ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο Αμιράς αλλάζει "πρόσωπο"!!!Υπογράφτηκε σήμερα από το δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου "Ανάπλαση τμήματος οικισμού Αμιρών & Διαμόρφωση-ανάδειξη χώρου εκτέλεσης στα Μελιανά, δήμου Βιάννου" με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 330.000 € που αφορά στην ανάπλαση της πλατείας και τμήματος οδού στον Αμιρά και στη διαμόρφωση-ανάδειξη του χώρου εκτέλεσης στα Μελιανά του δήμου Βιάννου.

Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει:

- Διαμόρφωση της πλατείας στην κεντρική είσοδο των Αμιρών

- Διαμόρφωση από Κρήνη στο Παντουβάδο έως τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου

- Διαμόρφωση συνοικιών Μουρί και Χαλκιάδο

- Διαμόρφωση και ανάδειξη του ιστορικού χώρου εκτέλεσης & ομαδικών τάφων

- Διαμόρφωση χώρου κίνησης των επισκεπτών

- Ανάδειξη και διαμόρφωση φυσικών στοιχείων χώρου.

Διατηρείται το υφιστάμενο λιθόστρωτο από ακατέργαστες τοπικές πλάκες, καθώς επίσης διατηρούνται τα τρία διαμορφωμένα χωμάτινα επίπεδα που ακολουθούν την κλίση του εδάφους. Οι δύο κυβοτιόσχημοι λιτοί πέτρινοι τάφοι θα επισκευαστούν με την επανατοποθέτηση των πλακών που έχουν διασαλευτεί και θα αρμολογηθούν με κουρασάνι σε χρωματισμούς των υφιστάμενων λίθων (μπεζ).

Το διάστημα ανάμεσα στο χαμηλό λιθόστρωτο επίπεδο και το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι τάφοι, θα καλυφθεί με κλιμακωτά επίπεδα από γαρμιλομπετόν χρώματος γκρι, στο οποίο θα εφαρμοστεί η τεχνική του αρτιφισιέλ (χτύπημα με τσαπέτα με αποτέλεσμα τη δημιουργία αδρής επιφάνειας).

Η ράμπα καθόδου από το χωματόδρομο πρόσβασης στο υφιστάμενο λιθόστρωτο επίπεδο θα επιστρωθεί επίσης με ίδιας μορφής λιθόστρωτο.

Αριστερά της ράμπας καθόδου για τη συγκράτηση του χωμάτινου πρανούς, θα κατασκευαστεί χαμηλός τοίχος αντιστήριξης (μεταβλητού ύψους) από γαρμιλομπετόν, του οποίου η επιφάνεια θα τύχει της ίδιας επεξεργασίας με αυτής των κλιμακωτών επιπέδων των τάφων.

Η ξερολιθιά πάνω από την οποία έγινε η εκτέλεση των Βιαννιτών θα διατηρηθεί ανέπαφη. Στο βόρειο όριο θα φυτευτούν κυπαρίσσια. Οι ελεύθεροι αδιαμόρφωτοι χώροι θα φυτευτούν με τοπικά αρωματικά ξηρικά φυτά (κυρίως δίκταμο). Στο νοτιοανατολικό όριο θα τοποθετηθεί απλό μεταλλικό προστατευτικό κάγκελο.

Ο δήμαρχος Βιάννου κατά την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε: «Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Περιφέρειας Κρήτης συνεχίζουμε τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις μας στα χωριά του δήμου. Με σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας  και στα θύματα της γερμανικής θηριωδίας, παράλληλα με την ανάπλαση του οικισμού Αμιρών αναδεικνύουμε και αποκαθιστούμε τον τόπο θυσίας στο χώρο της ομαδικής εκτέλεσης στα Μελιανά ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που πρόφεραν το αίμα τους για την ελευθερία μας. Συνεχίζουμε με έργα να προσφέρουμε στον τόπο μας και να αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν».

Το έργο "Ανάπλαση τμήματος οικισμού Αμιρά & Διαμόρφωση-ανάδειξη χώρου εκτέλεσης στα Μελιανά, δήμου Βιάννου" συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν οι αντιδήμαρχοι Νικήτας Γιαμαλάκης και Μανόλης Αγαπουλάκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Aμιρών Εμμανουήλ Ηλιάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μηνάς Σταυρακάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου και δημοτικός σύμβουλος Αριστομένης Συγγελάκης, η επιβλέπουσα μηχανικός του έργου Νίκη Μπουζουνιεράκη, καθώς και κάτοικοι του οικισμού.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!