ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Αποζημιώσεις παραγωγών της Ιεράπετρας για την αποτυχία υβριδίου πιπεριάς

Ολοκληρώθηκε, από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Δήμου Ιεράπετρας, η καταγραφή των παραγωγών πιπεριάς τύπου κέρατου συγκεκριμένου υβριδίου με πρόβλημα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού. 

Από τα 16 χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργούνται σε όλη την περιοχή της Ιεράπετρας, τα 850 είχαν καλλιεργηθεί με πιπεριά κέρατο Chryssa F1 (συνολικά φυτεύτηκαν φέτος στην Ιεράπετρα 2.000 στρέμματα με πιπεριές). Οι παραγωγοί που φύτευσαν το συγκεκριμένο υβρίδιο ανέρχονται στα 268 άτομα. 

«Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, οι οποίοι αδυνατούν σε μεγάλο βαθμό να προμηθεύσουν τους πελάτες τους, με κίνδυνο να χάσουν τις αγορές», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μιχαήλ Μαλλιωτάκης.

Πότε παρουσιαζόταν το πρόβλημα στην καλλιέργεια;

Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο υβρίδιο παρουσιάζονταν δύο μήνες μετά την φύτευση. Διαπιστώθηκε ότι οι πιπεριές εμφάνιζαν μεγάλη αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, σε σχέση με αυτές που είχαν φυτευτεί την προηγούμενη χρονιά. Φέτος παρουσιάστηκε μικρός και κακής ποιότητας καρπός, που ήταν ευάλωτος σε ασθένειες. 

Υπήρξαν συναντήσεις με τους προμηθευτές και τι αποφασίστηκε; 

Μετά την καταγραφή των παραγωγών και το κόστος παραγωγής πιπεριάς στην τελευταία τριετία, στάλθηκαν τα στοιχεία στην αρμόδιες εταιρείες. Στη συνέχεια κατέβηκε κλιμάκιο εκπροσώπων από την εταιρεία Agroseed Κανδηλίδης, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Κουμεντάκο, που προμηθεύει την ελληνική αγορά με το Υβρίδιο Πιπεριάς Κέρατο Chryssa F1 της εταιρίας SAKATA, μαζί με τον γενετιστή που έβγαλε το υβρίδιο και τον γενικό αντιπρόσωπο της ιαπωνικής εταιρείας που έχει τα κεντρικά γραφεία της Ευρώπης στη Γαλλία. Όλοι διαπιστώσανε ότι όντως υπάρχει αλλοίωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υβριδίου. 

Πόση αποζημίωση θα εισπράξουν τελικά οι παραγωγοί; 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, το μέσο κόστος παραγωγής φτάνει τα 5.800 ευρώ/στρέμμα και ανεβαίνει στα 9.000 ευρώ/στρέμμα σε περίπτωση που υπάρχει ενοικιαστήριο γης. 

Εμείς ζητήσαμε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί με 5.000 ευρώ/στρέμμα συν τους σπόρους που θα χρησιμοποιήσουν την επόμενη χρονιά. 

Τέλος Ιανουαρίου η SAKATA μας ανακοίνωσε γραπτώς ότι θα αποζημιώσει με 2.200 ευρώ/στρέμμα συν το κόστος των σπόρων της επόμενης χρονιάς.

Στη συνέχεια οι παραγωγοί συνεδρίασαν και αποφάσισαν ότι θα δεχτούν την αποζημίωση της εταιρείας εφόσον θα πληρώνονταν την αποζημίωση το αμέσως προσεχές διάστημα. Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε παραδείγματα με δικαστικές διαμάχες παραγωγών με προμηθευτές, που ενώ δικαιώθηκαν οι παραγωγοί στα δικαστήρια έχουν περάσει πολλά χρόνια και ακόμη δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους. 

Εμείς σαν διοίκηση με τη συνεργασία των παραγωγών αποφασίσαμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τους προμηθευτές. Μέσα Φεβρουαρίου η εταιρεία μας ενημέρωσε ότι η αποζημίωση θα καταβληθεί στους παραγωγούς τέλη Μαΐου. Αυτό μας ανάγκασε να συγκαλέσουμε νέα συνάντηση των παραγωγών, στην οποία παρευρέθηκε και ο ίδιος ο Δημήτρης Κουμεντάκος, που δεσμεύτηκε ότι η εταιρεία θα αποζημιώσει τους παραγωγούς. Για να μπορέσουμε να δεσμεύσουμε την εταιρεία να πληρώσει τους παραγωγούς θέλουμε να υπογράψουμε μαζί της ένα συμφωνητικό που να κατοχυρώνεται από την ελληνική νομοθεσία, ώστε σε περίπτωση που το αμφισβητήσει στο μέλλον να μπορούμε να κινηθούμε νομικά εναντίον της.

agrotypos.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!