ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ανησυχητική έρευνα για εξαρτησιογόνες ουσίες στους Έλληνες μαθητές

Οι Έλληνες μαθητές 15-16 ετών, καταναλώνουν περισσότερα αλκοολούχα ποτά, από τους συνομήλικούς τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ κάνουν και μεγαλύτερη χρήση χαπιών και εισπνεόμενων ουσιών.

Αντιθέτως καπνίζουν λιγότερο , ενώ κάνουν και μικρότερη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της Ευρωπαικής Έκθεσης με τα αποτελέσματα της έρευνας στο σχολικό πληθυσμό για την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Αναλυτικότερα και όπως ανακοίνωσε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

Ν ό μ ι μ ε ς Ου σ ί ε ς

Οι μαθητές ηλικίας 15-16 ετών της Ελλάδας αναφέρουν σε χαμηλότερο ποσοστό ότι κάπνισαν τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα (21% έναντι 28%) συγκριτικά με το μέσο όρο των χωρών της έρευνας.

Αντιθέτως, υψηλότερα είναι τα ποσοστά των μαθητών αυτής της ηλικίας στην Ελλάδα που έχουν κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών (14% έναντι 9% μέσος όρος ESPAD), όπως επίσης και χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού (9% έναντι 6%).

Όσον αφορά το αλκοόλ, ιδιαίτερα επισημαίνεται η μεγάλη διαφορά των μαθητών 15-16 ετών της Ελλάδας από τους συνομηλίκους τους της έρευνας ESPAD στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα, καθώς κατατάσσονται στις 4 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά της έρευνας.

Εντούτοις, η υπερβολική χρήση αλκοόλ (5 ή και περισσότερα ποτά στη σειρά) αναφέρθηκε από σχεδόν παρόμοιο ποσοστό μαθητών αυτής της ηλικίας της χώρας μας (45%) συγκριτικά με το μέσο όρο της έρευνας ESPAD (39%).

Επίσης, οι μαθητές 15-16 ετών στην Ελλάδα φαίνεται να καταναλώνουν ποτά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ από ό,τι κατά μέσο όρο οι συνομήλικοί τους στις χώρες της έρευνας (Γράφημα 1).



Π α ρ ά ν ο μ ε ς Ου σ ί ε ς

Συγκριτικά με το μέσο όρο των χωρών της έρευνας, χαμηλότερο είναι το ποσοστό των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών της Ελλάδας που έχουν κάνει χρήση κάνναβης (17% μέσος όρος ESPAD έναντι 8% Ελλάδας), ενώ σε παρόμοιο ποσοστό έχουν κάνει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας εκτός από κάνναβης (ηρωίνης, κοκαΐνης, αμφεταμίνες, κρακ, έκσταση, LSD, μαγικά μανιτάρια, GHB) τουλάχιστον 1 φορά στη ζωή τους (6% και 5%, αντίστοιχα) (Γράφημα 1).

Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Έκθεσης ESPAD 2011 για την Ελλάδα αναδεικνύουν την ανάγκη για παρεμβάσεις πρόληψης στους μαθητές 15-16 ετών αναφορικά με τη χρήση αλκοόλ, ηρεμιστικών/υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού, όπως και με τη χρήση εισπνεόμενων ουσιών.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας για το ν.Χανίων

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας για το ν.Ρεθύμνου

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας για το ν.Ηρακλείου

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής εδώ
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!