ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή του Ι. Κονδυλάκη, που πέθανε σαν σήμερα





Σπάνιες φωτογραφίες του Ιωάννη Κονδυλάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 94 χρόνων από το θάνατό του, στις 25 Ιουλίου 1920,  παρουσιάζουμε σήμερα. Οι φωτογραφίες, που δείχνουν και μια πορεία ζωής του Κονδυλάκη, προέρχονται κυρίως από το αφιερωματικό τεύχος των «Κρητικών Σελίδων» του 1938, που εξέδιδε στο Ηράκλειο η Θάλεια Καλλιγιάννη, καθώς επίσης από την εφημερίδα «Εμπρός», στην οποία ήταν επί χρόνια αρχισυντάκτης και υπάρχει στην Εθνική Βιβλιοθήκη, και τον συλλογικό τόμο «Ελληνικά Διηγήματα», που είχε κυκλοφορήσει το 1896 από την «Εστία».


Ο Κονδυλάκης σε ηλικία 17 ετών το 1879. Τότε ήταν υπάλληλος του εφετείου Χανίων και, όπως όλοι οι υπάλληλοι της διοίκησης. («Κρητικές Σελίδες»)


Σε ηλικία 18 ετών, μάλλον στα Χανιά, με φίλους του. Ο Κονδυλάκης είναι αυτός που κάθεται στο χαλί του φωτογραφικού στούντιο. Διακρίνονται ακόμη, από αριστερά, Γεώργιος Μοάτσος, Αθανάσιος Βλουμ, Εμμανουήλ Σειραδάκης, Γεώργιος Στεφανίδης, Ιωάννης Μαρκαντωνάκης και δεξιά ο Γεώργιος Ορφανουδάκης. («Κρητικές Σελίδες»)




Στη φωτογραφία αυτή ο Κονδυλάκης είναι περίπου 33-34 ετών. Είχε δημοσιευτεί στο συλλογικό έργο «Ελληνικά Διηγήματα», που είχε κυκλοφορήσει το 1896 από την «Εστία». Την εικόνα είχε στείλει ο ίδιος ο Κονδυλάκης προκειμένου να συνοδεύσει το διήγημά του «Αλέστα!». Διακρίνεται και η ιδιόχειρη υπογραφή του. Στον τόμο αυτό είχαν δημοσιευτεί διηγήματα κορυφαίων λογοτεχνών (Παπαδιαμάντη, Παλαμά, Ξενόπουλου, Δροσίνη, Καρκαβίτσα, Ψυχάρη, Ροΐδη, Βιζυηνού, Εφταλιώτη, Βικέλα κ.α). Η συμμετοχή του Κονδυλάκη σ’ αυτό το συλλογικό έργο, σε ηλικία 34 ετών, αποδεικνύει ότι ήδη συγκαταλεγόταν στους κορυφαίους των ελληνικών γραμμάτων. (Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης) . Την ίδια εικόνα, ελαφρώς ρετουσαρισμένη, είχε δημοσιεύσει και το περιοδικό «Κρητικές Σελίδες».




Στην Αιδηψό στις 18 Αυγούστου 1909. Ο Κονδυλάκης διακρίνεται στην άκρη δεξιά. Αριστερά είναι ο δημοσιογράφος και πολιτικός Εμμανουήλ Ρέπουλης, ενώ στη συντροφιά είναι ακόμη οι φίλοι του Κονδυλάκη, Φαίδωνας Μοάτσος και Θεόφραστος Μοάτσος. («Κρητικές Σελίδες»)




Με τον Ερρίκο Μοάτσο, γύρω στα 1910, σε κάποιο κήπο της Αθήνας («Κρητικές Σελίδες»)


Παρέα με τους Φαίδωνα και Θεόφραστο Μοάτσους, το 1914 στην Αθήνα. («Κρητικές Σελίδες»)


Ο Ιωάννης Κονδυλάκης στη μόνιμη θέση του στο εστιατόριο «Αβέρωφ» της πλατείας Συντάγματος. Εκεί έτρωγε τα μεσημέρια και συνήθως σχεδίαζε ή έγραφε το χρονογράφημά του. Η φωτογραφία θα πρέπει να τραβήχτηκε κατά το τελευταίο διάστημα της παραμονής του στην Αθήνα. («Κρητικές Σελίδες»)


Ο Κονδυλάκης στο γραφείο του στην αθηναϊκή εφημερίδα «Εμπρός», σε φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα την επομένη του θανάτου του. Η εικόνα δεν διακρίνεται για την ποιότητά της, αλλά ίσως είναι η μοναδική που δείχνει τον Κονδυλάκη στο γραφείο του
πηγη: http://www.candianews.gr/
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!