ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Κύμα αντιδράσεων και στη Κρήτη για το κλείσιμο της ΕΡΤ - Συγκεντρώσεις σε Χανιά και Ηράκλειο (φωτο)



Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ που ανακοινώθηκε επίσημα το απόγευμα της Τρίτης, ενώ πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις εργαζομένων αλλά και απλού κόσμου, έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εργαζόμενοι της ΕΡΑ Χανίων παρέμεναν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο του σταθμού στη Σούδα




Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ,  και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να εκπέμπουν ενημερώνοντας τον κόσμο για όλες τις εξελίξεις και καλούν τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.



Στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη Δημοτική Αγορά των Χανίων από φορείς και συλλογικότητες ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν αποφασιστεί σε όλη τη χωρα.

Συλλαλητήριο συμπαράστασης στους εργαζομένους στην ΕΡΤ θα πραγματοποιήσουν και φορείς στο Ηράκλειο, στις 7 σήμερα το απόγευμα στην Πλ. Ελευθερίας.



Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η ΕΡΑ Ηρακλείου αναφέρει:

"Ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους σ’ όλη τη χώρα δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του σταθμού χτίζουν μαζί με τους πολίτες και τους φορείς του Ηρακλείου ένα τείχος αλληλεγγύης και υπεράσπισης του δικαιώματος της ύπαρξης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Από το απόγευμα μόλις έγινε γνωστό το κλείσιμο, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ βρέθηκαν μπροστά στα μικρόφωνα και εκπέμπουν ενημερώνοντας τον κόσμο για τις δραματικές εξελίξεις που αφήνουν στο δρόμο περισσότερες από 2.500 χιλιάδες οικογένειες.

Εκπρόσωποι φορέων και απλός κόσμος βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ με την παρουσία τους στο στούντιο της οδού Μάχης Κρήτης 161 και με τα δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης που στέλνουν.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Ηρακλείου δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, θα συνεχίσουν να εκπέμπουν ενημερώνοντας τον κόσμο για όλες τις εξελίξεις και καλούν τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους".

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση συμπαράστασης προς τους εργαζομένους στην ΕΡΤ-ΕΡΑ:

Εκφράζω την έντονη αντίθεση μου για την αιφνίδια απόφαση-ανακοίνωση για το οριστικό κλείσιμο της ΕΡΤ απόψε τα μεσάνυχτα. Η απόφαση αυτή πλήττει βάναυσα χιλιάδες εργαζόμενους που θα βρεθούν στην ανεργία αλλά παράλληλα πλήττεται η δημόσια λειτουργία και έκφραση που προσφέρουν με αντικειμενικότητα και επάρκεια στην Ελλάδα αλλά και στην ομογένεια η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ-ΕΡΑ.

Επίσης με την απόφαση αυτή χάνεται ένας πολύτιμος πολιτιστικός-καλλιτεχνικός πλούτος, μια ολόκληρη ‘μουσική κυψέλη’ με τις ορχήστρες, χορωδίες, μουσικά σύνολα της ΕΡΤ που είναι δωρεάν κτήμα του Ελληνικού λαού και που πρόσφατα η Περιφέρεια μας είχε την τιμή να συνεργαστεί.

Η Κυβέρνηση οφείλει σε ανώτατο επίπεδο να επανεξετάσει άμεσα την απόφαση της. Ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης είναι σύμφυτος με τον ρόλο της δημοκρατικής έκφρασης, του εθνικού συμφέροντος του πλουραλισμού. Το επιχειρούμενο κλείσιμο της ΕΡΤ άλλωστε θα αποτελέσει διεθνές παράδοξο για την Ελλάδα καθώς όλες οι χώρες του κόσμου έχουν δημόσια τηλεόραση.

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μ Σκουλάκης για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Με έκπληξη ενημερώθηκα για την αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης να διακόψει οριστικά απόψε τα μεσάνυχτα τη λειτουργία της ΕΡΤ και κατά συνέπεια της δημόσιας ενημέρωσης. Εκφράζω την έντονη διαφωνία μου και αποδοκιμάζω τόσο το περιεχόμενο της απόφασης αυτής όσο και τον «βίαιο» τρόπο με τον οποίο αυτή λήφθηκε, οδηγώντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Ιδίως για την Περιφέρεια, είναι σαφές ότι η απόφαση κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με ακύρωση του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση με τοπικό χαρακτήρα. Ο Δημόσιος Φορέας Ραδιοτηλεόρασης και οι Περιφερειακοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, όπως στην περιφέρεια μας η Ε.ΡΑ Χανίων, παράγουν ένα πολύ σημαντικό έργο, τόσο στον τομέα της ενημέρωσης όσο και του πολιτισμού και το κλείσιμο αυτών θα σημάνει φραγή της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελεύθερης και πλουραλιστικής ενημέρωσης του πολίτη.

