ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Στήριξη των κηπευτικών απο την Ε.Ε. με 6,9 εκατομ ευρώ

Συνολικά 14 προγράμματα ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για 11 κράτη μέλη της Ε.Ε., που έχουν σαν στόχο να προωθήσουν τα νωπά φρούτα και λαχανικά τόσο στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά όσο και στις τρίτες χώρες. Τα δύο από αυτά αφορούν την Ελλάδα.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα προώθησης περιλαμβάνονται σε σειρά μέτρων που πρότεινε η Κομισιόν, το περασμένο καλοκαίρι, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τομέα από τις συνέπειες της διατροφικής κρίσης με το E-coli.

Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των 14 προγραμμάτων, τα οποία θα έχουν τριετή διάρκεια, είναι 34,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία η κοινοτική συνδρομή ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ (δηλαδή ποσοστό 50%).

Ειδικότερα για την Ελλάδα εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα της Hellas Bio Net που έχει στόχο τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας και είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα πρόγραμμα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που έχει στόχο τις αγορές της Κίνα, της Ρωσίας και της Ουκρανίας και είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ.

Υπό το φως της κρίσης E-coli που έπληξε τον τομέα των οπωροκηπευτικών, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντ. Τσιόλος είχε δεσμευτεί να στηρίξει τον τομέα μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών έγκρισης για τα προγράμματα προώθησης.

 <<Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να βοηθήσουν τον τομέα των οπωροκηπευτικών>> είπε  και πρόσθεσε ότι <<κατά την περίοδο αυτή, η Επιτροπή έχει αποδείξει την ικανότητά της να αντιδρά με γοργούς ρυθμούς για την υποστήριξη αυτών των παραγωγών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Μεσοπρόθεσμα, προβλέπεται να υπάρξουν μέτρα που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα με αυτά που βρίσκονταν πριν από την εμφάνιση της κρίσης>>.

Από τα 14 προγράμματα που επιλέχθηκαν και συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ τα 11 έχουν στόχο την εσωτερική αγορά και τα υπόλοιπα αγορές των τρίτων χωρών. Κύριο στόχος των προγραμμάτων στις αγορές των κρατών μελών της ΕΕ είναι η Γερμανία, ενώ οι τρίτες χώρες είναι η Κίνα, η Ρωσία και η Ουκρανία.

(agronews.gr)
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!