου Καινουρίου, Μοιρών, Περίου, Πηγαϊδακίων, Ρουφά, Σκουρβούλων (Τμήμα Μοιρών)
 Λιγόρτυνου, Πρωτορίων, Πύργου, Χάρακα (Τμήμα Πύργου)
 Άνω Άκριας, Λουρών, Σοκαρά, Στόλων, Τσιφούτ Καστελλίου (Τμήμα Σοκαρά)
δεν έχουν έως σήμερα αναδειχθεί μειοδότες εργολάβοι ψεκασμού λόγω μη συμμετοχής ενδιαφερομένων (πλήρης έλλειψη προσφορών) στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Περιφέρειας Κρήτης ή σε λάθη κατά την υποβολή των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα τον προσωρινό αποκλεισμό τους από τη διαδικασία.

Ωστόσο καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και ήδη είναι σε εξέλιξη ο επαναληπτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβων στις εν λόγω Τοπικές Κοινότητες.

Η υπηρεσία μας με νέα ανακοίνωση θα ενημερώσει τους ελαιοπαραγωγούς για την εξέλιξη της διαδικασίας ανάδειξης εργολάβων ψεκασμών για τις παραπάνω Κοινότητες.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις πρώιμες περιοχές της βόρειας ζώνης στις οποίες δεν έχει αναδειχθεί ακόμα μειοδότης εργολάβος ψεκασμού δεδομένου ότι το στάδιο ανάπτυξης του ελαιόκαρπου είναι επιδεκτικό για ωοτοκίες του δάκου.

Επομένως οι ελαιοπαραγωγοί των περιοχών αυτών, έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανάδειξη των εργολάβων ψεκασμών, θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόφυτα και τον ελαιόκαρπό τους και να μεριμνούν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από το δάκο χρησιμοποιώντας δικά τους μέσα (εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και ψεκαστικά μέσα).

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από την με αριθ. 68/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γόρτυνας, εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για τα έτη 2017-2019 οι Τοπικές Κοινότητες Ασημίου, Βαγιονιάς-Λούκιας-Κουμάσας, Διονυσίου – Παναγιάς, Σταβίων και Στερνών.

Οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο. Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Τοπικές Κοινότητες δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως και επιτρέπονται μόνο δολωματικοί ψεκασμοί, οι οποίοι ωστόσο για να είναι αποτελεσματικοί θα πρέπει να εφαρμόζονται στο σύνολο των ελαιώνων μιας ευρύτερης περιοχής.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!