Έστω και την ύστατη στιγμή, η Κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει την απόφαση της, διαμορφώνοντας – μέσα από διάλογο και κοινωνική συναίνεση - τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα λειτουργεί με αντικειμενικότητα και κοινωνική ευθύνη προς όφελος της δημόσιας ενημέρωσης, με ενδυνάμωση του ρόλου της, κυρίως για εμάς που ζούμε στην Περιφέρεια.

Δήμαρχος Ηρακλείου: ΑΝΑΚΑΛΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης δήλωσε:

Για άλλη μια φορά η Ελληνική Πολιτεία αντί να σταθεί απέναντι σε ένα πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει με τη σοβαρότητα και την ευθυκρισία που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος και η θέση του στην Ελληνική κοινωνία,εφαρμόζει τη γνωστή τακτική του «πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι», ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ όμως δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης.Είναι η Ιστορία της ενημέρωσης στη χώρα ,ένας θεσμός με τον οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων και παρά τις όποιες αδυναμίες ,προβλήματα και αντιφάσεις στη λειτουργία της κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις θετικές ιδέες ,τις αξιέπαινες δράσεις και την τεράστια συνεισφορά της στην ενημέρωση και το πολιτισμό στηνΕλληνική περιφέρεια αλλά και στον απανταχού Ελληνισμό.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και στην περίπτωση της ΕΡΤ ενήργησε βεβιασμένα και πρόχειρα για να απαλλαγεί όπως όπως από το πρόβλημα επειδή δεν είχε το θάρρος τη παρρησία αλλά και την επαρκή σχεδίαση για να το οδηγήσει σε σωστή λύση και αντί να κόψει τους αμαρτωλούς «ομφάλιους λώρους» να καταργήσει τα παράκεντρα εξουσίας και να επιβάλλει την αξιοκρατία ,την ανεξαρτησία της εξουσίας και την ορθολογική διαχείριση , προτίμησε να γράψει την εύκολη λέξη «ΤΕΛΟΣ» κάτω τον ιστορικό της τίτλο.

Είμαστε βέβαιοι όχι μόνο ότι διαπράττει ένα μεγάλο λάθος αλλά και ότι υπερβαίνει την εξουσιοδότηση που της έχει δώσει ο Ελληνικός λαός.

Γιατί η ΕΡΤ αποτελεί ιδιοκτησία όλων των Ελλήνων

Στηρίζουμε απερίφραστα ως δημοτική αρχή ,αλλά και ως ΠΕΔ τη διατήρηση της ΕΡΤ ,το δικαίωμα στην ενημέρωση του κάθε Έλληνα πολίτη και καλούμε τη κυβέρνσηση να ανακαλέσει την απόφασή της που θα ε΄χει αρνητικές συνέπειες στους έλληνες πολίτες στην αντικειμένική ενημέρωση και τελικά στην ίδια την Δημοκρατία

O δήμαρχος Μαλεβυζίου για το κλείσιμο της ΕΡΤ


Με θλίψη, έκπληξη, αλλά και προβληματισμό, πληροφορήθηκα την απόφαση για κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης.

Θλίψη γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται από τη μια στιγμή στην άλλη στο δρόμο, ενώ παράλληλα χάνεται η συνέχεια μιας πλούσιας ιστορίας, που περιλαμβάνει αστείρευτα αποθέματα πολιτισμού.

Έκπληξη, γιατί τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη. Μια εξέλιξη που σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλεί να λύσει.

Προβληματισμό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Γιατί εάν τόσο εύκολα θυσιάζεις την ιστορία σου, τότε πολύ ευκολότερα θυσιάζεις το μέλλον σου.

Σίγουρα έπρεπε να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις εξορθολογισμού και απαγκίστρωσης της ΕΡΤ από τις κομματικές σκοπιμότητες και τις αμαρτίες του παρελθόντος. Τα αδύνατα σημεία όμως αυτά, δεν δικαιολογούν την απόφαση να σιγήσει εν μια νυκτί, η φωνή που ενώνει τους Έλληνες στα πέρατα της οικουμένης.

