ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στην Άρτα



Εν μέσω ισχυρής θύελλας το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας μετατράπηκε σ’ ένα σωρό από ερείπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate.blogspot.gr, το πέτρινο γεφύρι υποχώρησε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων του τελευταίου 24ώρου, με τα ορμητικά νερά του Αράχθου να παρασέρνουν τα σπασμένα κομμάτια.





Πλέον αυτό που έχει απομείνει στη θέση του είναι μόνο ένα τμήμα του στην πλευρά του Μονολιθίου.





Το Γεφύρι της Πλάκας χτίστηκε το 1866 από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Μπέκα

Η είδηση προκάλεσε θλίψη στους κατοίκους του Νομού Ηπείρου, καθώς το συγκεκριμένο γεφύρι στα Τζουμέρκα αποτελούσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αρχιτεκτονικής με πέτρα της εποχής. Ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (19μ. ύψος) και είχε κατασκευαστεί τον 18ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1866 από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Μπέκα. Το άνοιγμα του επιβλητικού τόξου έφθανε τα 40 μέτρα



Για χρόνια λειτουργούσε ως τελωνείο μέχρι την προσάρτηση της Ηπείρου στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης κατασκευής διευκολύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών που είναι χτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων, καθώς και των μεγάλων κοπαδιών των βοσκών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να περνούν τον ορμητικό Άραχθο.



Στις 29 Φεβρουαρίου 1944 υπεγράφη εκεί η ειρηνευτική συμφωνία της Πλάκας - Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΚΚΑ, παρουσία των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

Εκκενώνονται χωριά στην Ήπειρο

​Εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους τα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Άραχθου, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυναΕκκενώνονται για προληπτικούς λόγους τα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Άραχθου, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, μετά το άνοιγμα του φράγματος στο Πουρνάρι, τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου(ΣΝΟ), που συνεδρίασε χθες το βράδυ στην Άρτα, οι κάτοικοι από τα χωριά Κομμένο, Λουτρό, Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης.

Ωστόσο, μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέρωντα.

Σε δηλώσεις στην κάμερα της paramythia-online.gr o αντιδήμαρχος Σουλίου Σταύρος Κωστάράς, τονίζει πως απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις της περιφερείας Ηπείρου και των Δήμων Σουλιου και Πάργας, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η συχνή υπερχείλιση του Αχέροντα. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, χαρακτηριστικές εικόνες καθώς και τις δηλώσεις του Σταύρου Κωσταρά και κάτοικου της περιοχής.

Πηγή: epirusgate.blogspot.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!