ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Στο φως το φράγμα Αμιρά-Αγίου Βασιλείου μετά από 45 χρόνια...



Μετά από 45 ολόκληρα πράσινο φως για το ξεχασμένο φράγμα Αμιρών - Αγίου Βασιλείου του Δήμου Βιάννου




Πλώρη για να μπει επιτέλους σε τροχιά... δρομολόγησης, μετά από 45 ολόκληρα χρόνια συζητήσεων και εξαγγελιών, βάζει το σχεδιαζόμενο από τη δεκαετία του ’70 (!) φράγμα Αμιρών-Αγίου Βασιλείου στο δήμο Βιάννου!

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εστάλη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προς την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία και την έχει ήδη αναρτήσει σε δημόσια διαβούλευση ώστε να εκδοθούν κατόπιν οι τελικοί περιβαλλοντικοί όροι. Δεδομένου ότι με μέριμνα της Περιφέρειας Κρήτης έχει δρομολογηθεί και το κομμάτι των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις, το έργο καθίσταται πλέον ώριμο προς υλοποίηση. Ουσιαστικά απομένει μονάχα να βρεθεί η τελική πηγή χρηματοδότησης για το φράγμα που περιμένει πώς και πώς για να “ξεδιψάσει” η Βιάννος, και δη οι παραγωγικές περιοχές του δήμου...

Το φράγμα Αμιρών-Αγίου Βασιλείου αποτελεί ένα αναπτυξιακό έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Βιάννου, προσφέροντας ύδρευση στην περιοχή και στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής. Με το φράγμα, όταν με το καλό φτιαχτεί, θα διασφαλιστεί η άρδευση ενός σημαντικού τμήματος καλλιεργήσιμης γης τόσο σε ελαιοκαλλιέργειες όσο και σε πρώιμα κηπευτικά, ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο.

Σύμφωνα με το έργο, η μέγιστη δυνατή αρδεύσιμη έκταση υπολογίζεται σε 1.600 στρέμματα (καθαρή έκταση) και η κάλυψη σε ύδρευση υπολογίζεται σε 3.040 κατοίκους, συμβάλλοντας στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, αλλά συγχρόνως και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Σήμερα, θυμίζουμε, η άρδευση στην περιοχή γίνεται μέσω γεωτρήσεων. Γεωτρήσεων που αφενός έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας λόγω της αναγκαίας ηλεκτρικής ενέργειας για να δουλεύουν και αφετέρου εξαντλούν το υδάτινο αποθεματικό και απειλούν με κίνδυνο καταστροφής τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4014/11 “Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Περιβάλλοντος” και την ΚΥΑ με αριθμό 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β/15.1.2014), διαβιβάστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης - Γενική Δ/νση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής - Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, αντίγραφο της με αρ. πρωτ. 1954/8-6-2018 Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δημοσιοποίηση και έκφραση άποψης για το έργο “Φράγμα Αμιρών-Αγίου Βασιλείου νομού Ηρακλείου” στον Δήμο Βιάννου, με φορέα έργου τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης», γνωστοποιεί σε σχετική ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης και σημειώνει ακόμα:

«Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και οι φορείς μπορούν να λάβουν γνώση και πληροφορίες της παραπάνω ΜΠΕ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες: α) από το Τμήμα Συλλογικών Οργάνων της Περιφέρειας Κρήτης (περιφερειακό κατάστημα, πλ. Ελευθερίας, γραφείο Α6, τηλ. 2813/400.233, φαξ 2813/400.232, αρμόδια κ. Νίκη Βαρδιάμπαση), β) από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Ηρακλείου (αρμόδια κ. Χατζηγιάννη Ελένη, τηλ. 2813/410.110) και γ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης - Τμήμα Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού (λ. 62 Μαρτύρων 417 & Μ. Παρλαμά 2, αρμόδιος κ. Βαρδάκης Φιλ., τηλ. 2810/529.251).

Κατάθεση σχετικών ενστάσεων και απόψεων θα γίνεται στο Τμήμα Συλλογικών Οργάνων της Περιφέρειας Κρήτης για χρονικό διάστημα μέχρι τριάντα (30) ημερών από την ημέρα δημοσίευσης στον τοπικό Τύπο».

Ικανοποίηση Π. Μπαριτάκη
«Θα δώσει ζωή στον τόπο»


Την ικανοποίησή του για τη σημαντική εξέλιξη, με τη ανάρτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του φράγματος σε δημόσια διαβούλευση, εξέφρασε στη “Ν.Κ.” ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.

«Το φράγμα Αμιρών-Αγίου Βασιλείου είναι ένα έργο κομβικής σημασίας για το δήμο μας. Θα δώσει ζωή στον τόπο, θα δώσει άλλη ώθηση στον αγροτικό τομέα, στην τοπική οικονομία, εξυπηρετώντας τις καλλιέργειες και ιδίως τα κηπευτικά. Είναι ένα αίτημα δεκαετιών για την περιοχή, το οποίο δυστυχώς εδώ και 45 χρόνια έχει μείνει στις συζητήσεις.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σημαντική κινητικότητα από πλευράς κεντρικού κράτους, αλλά πρωτίστως εδώ από την Περιφέρεια Κρήτης, και φαίνεται ότι μπαίνει ή ετοιμάζεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Επικαιροποιήθηκαν οι παλιές μελέτες και ολοκληρώθηκε η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για την υποβολή τυχόν ενστάσεων, παρατηρήσεων κ.τ.λ., και έχει αποσταλεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες: Αρχαιολογία, δασικές υπηρεσίες κ.τ.λ.

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν εντός διμήνου, ενώ μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της διαβούλευσης η περιβαλλοντική μελέτη θα περάσει από γνωμοδότηση-έγκριση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης», ανέφερε ο δήμαρχος Βιάννου για να προσθέσει:

«Για το συγκεκριμένο έργο έχουμε επίσης δύο ευχάριστες παρακαταθήκες. Η μία αφορά στη δέσμευση που έχει κάνει ο περιφερειάρχης, ο κ. Αρναουτάκης, για τη διάθεση ποσού περί τα 2 εκατ. ευρώ για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις του έργου. Μάλιστα έχει συνταχθεί το σχετικό κτηματολόγιο.

Το δεύτερο θετικό γεγονός είναι ότι το έργο για να λειτουργήσει δε θα χρειαστεί και συμπληρωματικό έργο δικτύων. Υπάρχουν τα δίκτυα, στα οποία θα έρθει να “κουμπώσει” το φράγμα μαζί με τον κεντρικό αγωγό όταν φτιαχτούν.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν μιλάμε για καλή ωριμότητα του έργου και πολύ θετικές προοπτικές υλοποίησης, εφόσον βρεθεί φυσικά και η πηγή χρηματοδότησής του, μετά από τόσες δεκαετίες συζητήσεων και εξαγγελιών»...
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!