Ελπίζω κι εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική, να επανεξεταστεί η πολιτική αυτή και να δοθεί μια βιώσιμη, ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση, που θα εξασφαλίζει την συνέχιση της πολύτιμης κληρονομιάς της δημόσιας τηλεόρασης.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία συνεδρίαζε την ώρα της ανακοίνωσης των αποφάσεων για το κλείσιμο της ΕΡΤ, κατήγγειλε την μονομερή απόφαση του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας και μίλησε για την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα .

Επιπροσθέτως, κάλεσε τον κύριο Παπαδημούλη να αποσύρει την επιχειρηματολογία με την οποία υποστήριξε ότι η ΕΡΤ είναι ένα κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας και έχει τα χαμηλότερα ποσοστά τηλεθέασης στην Ευρώπη, καθώς η επιχειρηματολογία αυτή έμμεσα ταυτίζεται με αυτούς που επιθυμούν το κλείσιμο της.

Τέλος ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε, πως οι όποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν και πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ σε λειτουργία.

Ανακοίνωση της ΝΕ Χανιών του ΣΥΡΙΖΑ

Η πραξικοπηματική απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει από σήμερα τα Μεσάνυχτα τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί έναν ακόμα σταθμό στον απροκάλυπτα αντιδημοκρατικό κατήφορό της.

Υποταγμένη πλήρως στις ωμές επιταγές των επικυρίαρχων της Τρόικα που απαιτούν εδώ και τώρα απολύσεις, κάτω από τον λαϊκίστικο μανδύα της «εξυγίανσης» και με χυδαία δυσφήμηση των εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας ενημέρωσης, η Κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τον πανικό της, την προχειρότητα των επιλογών της, αλλά και ύποπτα σχέδια μελλοντικής ανακατανομής του τρόπου χρήσης ενός ακόμα κοινωνικού αγαθού.

Είναι άλλο πράγμα μία δημοκρατικά ελεγχόμενη, πλουραλιστική αξιόμαχη και ποιοτική δημόσια ραδιοτηλεόραση για την οποία, πράγματι, έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να είχε αρχίσει δημόσιος διάλογος ουσίας, και άλλο πράγμα η πραξικοπηματική διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και η «εν μιά νυκτί» απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

Τα σχέδια της Κυβέρνησης και της Τρόικα δεν πρέπει να περάσουν!

Όλοι και όλες να συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο στους εργαζόμενους της ΕΡΤ!

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλειου

Με την λογική <<Προκρούστη>> συνεχίζεται η παραγωγή << πολιτικής >> της Ελληνικής κυβέρνησης για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Τα λουκέτα σε δεκάδες συχνότητες σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς κανένα προφανή λόγο, παρά μόνον αυτού, του να ικανοποιηθούν τα αδηφάγα ένστικτα τόσο των χειριστών των αποτυχημένων πακέτων διάσωσης ( με ομολογία και του ΔΝΤ) αλλά και όσων περιμένουν να σκυλεύσουν το σώμα της ΕΡΤ , οδηγούν σε σκέψεις για ξεπούλημα του Φορέα, και φραγή της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελεύθερης πλουραλιστικής ενημέρωσης του πολίτη.

Αυτό που προβάλλεται με τυμπανοκρουσίες ως << εξορθολογισμός>> δεν είναι παρά ένα ακόμα πρόσχημα να ικανοποιήσουν τους <<αφεντάδες>> τους …

Ο Δημόσιος Φορέας Ραδιοτηλεόρασης, και οι Περιφερειακή Ραδιοφωνικοί σταθμοί, όπως στην περιφέρεια μας η Ε.Ρ.Α Ηρακλείου, παράγουν πλούσιο και σημαντικό έργο, τόσο στον τομέα της ενημέρωσης όσο και του πολιτισμού, που δεν υποκαθίστανται από οποιοδήποτε άλλο σχήμα, το οποίο δεν θα έχει δημόσιο χαρακτήρα.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καλεί την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο συρρίκνωσης και απαξίωσης της ΕΡΤ Α.Ε. αντίθετα αυτού που ζητούμε είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της κυρίως για εμάς εδώ στην περιφέρεια.

