ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ζημιές στα υπαίθρια κηπευτικά και τα εσπεριδοειδή της Κρήτης .


Ζημιές στα υπαίθρια κηπευτικά και τα εσπεριδοειδή της Κρήτης από τις χιονοπτώσεις και τις βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν.
Στην κατάψυξη είναι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Εκεί ωστόσο που το φαινόμενο δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα αφού η χιονόπτωση δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, είναι η Κρήτη. Εκτός από τα προβλήματα στους δρόμους προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες αφού σήμερα είδαν τις καλλιέργειές τους – κυρίως υπαίθρια κηπευτικά και δένδρα – καλυμμένες από ένα πυκνό στρώμα χιονιού. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός από το Κολυμπάρι Χανίων, κ. Νίκος Βουτσάκης: «είμαι 65 ετών και τέτοιο χιόνι στο νησί βλέπω πρώτη φορά».

Και προσθέτει: έπεσε χιόνι μέχρι και στην παραλία ενώ στην περιοχή μας έχουμε 15 πόντους. Τα δέντρα είναι καλυμμένα ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τα υπαίθρια λαχανικά (μαρούλια, λάχανα κ.α.). Προβλήματα είχαμε όμως και τις προηγούμενες ημέρες με τις βροχές αφού εκτός από πλημμύρες είχαμε υπερχείλιση ποταμών και κατολισθήσεις».

Για τα προβλήματα από τον καιρό μίλησε στον ΑγροΤύπο και ο κ. Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης, γεωπόνος ερευνητής, ειδικός στα εσπεριδοειδής και παραγωγός. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει: «σίγουρα τα υπαίθρια κηπευτικά θα έχουν ζημιές αλλά αυτό θα μπορέσουμε να το εκτιμήσουμε τα επόμενα 24ωρα, αφού λιώσει το χιόνι. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ζημιές έχουν δημιουργηθεί και στα εσπεριδοειδή από τον συνδυασμό τον βροχοπτώσεων με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Έχει εμφανιστεί λοιπόν η κηλίδα ύδατος (water spot) με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα ποσοστά καρπόπρτωσης».

Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Πλατανιά (Π.Ε. Χανίων) οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, ελαιοδέντρων και κηπευτικών οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από την ανεμοθύελλα - πλημμύρα την 1η Ιανουαρίου 2015, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μπορούν να προσέλθουν στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα του Δήμου για να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι: Δήλωση καλλιέργειας - εκτροφής ΕΛΓΑ, ταυτότητα, Α.Φ.Μ., αντίγραφο βιβλιαρίου τράπεζας.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ του νησιού το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Κρήτη συνεχίζεται και σήμερα γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρα χωριά να αποκλειστούν.

Στην ανατολική Κρήτη, αποκλεισμένα είναι και σήμερα χωριά, όπως το Πανόραμα και ο Στείρωνας, το Μηλιαράδο, το Κατωφύγι και το Αφρατί, ενώ ο δρόμος από τους Αγίους Δέκα ως την Αγία Βαρβάρα ήταν κλειστός, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Χιονισμένος είναι ο δρόμος από τον Άγιο Νικόλαο προς τη Σητεία, ενώ σημαντικά προβλήματα από τη χιονόπτωση καταγράφονται και σε βασικές οδικές αρτηρίες του νομού Ηρακλείου, όπως οι δρόμοι Ηράκλειο-Μοίρες, Βιάννου, Αρκαλοχωρίου στο ύψος του Αλαγνίου και προς το Οροπέδιο από τις Γωνιές και μετά. Σητεία και Σελάκανος Ιεράπετρας αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα πολλά προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης.

Στο Νομό Ρεθύμνου σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στο Δήμο Μυλοποτάμου και το δήμο Αγίου Βασιλείου η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους εκτελείται με αλυσίδες, ενώ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει γίνει διακοπή της κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στο δήμο Αμαρίου, ενώ στην ενδοχώρα του δήμου Ρεθύμνου η κίνηση εκτελείται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στα Χανιά, κλειστός είναι ο δρόμος από τον Ομαλό και ορεινότερα. H συνεχιζόμενη και ισχυρή χιονόπτωση σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες των αρχών για να ανοίξουν τους δρόμους και να αποκαταστήσουν την επικοινωνία.
 πηγή : http://www.cretanews.gr/
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!