ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Πέτρος Ινιωτάκης: Θα είμαι παρών

«Θα συνεχίσω να είμαι παρών σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα.»

Με την φράση αυτή, ο απερχόμενος πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Πέτρος Ινιωτάκης, μιλώντας στο Flashnews.gr, έδωσε το στίγμα της μακρόχρονης πορείας του στο «τιμόνι» του ΤΕΕ/ΤΑΚ, αλλά και στις προοπτικές για την επόμενη ημέρα.

Ως γνωστόν ο κ.Ινιωτάκης, στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, δεν θέτει υποψηφιότητα για την Διοικούσα Επιτροπή, αλλά μόνο για την Κεντρική Αντιπροσωπεία στο ΤΕΕ.

Ερωτώμενος λοιπόν για το εάν θα συνεχίσει να είναι παρών στα τοπικά δρώμενα απάντησε: 

«Συνεχίζω να είμαι παρών στο ΤΕΕ εφόσον είμαι υποψήφιος για την Κεντρική Αντιπροσωπεία., αλλά παραμερίζω στεκόμενος δίπλα σε εκείνους που θέλουν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι.

Όμως θα συνεχίσω να είμαι παρών σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα

Ερωτώμενος ο κ. Ινιωτάκης για το εάν θα επιλέξει την παρουσία του στα κοινά από άλλο μετερίζι, απάντησε:

«Δεν έχει σημασία στις σημερινές συνθήκες εάν θα είμαι η θα επεδίωκα να είμαι σε άλλο μετερίζι. Σημασία έχουν οι προτάσεις, οι ιδέες, η νοοτροπία που έχει ο καθένας από εμάς και που θα πρέπει να παλεύει με τελική στόχευση την βελτίωση των συνθηκών που σήμερα είναι ιδιαίτερα βάρβαρες για όλους μας. Νομίζω ότι εγώ, όποτε και αν κριθεί σκόπιμο θα είμαι παρών στις διεργασίες και στις διαδικασίες που γίνονται σε τοπικό επίπεδο.»

Γιατί δεν θα είναι υποψήφιος στην Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Σε ότι αφορά στην απόφαση να μην είναι και πάλι υποψήφιος για την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο κ.Ινιωτάκης έκανε λόγο για ηθικό κώδικα που «επιβάλλει» αυτό το οποίο άλλες προηγμένες κοινωνίες έχουν θεσμοθετήσει. Δηλαδή τις δύο θητείες στην διοίκηση κάποιου φορέα.

«Νομίζω ότι οι νέοι συνάδελφοι που θα έρθουν θα κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά από αυτή την οποία κάναμε εμείς. Η δική μας η συμβολή που ήταν η ανανέωση , η συνέχεια, η προοπτική, ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Θέλω να πιστεύω ότι οι νεοι συνάδελφοι που έρχονται και αναφέρομαι στον επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον Γιάννη Χαρωνίτη,, θα συμβάλλουν πολύ περισσότερο από εμάς…»

Λάθος προτεραιότητες στην επιλογή έργων

Κατηγορηματικός ήταν ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο θέμα της επιλογής των έργων που προωθούνται για υλοποίηση επισημαίνοντας πως αν και το ΤΕΕ μπορεί να αποτελέσει τον κατεξοχήν σύμβουλο της Πολιτείας και των φορέων, δεν αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό.

«Δεν υπάρχει προετοιμασία και ωριμότητα έργων και μελετών και δεν υπάρχει η σωστή επιλογή από τις τοπικές κοινωνίες των έργων που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει παραγόμενο αναπτυξιακό απόθεμα, ώστε να ξεκινήσει η οικονομία.» είπε ο κ.Πέτρος Ινιωτάκης διευκρινίζοντας:

«Βλέπουμε να γίνονται έργα που δεν θα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα, αλλά υπάρχουν σκοπιμότητες και λογικές όπως αι οι δημόσιες σχέσεις ή η επιβολή έργων μόνο και μόνο επειδή έχουμε έναν ώριμο φάκελο. 

Όμως εμείς προσπαθούμε να δείξουμε ότι το ζητούμενο είναι το ποιο θα είναι το πολλαπλασιαστικό όφελος από κάθε ευρώ. Βάζοντας ένα ευρώ, πόσα θα πάρει η οικονομία και οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας που γίνεται το έργο. Θα πρέπει να σταματήσουμε να προγραμματίζουμε έργα που δεν επιστρέφουν έσοδα, να επενδύουμε σε έργα που δεν θα βάλουν σε άμεση έναρξη την οικονομία μας» τόνισε ο κ.Ινιωτάκης επισημαίνοντας πως το ΤΕΕ είναι και πρέπει να είναι ο βασικός σύμβουλος Πολιτείας και φορέων στον προγραμματισμό, διεκδίκηση και υλοποίηση των έργων.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ είναι το «σπίτι» των μηχανικών

Σε ότι αφορά στον απολογισμό της δράσης της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο κ.Ινιωτάκης τόνισε :

«Από την πρώτη στιγμή ο μεγάλος μας στόχος ήταν να ανοίξουμε τις πόρτες του ΤΕΕ σε όλους τους συναδέλφους και ειδικότερα προς τους νέους. Να μπουν μέσα στο ΤΕΕ, να νοιώσουν ότι είναι ο φυσικός τους χώρος, ότι είναι το σπίτι τους. Γιατί η δύναμή μας πηγάζει από τους ίδιους τους μηχανικούς. Το ΤΕΕ δεν είναι η Διοικούσα ή τα άλλα όργανα, αλλά το σύνολο των δυνάμεων που αθροίζονται και που αποτελούν την κύρια συνισταμένη όλων των πρωτοβουλιών μας, που είναι τα μέλη μας. Οι 2.700 μηχανικοί της ανατολικής Κρήτης, έπρεπε να έρθουν και να δώσουν το περίσσευμα της γνώσης τους για προσφορά και ης διάθεσής τους για καλύτερη συνθήκη στην ζωή τους, στο επάγγελμά τους και στον τόπο τους.

