ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

"Μέσα μπαίνουν" οι παραγωγοί αγγουριών



Στα αζήτητα τα κρητικά αγγούρια


Το εμπάργκο της Ρωσίας και η κρίση στην Ουκρανία έπληξαν την αγορά των θερμοκηπιακών αγγουριών της Κρήτης, που παραμένουν τις τελευταίες εβδομάδες στα αζήτητα. Ο μέσος όρος των τιμών όσων πωλούνται είναι μόλις 20 λεπτά, ενώ αυτή την περίοδο το κόστος παραγωγής των εκτός εποχής αγγουριών ανέρχεται σε τουλάχιστον 55 λεπτά, όπως εκτιμούν οι αγροτικές οργανώσεις. Εκατοντάδες παραγωγοί στην Κρήτη είναι σε απελπιστική κατάσταση.

Όπως είναι γνωστό, τα δύο προηγούμενα χρόνια οι παραγωγοί θερμοκηπιακών αγγουριών της Κρήτης «έτριβαν τα χέρια τους» λόγω της αύξησης των εξαγωγών στις ευρωπαϊκές αγορές, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η Ισπανία «άδειαζε» την παραγωγή της στη ρωσική αγορά κι έτσι «άφηνε χώρο» για την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και σε αγορές τρίτων χωρών. Γενικά, οι πωλήσεις αγγουριών πήγαιναν πολύ καλά, για όσους έκαναν εξαγωγές.

Το πρόβλημα προέκυψε μετά το εμπάργκο της Ρωσίας και αφού μπήκαν στην παραγωγική περίοδο τα ελληνικά θερμοκήπια με καλλιέργειες αγγουριών. Από το Σεπτέμβριο η αγορά δεν πήγαινε καλά, όμως τον Οκτώβριο η κατάσταση άρχισε να ξεκαθαρίζει, καθώς η ζήτηση διαρκώς μειωνόταν.

Η Ισπανία, λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας και της οικονομικής κρίσης στην Ουκρανία, άρχισε να «ξεφορτώνει» την παραγωγή της στην ευρωπαϊκή αγορά και μάλιστα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, της τάξεως των 20 λεπτών το κιλό! Όπως ήταν επόμενο, αμέσως εκτόπισε τα ελληνικά αγγούρια και ειδικότερα τα κρητικά, θερμοκηπιακά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πέρυσι η μέση τιμή παραγωγού θερμοκηπιακού αγγουριού της Κρήτης περί τα τέλη του Νοεμβρίου, αρχές του Δεκεμβρίου ήταν 65 λεπτά. Η αντίστοιχη τιμή στην Τουρκία ήταν 20 λεπτά. Φέτος, τα πράγματα αντιστράφηκαν. Η τιμή παραγωγού στην Κρήτη είναι περίπου 20 λεπτά και στην Τουρκία 60 λεπτά.

ΠΑΤΡΙΣ
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!