του Μανόλη Ηλιάκη
Για όσους λοιπόν δεν είχαν καταλάβει μέχρι σήμερα το στόχο και τη σκοπιμότητα των κινήσεων για την «ανεξαρτησία» της  Άρβης, ας διαβάσουν το άρθρο του Κου Σταύρου Λυριτζάκη το οποίο ξεδιαλύνει σε υπέρμετρο βαθμό την όλη υπόθεση: Κηπευτικά, μπανάνες, πολιτιστική αναβάθμιση (α-λα Λέιντι Γκάγκα φυσικά), στο βάθος οι υδρογονάθρανκες και πιο βάθος… ΤΑΙΠΕΔ. Ευθέως λοιπόν, οι μπροστάρηδες της μελλοντικής «ανάπτυξης» της Άρβης ομιλούν για χερσαίες και παράκτιες ζώνες οικονομικού ενδιαφέροντος για διαμετακομιστικό εμπόρια αλ ΣΚΟΚΟ, και λοιπά επενδητικά προγράμματα αποικιακού τύπου. Εμπρός λοιπόν στο δρόμο που χάραξαν τα μνημόνια, και οι εφαρμοστικοί νόμοι.
Φυσικά και όλα αυτά δεν μπορούν να συντελεστούν με τη σημερινή μορφή στην οποία όλοι οι παραθαλάσσιοι οικισμοί, (όχι μόνο στη Βιάννο, αλλά σε όλη την Κρήτη και φυσικά ολόκληρη την Ελλάδα) αποτελούν επίνεια ενδοχώριων οικισμών. Από τους χιλιάδες λοιπόν αυτούς οικισμούς ανά την επικράτεια, η Άρβη ξαφνικά ανακάλυψε την Αμερική και θέλει την αυτονομία της! Αλήθεια, οι υπόλοιποι οικισμοί της Επαρχίας, τα Τέρτσα, η Ψαρή Φοράδα, ο Κερατόκαμπος με το Καστρί, ακόμα δεν ανακάλυψαν τον δρόμο της ανάπτυξης; Φαίνεται εκεί δεν έχουν το μυαλό το δικό μας και τα κεφάλια τα δικά μας για να ξεσηκωθούν. Για να σκάσουν λοιπόν όλοι οι γείτονες μας, προτείνω να πάρουμε στην Άρβη και τις αποθήκες πετρελαίου που σχεδιάζει η Ολλανδική εταιρία στις εκβολές του Αναποδάρη, καθώς επίσης και να εγκαταστήσουμε στην κορυφή του φαραγγιού τις ανεμογεννήτριες των Αστερουσίων. Κι όταν με το καλό γίνουν όλα όπως έχουν σχεδιαστεί, θα μπορούμε να ζητήσουμε να γίνουμε και ανεξάρτητο κράτος. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί πρωθυπουργοί ξεκίνησαν την καριέρα τους από δημοτικοί σύμβουλοι.

Υ.Γ. Αγαπητέ συνάδελφε Σταύρο. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε παρόμοια με τη χθεσινή συνάντηση, ζήτησε ταυτότητα από τους συμμετέχοντες και πες μου πόσοι από τους υποκινούντες τον διχασμό του χωριού μας, έχουν τόπο γεννήσεως τη Βιάννο...

Ο Μανόλης Ηλιάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός