ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Σάλος με ασφαλιστικές εταιρείες σε σχολεία του Ηρακλείου

Ερώτηση για την είσοδο ασφαλιστικών εταιρειών σε σχολεία του Ηρακλείου Κρήτης κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες από γονείς μαθητών σε σχολεία της πόλης, προς την Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, για την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα σχολεία, επιδιώκοντας τη σύναψη ομαδικού ασφαλιστικού συμβολαίου.

Πώς δρουν:

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών, οι ασφαλιστές  "βρίσκουν πρόθυμους γονείς για να προωθήσουν το προϊόν τους, νομιμοποιώντας έτσι το ενδιαφέρον τους μέσα από αποφάσεις ΔΣ Συλλόγων Γονέων ή ΓΣ γονέων, ανάλογα τι ευνοούν οι συσχετισμοί, ενώ υπάρχουν διευθύνσεις σχολείων που επίσης “πρόθυμα” δίνουν προσωπικά δεδομένα μαθητών στις ασφαλιστικές εταιρείες. Το κόστος για την ιδιωτική ασφάλιση επιβαρύνει τους ίδιους τους γονείς από τις ετήσιες συνδρομές.

"Ασφαλίζουν" τα ανασφάλιστα παιδιά μόνο για τις ώρες του σχολείου, που την ευθύνη κατά τ' άλλα την έχουν οι δάσκαλοι, εναντίον των οποίων θα στραφεί η ασφαλιστική εταιρεία για κάθε αποζημίωση που πιθανόν δώσει".

Παρόλο το σάλο που δημιούργησε η υπόθεση αυτή στην τοπική κοινωνία, την αναγκαστική παρέμβαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης και της Α'θμιας Διεύθυνσης Ηρακλείου με σχετικό έγγραφο στα σχολεία, όπου καλούν να απαγορευτούν οι δραστηριότητες των ασφαλιστικών εταιρειών στα σχολεία, τις διευθύνσεις να μη δίνουν στοιχεία και προσωπικά δεδομένα μαθητών, σε ορισμένα σχολεία συνεχίζεται η επιμονή των “προθύμων” και οι προσπάθειες να πάρουν τη συγκατάθεση γονέων για τη σύναψη ομαδικών συμβολαίων".

Αντιδράσεις

"Το ζήτημα της εισβολής ιδιωτικών εταιρειών στις δραστηριότητες των σχολείων είναι σοβαρό και επικίνδυνο. Δεν είναι και τόσο αθώο το ενδιαφέρον τους! Πολλές φορές έχει αποκαλυφτεί πως πίσω από χορηγίες, φιλανθρωπίες και δωρεές κρύβονται, εκτός από οικονομικά συμφέροντα, και επιδιώξεις χειραγώγησης των σχολείων. Κρύβονται σχέδια για παρέμβαση στα προγράμματα σπουδών, για επηρεασμό των συνειδήσεων των μαθητών, για καλλιέργεια κοινωνικού δήθεν προσωπείου.

Και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζει την επίθεση στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου, μειώνει παραπέρα τις κρατικές δαπάνες και ευθύνες για την Παιδεία. Ο στόχος είναι τα σχολεία να περάσουν στις "τοπικές κοινωνίες", να χρηματοδοτούνται, άρα και να διοικούνται από τους δήμους, τους γονείς (που θα βάζουν το χέρι στην τσέπη) και τις εταιρείες (που θα βάζουν χέρι στη μόρφωση των παιδιών).

Η ανεργία, οι ελλείψεις του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ο υποσιτισμός των παιδιών, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, η μη συντήρηση σχολικών κτιρίων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με την ευλογία και καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις διεκδικήσεις τους τα συγκροτημένα όργανα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου καταγγέλλουν τις προσπάθειες αυτές και διεκδικούν:

Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στα σχολεία που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Δημόσιο και δωρεάν σχολείο, με δημόσια και δωρεάν πλήρη και καθολική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους. Να θεσμοθετηθεί και υλοποιηθεί στην πράξη ο σχολίατρος. Σχολεία σύγχρονα, ασφαλή, σε συνθήκες υγιεινής.

Εξασφάλιση πρωινού γεύματος σε όλους τους μαθητές με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους και τη συνεπικουρία των δήμων.

Αύξηση των πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές για επισκευές και συντηρήσεις σχολείων που δημιουργούν ασφαλείς συνθήκες για τη σχολική κοινότητα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός αν γνωρίζει το θέμα και τι ενέργειες έχουν γίνει προκειμένου να αποτρέψει τη διείσδυση ασφαλιστικών εταιρειών στα σχολεία, αλλά και κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα;

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου;», καταλήγουν οι βουλευτές στο κείμενο της ερώτησής τους.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!