ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Μαθητές της Βιάννου στο διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας στην Νορβηγία

Μαθητές της Βιάννου στο διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας στην Νορβηγία
Τα συγχαρητήρια του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη δέχτηκαν οι μαθητές της τρίτης τάξης του Λυκείου Βιάννου που διακρίθηκαν και συμμετέχουν σε διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου Βιάννου επισκέφθηκαν στην Περιφέρεια τον Περιφερειάρχη Κρήτης συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Παύλο Μπαριτάκη, τον υπεύθυνο καθηγητή του προγράμματος και μέλη της σχολής γονέων-κηδεμόνων.
Το γενικό Λύκειο Βιάννου με την πρωτότυπη πρόταση των μαθητών κατάφερε να είναι ένα από τα εννέα σχολεία της Ευρώπης που θα ταξιδέψουν στην Νορβηγία τον Ιούνιο του 2014 για να συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό “Cansat 2014” που υλοποιεί η ESA. Μέσα από 50 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 14 χώρες μέλη της ESA το Λύκειο Βιάννου διακρίθηκε και επιλέχθηκε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν συνολικά 16 ομάδες της Ευρώπης, με τις υπόλοιπες 7 να είναι αυτές που θα διακριθούν στους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αφού συνεχάρη μαθητές, και εκπαιδευτικούς του Λυκείου ανέφερε ότι η διάκριση αυτή αναδεικνύει για άλλη μια φορά την σοβαρή εκπαιδευτική διαδικασία που υλοποιείται στη δημόσια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κρήτης πρωτοπορούν στην καινοτομία, τον πολιτισμό, αλλά και για την συμμετοχή τους σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.
Παράλληλα όπως ζητήθηκε από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, θα υπάρξει επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση τους τον ερχόμενο Ιούνιο στην Andoya της Νορβηγίας.
Υπερήφανος για τους μαθητές του Λυκείου Βιάννου δήλωσε ο δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης, που συνεχίζουν, όπως είπε, την πνευματική παράδοση του Λυκείου.
Στην συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης εκτός του δημάρχου Βιάννου συμμετείχαν επίσης ο υπεύθυνος καθηγητής Αστρινός Τουτσιδάκης, και από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων η Γεωργία Δαμουλάκη και ο π. Γεώργιος Χριστοδουλάκης.
Σημειώνεται ότι διαγωνισμός αφορά στην εκτόξευση με πραγματικό πύραυλο ενός μικρού δορυφόρου σε μέγεθος και σχήμα κουτιού αναψυκτικού σε ύψος περίπου 1000 μέτρων. Ο «μικροδορυφόρος» αυτός που θα σχεδιαστεί, συναρμολογηθεί και προγραμματιστεί από τους μαθητές δεν θα μπει προφανώς σε τροχιά ούτε θα βγει από την ατμόσφαιρα της γης αλλά θα πραγματοποιήσει κατά την κάθοδο του πειράματα και μετρήσεις στέλνοντας ασύρματα τα δεδομένα σε σταθμό βάσης για ανάλυση.
Την Ελλάδα, εκτός από το Λύκειο Βιάννου, θα εκπροσωπήσει και το 3ο γενικό Λύκειο Μυτιλήνης που διακρίθηκε επίσης και συμμετέχει στο διαστημικό πρόγραμμα.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!