ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Πουλούσαν ...ψοφίμια και άρρωστα ζώα για τα πιάτα μας

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ποσοτήτων αλογίσιου κρέατος, την ώρα που οι αποκαλύψεις για την προέλευση, αλλά και την κατάσταση των ζώων που σφαγιάστηκαν και πουλήθηκαν, είναι σοκαριστικές 
Σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, το κρέας που πιθανάοτατα έχει φτάσει και στα νοικοκυριά σε Κρήτη και Ελλάδα, προέρχεται από ζώα άρρωστα. Άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια, γερασμένα και ακατάλληλα προς βρώση, έγιναν ... κρέας που προωθήθηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης!
Κρέας, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει καταναλωθεί. Είναι σοκαριστικό το νούμερο και το μέγεθος του σκνδάλου, αν αναλογιστεί κανείς ότι από στοιχεία του 2012 που δημοσίευσε η Eurostat, στην Ελλάδα εισήχθησαν 74.300 κιλά αλογίσιου κρέατος.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Την ίδια ώρα στο κυνήγι αλογίσιου κρέατος, το οποίο φαίνεται ότι κατά συρροήν βαφτίζεται «μοσχαρίσιο», επιδίδονται οι Αρχές των χωρών-μελών της ΕΕ. Οι έλεγχοι έχουν γίνει ακόμη πιο εντατικοί μετά την είδηση ότι ένα πολύ ισχυρό παυσίπονο, που χορηγείται στα άλογα και κρίνεται ως επικίνδυνο για τον άνθρωπο, μπορεί να έχει περάσει στην τροφική αλυσίδα μετά τη διάθεση λαζανιών μαγειρεμένων με κρέας αλόγου.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε έφοδος σε ένα σφαγείο στην περιοχή Γιορκσάιρ της Αγγλίας και σε τρεις επιχειρήσεις εμπορίας κρέατος, καθώς υπήρχαν στοιχεία για απάτη: το κίνητρο για να «βαφτισθεί» το κρέας αλόγου μοσχαρίσιο είναι η διαφορά στην τιμή. Μεσολάβησαν μόλις λίγα 24ωρα από τη στιγμή που η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων (FSA) της Μ. Βρετανίας Καθρίν Μπράουν παραδέχτηκε ότι φαίνεται μάλλον απίθανο «να εντοπίσουμε πόσοι τελικά άνθρωποι έφαγαν κρέας αλόγου χωρίς να το γνωρίζουν».

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Γιάννης Τσιάλτας δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει η χώρα με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και την προάσπιση της ασφάλειας των καταναλωτών». Μάλιστα, ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει περάσει και στο παρελθόν κρέας αλόγου στην ελληνική αγορά, καμουφλαρισμένο ως μοσχαρίσιο. Γι' αυτό και διευκρινίζει ότι στη χώρα διενεργούνται έλεγχοι - ανεξάρτητοι αυτών που έχει ορίσει η ΕΕ - για να εντοπιστούν οι πιθανές πύλες εισόδου ύποπτων τροφίμων, οι τρόποι και τα μέσα διακίνησης.Σημειώνεται, δε, ότι ο συναγερμός δεν αφορά τους τόνους αλογίσιου κρέατος που νόμιμα φτάνουν στη χώρα μας.

Οπως προκύπτει από στοιχεία του 2012 που δημοσίευσε η Eurostat, στην Ελλάδα εισήχθησαν 74.300 κιλά αλογίσιου κρέατος. Από τα ίδια στοιχεία φαίνεται ότι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές μας και οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα δεδομένα αφορούν το νόμιμο εμπόριο του συγκεκριμένου τύπου κρέατος. Το κίνητρο των διακινητών είναι το κέρδος. Για παράδειγμα, οι χονδρέμποροι αγοράζουν από ένα ρουμάνικο σφαγείο ένα κιλό αλογίσιο κρέας προς 0,57 ευρώ και το μοσχαρίσιο 3,40 ευρώ.

Οπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο καθηγητής Κάρελ Γουίλιαμς της Οικονομικής Σχολής του Μάντσεστερ, ειδικός στην ανάλυση των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων, τα φορτηγά-ψυγεία σχηματίζουν ουρές έξω από τα σφαγεία - π.χ. στην Ολλανδία -, με τους οδηγούς να μην έχουν ιδέα για το πού θα κατευθυνθούν. «Αυτό που συμβαίνει είναι ένα ατελείωτο ευρωπαϊκό εμπόριο, με το κρέας να στοιβάζεται σε φορτηγά 40 τόνων».
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!