ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

«Επίδειξη αποφασιστικότητας υπό πίεση» το κλείσιμο της ΕΡΤ στα ξένα ΜΜΕ

Εκτεταμένη κάλυψη δίνουν τα ξένα ΜΜΕ στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, με πολλά από αυτά να συνδέουν την απόφαση με την πορεία του προγράμματος οικονομικής στήριξης και ιδιαίτερα τις εξελίξεις σχετικά με την ΔΕΠΑ. Ο διεθνής Τύπος επαναλαμβάνει τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου για «θύλακα αδιαφάνειας» στην ΕΡΤ, συσχετίζοντας όμως την απόφαση με το διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ και την ανάγκη να δοθεί εικόνα αποφασιστικότητας για εφαρμογή του μνημονίου.

«Η Ελλάδα κλείνει το κρατικό κανάλι για να δείξει αποφασιστικότητα» γράφουν οι αμερικανικοί New York Times, λέγοντας πως η ανακοίνωση της απόφασης ακολουθεί «την πίεση από τις πιστωτές της να μειωθεί η απσχόληση στο δημόσιο».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση για κλείσιμο, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση των βουλευτών, είναι μέτρο τόσο της απελπισίας όσο και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για διαγραφή θέσεων εργασίας».

Λίγες ημέρες πριν, υπενθυμίζουν οι ΝΥΤ, το ΔΝΤ είχε επικρίνει (στην «ομολογία λάθους») την Αθήνα για αποτυχία στη «λήψη πολιτικά δύσκολων μέτρων». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για απομάκρυνση 4.000 υπαλλήλων φέτος -αριθμός, εξηγεί, «που μπορεί να μην μοιάζει μεγάλος στο σύνολο των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά εδώ και τρία χρόνια λιτότητας η χώρα δεν έχει απολύσει ούτε έναν».

Η γερμανική οικονομική Handelsblatt από την πλευρά της γράφει πως «η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ βάζει υπό πίεση την Ελλάδα και έτσι, για λόγους λιτότητας, κλείνει η κρατική ραδιοτηλεόραση». Στο κείμενό της για το κλείσιμο της ΕΡΤ αναφέρει αρχικά τις δεσμεύσεις για μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο αλλά και «την πώληση των ασημικών»: «Οι στόχοι εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις αποδείχθηκαν όμως εξαρχής πολύ υψηλοί» επισημαίνει.

Η Κομισιόν, σημειώνει η εφημερίδα μετά την περιγραφή της απόφασης για την ΕΡΤ, είχε τονίσει ξανά την Τρίτη τη σημασία εφαρμογής του προγράμματος στήριξης «όμως η Ελλάδα έβαλε σε νέα δοκιμασία υπομονής τους πιστωτές της [επειδή] οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν μετά την αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ».

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της ιταλικής Reppublica. «Η εκκωφαντική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά κατέστη δυνατή χάρη σε νομοθετικό διάταγμα που επιτρέπει λήψη τέτοιου είδους δραστικών μέτρων».

«Για αυτό και πολλοί ερμηνεύουν την ξαφνική κίνηση της Αθήνας ενός είδους επίδειξη δύναμης του πρωθυπουργού, ο οποίος μετά την αποτυχία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων -με την απόσυρση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ- χρειάζεται να επανεπιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους ως προσωπικότητα με σιδηρά γροθιά» καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.

in.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!