ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Πρόστιμο για ένα εισιτήριο σε μακροχρόνια άνεργη

Άλλη μια καταγγελία που «γεννά» πολλά ερωτήματα και προκαλεί την αντίδραση της κοινής γνώμης σχετικά με την επιβολή προστίμων από τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε μακροχρόνια ανέργους, έφερε στο «φως» το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Συγκεκριμένα, ελεγκτής του ΟΑΣΑ επέβαλε πρόστιμο 72 ευρώ σε μια 31χρονη γυναίκα η οποία ζει τα τελευταία χρόνια με την πενιχρή βοήθεια που λαμβάνει από συγγενείς, ενώ προσπαθεί παράλληλα να βοηθήσει την ανάπηρη μητέρα της.

Η γυναίκα, η οποία είναι ασθενής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, επιβιβάστηκε σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο και σε έλεγχο που έγινε της έκοψαν πρόστιμο, παρότι η ίδια ενημέρωσε επανειλημμένα τον ελεγκτή ότι είναι μακροχρόνια άνεργη.

Η 31χρονη ήρθε άμεσα σε επαφή με τον ΟΣΥ και ενημέρωσε εγγράφως για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, ενώ παράλληλα έστειλε όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα λεγόμενά της.

Ωστόσο, στις 17 Σεπτεμβρίου ο ΟΣΥ της απάντησε ότι το πρόστιμο πρέπει να πληρωθεί αλλιώς θα μεταβιβαστεί εντός 20 ημερών στην εφορία όπου θα δεκαπλασιαστεί και θα γίνει 720 ευρώ συνολικά!

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, με το οποίο επικοινώνησε η γυναίκα, έκανε δύο έγγραφες εκκλήσεις στον ΟΣΥ, χωρίς, ωστόσο, να λάβει απάντηση και καταγγέλλει ότι το κράτος «ενεργοποιεί όλο τον μηχανισμό του για ένα ποσό, το οποίο ουδέποτε θα εισπράξει και το οποίο αποτελεί το ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ χτύπημα για τις δύο γυναίκες που βρίσκονται ψυχικά και σωματικά στην εξαθλίωση».

Η επιστολή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού στον ΟΣΥ:

Κύριοι / Κυρίες,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας κρατήσουμε ενήμερους σχετικά με το θέμα σας που αναφέρεται στην επιστολή σας με αριθμό πρωτοκόλλου 23559/6976/8817/1370/Α/17.09.2013 προς την κα. ...

Η κα. … είναι ασθενής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, που λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές και παρέχει πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους πολίτες. Η κυρία … πληροί αυτές τις προϋποθέσεις και γιαυτό έχει ενταχθεί στους ασθενείς του ιατρείου. Η δική μας παρέμβαση στην υπόθεσή της σκοπεύει να σας καταστήσει κοινωνούς του μεγάλου της προβλήματος και της δυσμενούς κατάστασής της, η οποία και επιδεινώνεται και από το συγκεκριμένο θέμα. Η ίδια σας έχει ενημερώσει με την επιστολή της στις 04/07/2013 ότι σε έλεγχο που έγινε στην λεωφορειακή γραμμή 833 προς Πειραιά δεν είχε εισιτήριο και της κόπηκε πρόστιμο 72 ευρώ το οποίο και αδυνατεί να πληρώσει για καθαρά αντικειμενικούς λόγους ήτοι:

- Είναι μακροχρόνια άνεργη, εγγεγραμμένη από …/2011 στον ΟΑΕΔ

- Όντας μακροχρόνια άνεργη δεν έχει κανένα εισόδημα. Καλύπτει τις απόλυτα αναγκαίες βιοποριστικές της ανάγκες (τροφή, νερό) από πενιχρή οικονομική ενίσχυση συγγενούς της ενίοτε.

- Ζει με την 53χρονη μητέρα της η οποία και εκείνη είναι μακροχρόνια άνεργη από τις …/2005 και είναι ΑΜΕΑ με 80% αναπηρία, από οξύ έμφραγμα που υπέστη το 2012 και έχει παράλληλα αρκετά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως σάκχαρο και κατάθλιψη.

- Δεν έχουν περιουσιακό στοιχείο (ζουν σε ενοικιασμένο σπίτι, όπου και το ενοίκιο αδυνατούν να το καλύψουν και χρωστούν αρκετά ενοίκια).

Στα ανωτέρω έχετε ήδη απαντήσει στην κυρία … ότι λόγω διάφορων νόμων και διατάξεων οφείλετε να της επιβάλατε το πρόστιμο. Παράλληλα την ενημερώνετε ότι εάν δεν προβεί σε εξόφληση του προστίμου των 72 ευρώ θα προχωρήσετε στην διαβίβαση του προστίμου στην εφορία όπου θα 10πλασιαστεί και θα γίνει συνολικά 720 ευρώ. Δηλαδή για ένα εισιτήριο αξίας 1.20 ευρώ που δεν πλήρωσε τον Ιούλιο λόγω απόλυτης αδυναμίας τώρα απειλείται με χρέωση στην εφορία 720 ευρώ που και αυτό αδυνατεί να καταβάλει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι δύο γυναίκες ήδη δυσκολεύονται να ζήσουν αξιοπρεπώς και ουσιαστικά έχουν μια σκεπή πάνω από το κεφάλι τους μόνο και μόνο γιατί ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δείχνει συμπόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εάν το χρέος πάει στην εφορία τότε ανά πάσα στιγμή μπορεί το κράτος να στραφεί με όλο τον κρατικό μηχανισμό ενάντια σε 2 αδύναμους πολίτες που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να επιβιώσουν. Εσείς όμως, γιατί επιλέγετε να δώσετε το τελειωτικό (;) χτύπημα;

Ο κόσμος αναρωτιόταν τον περασμένο Αύγουστο πως και ένας 18χρονος σκοτώθηκε γιατί δεν είχε να πληρώσει ένα εισιτήριο αξίας 1.20 ευρώ. Τώρα γνωρίζουμε γιατί σκοτώθηκε το παλικάρι. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα 1.20 ευρώ γίνονται 72 ευρώ και σύντομα 720 ευρώ και μετά έρχεται και σε κυνηγάει το κράτος για να σου πάρει ότι έχεις μηδαμινό ή μη και όχι μόνο.

Οφείλουμε ως κοινωνικό ιατρείο να σας στείλουμε συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν όσα σας αναφέρουμε παραπάνω και να σας παρακαλέσουμε να δείξετε την δέουσα ευαισθησία προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ώστε με τις απαραίτητες ενέργειες να σταματήσουν οι διαδικασίες μεταβίβασης του προστίμου στην εφορία και να απαλλαγεί η ασθενής από το πρόστιμο.

Σε αναμονή της άμεσης απάντησής σας και πάντοτε με την ελπίδα απόδειξης της προσφοράς του φορέα σας στον συνάνθρωπο που βάλλεται στη δίνη της σημερινής κρίσης.

protothema.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!