ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ιδρώτας: 5 λόγοι που... μυρίζει!!!

Τι κάνει τον ιδρώτα να μυρίζει δυσάρεστα; Γιατί μετά το γυμναστήριο ο ιδρώτας μυρίζει πιο έντονα; Μπορεί το δέρμα σας να επηρεάσει την οσμή του ιδρώτα σας; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ορισμένα σημεία του σώματος, όπως π.χ. τα πόδια ή οι μασχάλες μυρίζουν πιο δυσάρεστα; Γνωρίστε 5 πράγματα που ευθύνονται για τις ενοχλητικές οσμές, που ευτυχώς με λίγη προσοχή μπορούμε να αποφύγουμε.
Τα λιπαρά οξέα

Βακτήρια που αναπτύσσονται στα πόδια, κυρίως λόγω του ιδρώτα, αποτελούν την αιτία της μυρωδιάς που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δυσάρεστη ειδικά το καλοκαίρι. Τα παπούτσια και οι κάλτσες απορροφούν τον ιδρώτα προσφέροντας έναν πρόσφορο χώρο φιλοξενίας στα βακτηρίδια. Σε αυτό συμβάλλουν και τα νεκρά κύτταρα που αποβάλλονται από το πέλμα του ποδιού. Οι επιστήμονες που μελετούν την κακοσμία των ποδιών (και πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί) έχουν βρει υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων σε άτομα με δύσοσμα πόδια. Ο κύριος ένοχος φαίνεται να είναι ισοβαλερικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται συνήθως στο τυρί και την μπύρα. Ο ιδρώτας περιέχει επίσης προπιονικό οξύ, ένα άλλο λιπαρό οξύ που μυρίζει έντονα ξύδι.
Το δέρμα

Αν και δεν είναι συστατικό του ιδρώτα, το ίδιο το δέρμα σας είναι υπεύθυνο για τη μυρωδιά του ιδρώτα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 100 διαφορετικές πτητικές οργανικές ενώσεις που προκαλούν στην έντονη οσμή στο ανθρώπινο δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Μία από αυτές είναι βενζοθειαζόλιο, δύσοσμη ένωση του θείου που χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσθετο τροφίμων. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η μυρωδιά οφείλεται στη συγκέντρωση των ενώσεων αυτών που ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.
Τα ανδρογόνα

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί οι μασχάλες μερικές φορές μυρίζουν τόσο δυσάρεστα. Μαζί με όλα τα βακτήρια και τις υπόλοιπες εκκρίσεις, ο ιδρώτας της μασχάλης περιέχει αδροστενόνη και άλλα στεροειδή. Η ορμόνη ανδροστενόνη βρίσκεται στους άνδρες και τις γυναίκες. Στους ανθρώπους, παράγει μια μάλλον δυσάρεστη μυρωδιά. Επίσης, συνδέεται με τη μυρωδιά των ούρων.
Οι πρωτεΐνες

Έχετε προσέξει ότι μερικοί άνθρωποι μυρίζουν σαν υγρό καθαρισμού με αμμωνία μετά από μια έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο; Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός τους μετά από την άσκηση επεξεργάζεται τις πρωτεΐνες. Όταν, ας πούμε, ένας αρσιβαρίστας ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και αργότερα ασκείται, το σώμα του προσπαθεί να μετατρέψει τις πρωτεΐνες σε ενέργεια. Πώς; Με την τη μετατροπή του αζώτου σε γλυκόζη, την οποία χρησιμοποιεί το σώμα του ως καύσιμα. Το άζωτο, με τη σειρά του, παράγει αμμωνία, την οποία αποβάλουμε μέσω των ούρων.
Τα βακτήρια

Οι άνθρωποι διαθέτουν εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες που παράγουν ιδρώτα, το κύριο συστατικό του οποίου είναι το νερό, μαζί με τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια, τα λιπαρά οξέα, τα άλατα που περιέχουν σίδηρο και τις χοληστερόλες. Όταν όλα αυτά τα συστατικά του ιδρώτα συναντούν τα βακτήρια, η μυρωδιά του γίνεται πιο έντονη. Τα βακτήρια, όπως π.χ. ο σταφυλόκοκκος της επιδερμίδας, σε συνδυασμό με τον ιδρώτα δημιουργούν δύσοσμα παραπροϊόντα τα οποία ευθύνονται και για τη δυσάρεστη οσμή του.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!