Αυτό το κάναμε πραγματικότητα.

Φαίνεται και από την τεράστια συμμετοχή στις μόνιμες επιτροπές της τάξης των 150 συναδέλφων, φαίνεται από την συμμετοχή των 300 συναδέλφων που δούλεψαν σε ομάδες εργασίας και παρήγαγαν υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο και αναφέρομαι στις καινοτόμες πρωτοβουλίες που πήραμε, όπως ήταν : 

Η καταγραφή και ανάδειξη 80 οικισμών στο νομό Λασιθίου με την προοπτική να ενταχθούν στο Υπουργείο ως παραδοσιακοί οικισμοί. Άλλοι 20 οικισμοί στον Δήμο Μαλεβιζίου. Αναφέρομαι στην υπόθεση του Παρατηρητηρίου Μελετών και Δημοσίων Έργων που κάναμε μαζί με το ΤΕΕ Δυτ.Κρήτης. Μια μεγάλη συμβολή του ΤΕΕ για να παρακολουθούνται σε συστηματικό χρόνο η πορεία των έργων. Αναφέρομαι στην μεγάλη υπόθεση της Σπιναλόγκας και της κατάθεσης του φακέλου, που θα είναι ο πρώτος ιστορικός τόπος που πιστεύουμε ότι θα ενταχθεί άμεσα στον Παγκόσμιο κατάλογο της Unesco.

Θέλω να πιστεύω ότι το ΤΕΕ θα συνεχίσει με ανοιχτές πόρτες, με συμμετοχή των μελών του, γιατί πρέπει να κρατήσουμε τους Έλληνες μηχανικούς σαν εμπροσθοφυλακή του αγώνα που δίνει ο τόπος για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση.»

Η πλέον βάρβαρη περίοδος για τους μηχανικούς

Σε ότι αφορά στον απολογισμό των τελευταίων ετών σε σχέση με το επάγγελμα του μηχανικού ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ.Ινιωτάκης ήταν καταπέλτης:

«Το ΤΕΕ ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια, βίωσε μια από τις ποιο βάρβαρες περιόδους από συστάσεώς του. Αναφέρομαι στην ανατροπή όλων των εργασιακών συνθηκών που υπήρχαν εδώ και 90 χρόνια παγιωμένες και καθιερωμένες σε σχέση με τους μηχανικούς, όπως είναι ο κώδικας αμοιβών ο οποίος καταργήθηκε. 

Αναφέρομαι στην διάλυση του ασφαλιστικού φορέα των μηχανικών και τεχνικών, του ΤΣΜΕΔΕ, και αναφέρομαι στην ξεθεμελίωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με την κατάργηση του μοναδικού του πόρου, που δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ήταν χρήματα που έδιναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την μορφή του 2% από τον προϋπολογισμό των μελετών και του 2 τοις χιλίοις από την κατασκευή έργων ιδιωτικών και δημοσίων.

Αυτά όλα έφεραν το ΤΕΕ πολλά χρόνια πίσω. Νομίζω ότι ήταν μια στρατηγική επιλογή να χτυπηθεί καίρια το ΤΕΕ που είναι φορέας ο οποίος καταθέτει επιστημονικά, απόψεις για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου και των πολιτών.

Σε αυτό εμείς αντιδράσαμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις και έναν αγώνα, αλλά δεν μείναμε μόνο σε αυτό.

Προσπαθήσαμε να έχουμε επαφή με όλους τους φορείς, να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο των επιστημονικών φορέων, για να δείξουμε και το άλλο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί, ως απάντηση σε αυτό που λέει η κυβέρνηση, η τρόικα και όλοι εκείνοι που έφτιαξαν το μνημόνιο, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Εμείς λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και θα πρέπει να τον ακολουθήσουμε όσο δυνατόν γρηγορότερα.

Εγώ προσωπικά και όλη η Διοικούσα Επιτροπή, δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα. 

Καταφέραμε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα να διασώσουμε το ΤΣΜΕΔΕ πριν την ολοκληρωτική καταστροφή. Να μην υπάρξουν οι παράλογες αυξήσεις στις ασφαλιστικές μας εισφορές.

Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στις εκλογές της Κυριακής. Ότι οι νέοι μηχανικοί, να πλαισιώσουν το ΤΕΕ, να δυναμώσουν τον αγώνα τους στα όργανα και να συνεχίσουν να είναι παρόντες όλοι.»

Δείτε εδώ τον αναλυτικό απολογισμό της Διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ναπολέων Σαραντίδης
sarantidis@flashnews.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!