ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Δίπλωσαν νταλίκες, έκλεισαν σχολεία, κόπηκε το ρεύμα από το χιονιά

 
Η κακοκαιρία που πλήττει την Κρήτη από αργά χθες το βράδυ δεν έχει αφήσει αλώβητο το νησί και δη το νομό Ηρακλείου. Λόγω της χιονόπτωσης και των προβλημάτων που προκαλεί στις μετακινήσεις, κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία στη Βιάννο στα Αμιρά ,στην Αγία Βαρβάρα και στο Οροπέδιο Λασιθίου , νταλίκες δίπλωσαν ενώ κόπηκε και η ηλεκτροδότηση σε κάποια σχολεία.  

Αναλυτικότερα εξαιτίας του χιονιά δύο νταλίκες δίπλωσαν μεταξύ Αμιρών και Βιάννου και χρειάστηκε η κινητοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, που έφτασαν στο σημείο για να απεγκλωβίσουν τους οδηγούς, οι οποίοι δεν έπαθαν το παραμικρό, αλλά και να ξεμπλοκάρουν τα οχήματα.


Από το πρωί πάντως χωρίς ρεύμα παραμένουν 4 χωριά του συγκεκριμένου Δήμου. Οι κάτοικοι των Μηλιαράδων ,Ξενιάκου, Εμπάρου και Κατωφυγίου έχουν εφευρίσκει δικά τους μέσα για να αντισταθούν στο δριμύ κρύος,με τον υδράργυρο μάλιστα να έχει φθάσει ήδη στο μηδέν. Ο Δήμαρχος έχει ήδη ενημερώσει την ΔΕΗ αλλά προς το παρόν δεν έχει συμβεί το παραμικρό.


Στην Αγία Βαρβάρα και στο Ρούβα τα σχολεία δε λειτούργησαν σήμερα με απόφαση του δημάρχου Νίκου Σχοιναράκη, κυρίως για προληπτικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των παιδιών, καθώς η χιονόπτωση στην περιοχή είναι συνεχής και οι μεταφορές ελλοχεύουν κινδύνους, ενώ δεν έγιναν ούτε δρομολόγια του ΚΤΕΛ, λεωφορεία του οποίου μεταφέρουν μαθητές στα σχολεία. Πάντως στα σχολεία της Μεγάλης Βρύσης και του Αγίου Θωμά υπήρξε ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς οι δάσκαλοι που πήγαν το πρωί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε ρεύμα εξαιτίας βλαβών που είχαν σημειωθεί στην ηλεκτροδότηση.


Στον Δήμο Φαιστού και συγκεκριμένα  στην Δημοτική Ενότητα Ζαρού και στην τοπική κοινότητα Βοριζίων,  με εντολή της Δημάρχου Φαιστού, το σχολείο παρέμεινε κλειστό, ενώ πρόβλημα δημιουργήθηκε στην ηλεκτροδότηση του οικισμού, λόγω πτώσης κολώνας του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου όμως συνεργεία της ΔΕΗ μετέβησαν αμέσως προς αποκατάσταση της ζημιάς.


Στο Οροπέδιο Λασιθίου τα σχολεία παρέμειναν κλειστά ενώ εάν δεν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες ,η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη και οι μαθητές ούτε αύριο θα πανε στο σχολείο.



Προσοχή απαιτείται και στο οδικό δίκτυο καθώς σε πολλά σημεία έχει χιονίσει. Με δυσκολία γίνεται η κίνηση των αυτοκινήτων προς Αγία Βαρβάρα, Βιάννο και Οροπέδιο Λασιθίου όπου το χιόνι φτάνει και τα 4 εκατοστά, καθώς και στα Ανώγεια, σύμφωνα με τους δημάρχους αλλά και το γραφείο κίνησης του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου.


Λόγω των θυελλωδών ανέμων έδεσαν τα πλοία στα λιμάνια της Κρήτης, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν  στις πτήσεις των αεροσκαφών, με την πρώτη της ημέρας να γίνεται με δυσκολία από το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότιοι ριπές  του ανέμου ήαν τέτοιες  που στις  2.41  τα ξημερώματα έφθασαν στους 91.7 χιλιόμετρα ανά ώρα   στο Ηράκλειο ενώ στις 10 το πρωί άγγιξαν  τα  55,3  χιλιόμετρα σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό στην Κνωσσό.


Σε δέκα περιπτώσεις για την κοπή δέντρων παρενέβη από χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι πέντε από αυτές καταγράφηκαν στο Ηράκλειο, 2 στα Χανιά, 2 στο Ρέθυμνο και 1 στο Άγιο Νικόλαο.


Διαμαρτυρία γονέων την ίδια ώρα για φερτά υλικά και άλλα αντικείμενα που παίρνει ο αέρας έξω από το 6ο Γυμνάσιο στη Δουκός Μποφόρ, καθώς ο εργολάβος δεν ασφάλισε τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση των έργων.


Οδηγίες αντιμετώπισης του χιονιά
Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης,  κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει πλήρη κινητοποίηση από όλους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των φαινομένων και των συνεπειών τους. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν μέτρα αυτοπροστασίας προς τους πολίτες.

Μεταξύ άλλων, καλό θα είναι να ασφαλίζουμε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς, όπως και τα πορτοπαράθυρα. Να ελέγχουμε τις αναρτημένες πινακίδες, να αποφεύγουμε τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου μπορεί ελαφρά αντικείμενα να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος, όπως για παράδειγμα να αποφεύγουμε να περνούμε κάτω από μπαλκόνια από όπου μπορεί να πέσουν διάφορα αντικείμενα, όπως γλάστρες και σπασμένα τζάμια. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουμε ψηλές κατασκευές, όπως πυλώνες, ψηλά δέντρα, φράκτες, τηλεφωνικές γραμμές και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.


Μετακινήσεις
Οφείλουμε να σταματάμε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα, τα οποία μπορεί να πέσουν στο αυτοκίνητο, να μένουμε μέσα στο αυτοκίνητο και να ανάψουμε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα και να αποφεύγουμε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Σε περίπτωση χιονόπτωσης και δριμύ ψύχους θα πρέπει να προμηθευτούμε υλικό θέρμανσης, κυρίως αν μένουμε σε ορεινούς οικισμούς, και τρόφιμα για αρκετές ημέρες. Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις.

Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούμε με αυτοκίνητο, χρησιμοποιούμε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ταξιδεύουμε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμάμε τους κεντρικούς δρόμους και ενημερώνουμε τους οικείους μας για τη διαδρομή που θα κάνουμε.

Εάν μετακινούμαστε στην πόλη, χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αλλάζουμε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρισκόμαστε σε δύσβατο δρόμο.
Αποφεύγουμε να οδηγούμε σε δύσβατες ορεινές περιοχές. Παραμένουμε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Τοποθετούμε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να μας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες και ανάβουμε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, διατηρώντας την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Φροντίζουμε, τέλος, για την ασφάλεια των ζώων στους ορεινούς όγκους και την προμήθεια ζωοτροφών.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!