ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Πάνω από 5 ρίχτερ ο σεισμός στην Κρήτη - Συνεργεία αύριο στην Ακαδημία για τις ρωγμές




Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την ανατολική Κρήτη - Μετά τον ισχυρό σεισμό στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας έχει εκδοθεί σήμα για τσουνάμι, τοπικής εμβέλειας.​


Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε, στις 11.36 το πρωί, στην Κρήτη.




Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο, ενώ κατά τόπους (σε Γάζι και Βασιλειές) σημειώθηκαν και ολιγόλεπτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.




Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ο σεισμός ήταν στα 5,6 ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή, σε απόσταση 119 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, 39 χλμ. νοτιοανατολικά από το χωριό Μακρύ Γιαλός και 67 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, κοντά στα σημεία όπου σημειώθηκαν ασθενέστερες σεισμικές δονήσεις, τα ξημερώματα.




Σε δεύτερη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου, ο σεισμός υπολογίζεται στα 5,2 ρίχτερ, ενώ το Αστεροσκοπείο υπολογίζει την ένταση της δόνησης στα 5,5 ρίχτερ.


Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι το αρμόδιο εθνικό κέντρο προειδοποίησης εξέδωσε προληπτική προειδοποίηση για μικρό τοπικό τσουνάμι, διευκρινίζοντας πάντως ότι πρόκειται για διεθνή υποχρέωση της χώρας.


Λίγη ώρα αργότερα η αρμόδια αρχή ήρε την προειδοποίηση καθώς δεν καταγράφηκε κάποιο κύμα.


Στην ανατολική Κρήτη όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητή η σεισμική δόνηση επικράτησε πανικός, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, τραυματισμοί ή ζημιές.
Ρωγμές στην Ακαδημία


Ρωγμές εμφανίστηκαν στο κτίριο του σχολείου της πρώην Ακαδημίας, όπου στεγάζονται τα 53ο & 54ο Δημοτικά Σχολεία, και το σχολείο εκκενώνεται προληπτικά, ενώ στο σημείο έσπευσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Βλαχάκης. Ο αντιδήμαρχος είδε τις ρωγμές, ενώ αφού οι τεχνικές υπηρεσίες εξέτασαν το κτίριο διαπίστωσαν ότι οι ρωγμές είναι παλιές. Έτσι αύριο συνεργεία του δήμου θα μεταβούν στο κτίριο για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.




Όπως τονίζει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Γιώργος Τερζάκης, η πρακτική του προαυλισμού των παιδιών και της μη επιστροφής τους στις σχολικές αίθουσες ως τη λήξη του σχολικού ωραρίου είναι πρακτική που ακολουθείται σε περιπτώσεις σεισμού και δεν αποτελεί έκτακτη οδηγία για την περίπτωση της Ακαδημίας.




Όπως αναφέρουν παντώς γονείς η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών του σχολείου ήταν άμεση, καθώς γρήγορα και ψύχραιμα, συγκέντρωσαν τα παιδιά και τα έβγαλαν από τις αίθουσες. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που έστειλε στο Cretalive, γονιός μαθητή του σχολείου, τα παιδιά γρήγορα προαυλίστηκαν με ασφάλεια, κι όπως αναφέρει ο γονιός, όλα αυτά μέσα σε τρία λεπτά από το σεισμό!






Καμία ανησυχία, συστήνει ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας


Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Ευθύμη Λέκκα ο σεισμός ήταν εντάσεως 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 10 χλμ, και καταγράφηκε στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Κρήτης, στον υποθαλάσσιο τμήμα. "Έγινε έντονα αισθητός σε όλη την Κρήτη και κυρίως στο Λασίθι" - είπε ο κ.Λέκκας, ωστόσο δεν υπάρχουν επιπτώσεις, επομένως όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη "δε θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, ούτε στους κατοίκους, ούτε στους τουρίστες, ούτε στα παιδιά. Οι υποδομές και τα κτίρια αντέχουν σε μεγαλύτερα μεγέθη που ξεπερνούν τα 6 ρίχτερ".






Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος ... η Κρήτη είναι αποτέλεσμα των σεισμών!




Πάντως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη, για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!