Η ΕΡΤ είμαστε εμείς ! Αυτό το σύνθημα του Δημοσίου φορέα Ραδιοτηλεόρασης Ενημέρωσης και Πολιτισμού, το ασπαζόμαστε πλήρως και ως εκ τούτου κάθε προσπάθεια που εξυφαίνεται, θα στρέφεται εναντίον μας.

Καλά θα κάνουν κάθε λογής <<παπαγαλάκια>>, από όπου και αν προέρχονται, να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να μην προσπαθούν να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη κατά τη προσφιλή τους συνήθεια, με στόχο τη συρρίκνωση ή ακόμα και το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν και μπορούν να υπερασπιστούν την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και το μέλλον τους και δεν τα διαπραγματεύονται και δεν τα παραχωρούν σε κανένα.

Τους προειδοποιούμε, ότι έχουμε και μνήμη και γνώση και θέληση.

Ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Η αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης, να διακόψει οριστικά απόψε τα μεσάνυχτα τη λειτουργία της ΕΡΤ, μας ξάφνιασε όλους, αλλά ακόμα περισσότερο μας δημιούργησε πολλά ερωτηματικά η αιτιολογία της απόφασης, ότι κλείνει το κανάλι για να ικανοποιηθεί η δέσμευση απέναντι στην Τρόικα της απόλυσης υπαλλήλων, απόφαση η οποία κρίνεται μη Συνταγματική και στην οποία είναι αντίθετοι οι άλλοι δύο Κυβερνητικοί εταίροι που στηρίζουν την βιωσιμότητα της Κυβέρνησης.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εκφράζει την έντονη διαφωνία της και αποδοκιμάζει την απόφαση αλλά και το τρόπο που επιβλήθηκε, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία .Ζητάμε άμεση ακύρωση της Κυβερνητικής Ενέργειας, καταδικάζουμε την πράξη ως βίαιη αμελέτητη, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, Η ΕΡΤ είναι τηλεόραση κρατική και είναι σαφές ότι η απόφαση κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με ακύρωση του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση και εδώ είναι στοιχείο ότι υπάρχει μία απόφαση για κλείσιμο, αλλά σίγουρα θα έπρεπε να προϋπάρχει μια ενημέρωση και για τους πολίτες αλλά και για τους εργαζόμενους.

Έστω και την ύστατη στιγμή, η Κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει την απόφαση της, διαμορφώνοντας – μέσα από διάλογο και κοινωνική συναίνεση - τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα λειτουργεί με αντικειμενικότητα και κοινωνική ευθύνη προς όφελος της δημόσιας ενημέρωσης, με ενδυνάμωση του ρόλου της, κυρίως για εμάς που ζούμε στην Περιφέρεια. Η ανακοίνωση μας αυτή στέλνει διπλό μήνυμα, πρώτα θερμή συμπαράσταση σε όλους τους εργαζομένους της ΕΡΤ , συμμετέχουμε στον αγώνα τους, θέλουμε να ακούμε και να βλέπουμε στην Χώρα μας δημόσια τηλεόραση , αιτώντας να παραμείνει ανοιχτή, διότι κόβοντας την φωνή δημόσιας τηλεόρασης κόβεται η φωνή της Δημοκρατίας το δε δεύτερο μήνυμα απευθύνεται στην Κυβέρνηση, καλώντας της να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για το καλό της κοινωνίας .-

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου καταγγέλλει την κυβέρνηση που με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφάσισε, επιδιώκει το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και φορέων. Μεταξύ αυτών απαιτούν το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η απόφαση αυτή έρχεται να ολοκληρώσει την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, έχοντας σαν αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενους απολυμένους. Σε αυτή την κατεύθυνση, υποκριτικά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εμφανιστήκαν σήμερα, - με τους προσκείμενούς τους υπουργούς, να μην υπογράφουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - παρόλο που έχουν πλήρως συμφωνήσει για περίπου 16.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων φέτος και το 2014, αλλά και με την απόφαση για κατάργηση οργανισμών και φορέων του δημοσίου, η εφαρμογή της οποίας ξεκινά από τη δημόσια τηλεόραση.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όλων των δημόσιων φορέων. Να μην σκύψουν το κεφάλι. Να μην τρομοκρατηθούν. Να οργανώσουν τη πάλη τους, την αντίσταση τους απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στον καιάδα της ανεργίας.

Η οργάνωση της πάλης, ο συντονισμός των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενάντια στην ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση είναι μονόδρομος. Κανένας μόνος του!
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!