ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Κυκλοφορούν «Λιάπηδες» και στη Κρήτη

Το φαινόμενο "Λιάπη" γνωρίζει άνθηση και στην Κρήτη καθώς έχουν καταγραφεί αυξημένα περιστατικά οδηγών που κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες, χρησιμοποιώντας μάλιστα ευφάνταστες δικαιολογίες προκειμένου να δικαιολογήσουν την πράξη τους.

Το παράδειγμα του πρώην Υπουργού Μεταφορών φαίνεται ότι βρίσκει μιμητές κυρίως στο Ηράκλειο, όπου σύμφωνα με τον διοικητή της Τροχαίας Μανώλη Χρυσό, για το έτος 2013 εντοπίστηκαν πάνω από 100 αυτοκίνητα και δίκυκλα με πλαστές πινακίδες.

Όπως σημείωσε ο Διοικητής στο Flashnews.gr τα περιστατικά φέτος παρουσιάζουν σαφή αύξηση ενώ οι ποινές για τους παραβάτες διαφέρουν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι υποθέσεις οδηγούνται στον Εισαγγελέα.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν για παράδειγμα περιστατικά όπου οι πινακίδες που εντοπίστηκαν ήταν πανομοιότυπες, προσεγγίζοντας δουλειά "επαγγελματία", και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν την κατηγορία της πλαστογραφίας με ποινές ιδιαίτερα υψηλές.

Όπως ανέφερε στο flashnews.gr ο κ. Χρυσός, έχει καταγραφεί περιστατικό στο Ηράκλειο όπου οδηγός είχε βάλει ακόμα και σφραγίδα πάνω στην πινακίδα και η αποτύπωσή της ήταν τόσο καλή με τον δράστη τελικά να οδηγείται στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της πλαστογραφίας.

Οι δικαιολογίες δε, που χρησιμοποιούν οι παραβάτες συχνά είναι ευφάνταστες καθώς επικαλούνται ακόμα και λόγους καλλωπισμού για την αντικατάσταση της πινακίδας με μη νόμιμη.

Ως προς τον τρόπο προμήθειας, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι τις κατασκεύασαν μόνοι τους, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις απευθύνονται σε καταστήματα που φτιάχνουν επιγραφές και πινακίδες.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός ότι σε όλη την Κρήτη η πρακτική "Λιάπη" συναντάται μόνο στο Ηράκλειο, γεγονός που ενδεχομένως προδίδει ότι εκεί έχει αναπτυχθεί μια "μαύρη αγορά" για την αγορά πλαστών πινακίδων, όπως και σε συγκεκριμένα καταστήματα στο κέντρο των Αθηνών που "ειδικεύονται" στην άμεση και γρήγορη αντιγραφή της πινακίδας και την παράδοσή της στον πελάτη εντός λίγης ώρας.

Σημειώνεται ότι σε Χανιά και Ρέθυμνο για το έτος 2013 δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό που να αφορά την κυκλοφορία με μη νόμιμες πινακίδες.

Αντίστοιχα στον ενάμιση περίπου χρόνο λειτουργίας της τροχαίας του ΒΟΑΚ και ενώ έχουν ελεχθεί συνολικά 100.000 οχήματα, δεν εντοπίστηκε κανένα με πλαστές πινακίδες.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι και αυτό το φαινόμενο επαληθεύει την παροιμία, "πενία τέχνας κατεργάζεται" αλλά και την ικανότητα ορισμένων να βρίσκουν τρόπους για να εξοικονομούν ή να βγάζουν παράνομα χρήματα.

Ελένη Ζουμαδάκη
zoumadaki@flashnews.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!