ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

"Ζουμ" στα εκλογικά αποτελέσματα της Κρήτης


Πώς ψήφισαν οι δήμοι και οι δημοτικές κοινότητες - Σταθεροί οι Βιαννίτες που ψήφισαν "Χρυσή Αυγή" - Πού επιβιώνει το ΠΑΣΟΚ - Διπλασιάζει τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ - Στήθος με στήθος ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι - ΝΔ "ψήφισαν" τα Σφακιά


Διπλασίασε το ποσοστό του στο δήμο Ηρακλείου ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μόλις 1,5 μήνα, ενώ την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται, λίγο πιο χαμηλά από τις προηγούμενες εκλογές, στο 18,6%. Όμοια η εικόνα και στους δήμους Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος, η ΝΔ δεύτερη και το ΠΑΣΟΚ τρίτο.
Αν και το ΠΑΣΟΚ υπέστη και δεύτερη πανωλεθρία στις εκλογές της 6ης Μαΐου, μπορεί να "πανηγυρίζει" την πρωτιά στο δήμο Φαιστού, όπου λαμβάνει ποσοστό 29,25%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 24,53% και το ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση με 21,91%. Το ΠΑΣΟΚ έχασε την πρωτιά στο δήμο Γόρτυνας... στο "νήμα", καθώς κατά 0,18% προηγείται τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να έπεται με 27,45%.

Τις λιγότερες απώλειες (συγκριτικά με άλλες περιοχές) είχε, το κόμμα του Ευ.Βενιζέλου στο δήμο Αρχανών - Αστερουσίων, όπου ήρθε δεύτερο με 22,11% (μία μονάδα χαμηλότερα από τις εκλογές του Μάη), με το ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο να έχει υπερδιπλασιάσει κι εκεί το ποσοστό του. Όμοια η εικόνα και στο δήμο Μινώα Πεδιάδος, όπου το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες που σημειώνουν τα ποσοστά του ΚΚΕ. Το 5,86% της 6ης Μαΐου "έπεσε" αυτή τη φορά, στο 1,99%.
Σταθεροί στην ψήφο του εμφανίζονται οι δεκάδες Βιαννίτες, οι οποίοι την Κυριακή ... ξέχασαν το Ολοκαύτωμα κι έριξαν και πάλι την ψήφο τους στη Χρυσή Αυγή. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 49 πολίτες στη Βιάννο ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, ενώ αυτή τη φορά ο αριθμός αυξήθηκε, με 63 να ρίχνουν την ψήφο τους στο κόμμα του Ν.Μιχαλολιάκου.
"Στήθος με στήθος" στο Λασίθι
Από μία έδρα κατακτούν στο νομό Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αφήνοντας "απέξω" το ΠΑΣΟΚ και το Μιχάλη Καρχιμάκη, παρά το ότι στις 6 Μαΐου είχαν λάβει το 23% των ψήφων, με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ να αρκούνται σε ποσοστά της τάξης του 14%.
Ωστόσο το τοπίο είναι ξεκάθαρο ως προς την έδρα, όχι όμως ως προς το ... γόητρο της πρωτιάς! Αν και έχει ενσωματωθεί ποσοστό της τάξης του 99,43% με ένα μόο εκλογικό τμήμα να υπολείπεται, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται, με τη ΝΔ, είναι 126 ψήφοι.

 ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μάχονται ... στήθος με στήθος με τη διαφορά τους να υπολογίζεται σε κάτω από μία μονάδα (συγκεκριμένα στο 0,28%), με το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται.
Πιο συγκεκριμένα στη Νεάπολη προηγείται η ΝΔ με 26,04%, ακολουθεί με 25,32% ο ΣΥΡΙΖΑ που τα ξημερώματα προσπέρασε το ΠΑΣΟΚ το οποίο συγκέντρωσε τελικά ποσοστό 22,54%. Η εικόνα, ωστόσο ανατρέπεται στις δημοτικές ενότητες Αγίου Νικολάου και Βραχασίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,43% και 43,05% (!) αντίστοιχα.

Το ΠΑΣΟΚ "επιβιώνει" πάντως στη Σητεία, όπου με ενσωματωμένο το σύνολο των ψήφων, λαμβάνει 28,88% κατακτώντας την πρωτιά.

"Ασθενή" μνήμη έχει το Αμάρι

Κατακεραυνώνεται το ΠΑΣΟΚ και στο νομό Ρεθύμνου, μένοντας τρίτο, παρά το ότι στις εκλογές του Μάη είχε έρθει πρώτο με 20,37%. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, στο δήμο Ρέθύμνου, υπερέχει ξεκάθαρα της ΝΔ, με διαφορά περίπου 10,5 μονάδων.
Στο δήμο Αγίου Βασιλείου με ενσωματωμένα όλα τα εκλογικά τμήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,62% προηγείται κατά 8,5 μονάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έπονται με 22,16% και 21,87% αντίστοιχα.
Τα καμμένα χωριά του Αμαρίου, εν τω μεταξύ φαίνεται πως δε "ζουν" πολύ έντονα στη μνήμη των κατοίκων, καθώς 129 επέλεξαν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα η εκλογική επιρροή της Χ.Α. είναι ενισχυμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές οπότε το κόμμα του Ν.Μιχαλολιάκου ψήφισαν 89 πολίτες. Κατά τα άλλα, το ΠΑΣΟΚ με διαφορά μισής μονάδας από τη ΝΔ βρέθηκε τη νύχτα στη δεύτερη θέση, ενώ τρίτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,70%.
ΝΔ ψήφισαν τα Ανώγεια σε ποσοστό 33,59% ενώ δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,43%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 22,20% ενώ αρκετά υψηλό (σε σύγκριση με αυτό σε επίπεδο Επικράτειας) είναι το ποσοστό του ΚΚΕ, που λαμβάνει 145 ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,75%.
Και ο Μυλοπόταμος εμφανίζεται "μοιρασμένος" μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη ΝΔ να κατακτά "τυπικά" την πρωτιά με διαφορά 112 ψήφων. Τρίτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής, που στις 6 Μαΐου έλαβε 244 ψήφους ενώ τώρα, έλαβε 330 ψήφους.

Τα Σφακιά "ψηφίζουν" τη ΝΔ

Ανατροπή σημειώθηκε τη νύχτα στα Χανιά, σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών, καθώς ενώ περίπου τα μεσάνυχτα φαινόταν ότι η ΝΔ θα λάμβανε δύο έδρες και από μία ο  ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜ.ΑΡ. τελικά, το πρωί βρίσκει τα Χανιά να εκλέγουν 3 βουλευτές της ΝΔ και έναν του ΣΥΡΙΖΑ, αν και στο δυτικότερο νομό της Κρήτης, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος σε ποσοστό και μάλιστα με διαφορά 13 μονάδων από τη δεύτερη ΝΔ. Τρίτο ήρθε το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο Πάνος Καμμένος. "Ανεβασμένο" και στα Χανιά το ποσοστό της Χρυσής Αυγής, και σε ποσοστό αλλά και σε απόλυτους αριθμούς.
Πιο αναλυτικά, στο δήμο Αποκορώνου, ο ΣΥΡΙΖΑ "φλερτάρει" με το 30%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες "πιάνουν" διψήφιο ποσοστό.
Στη Γαύδο το ΠΑΣΟΚ κατακρημνίστηκε στην πέμπτη θέση, με τη Χρυσή Αυγή αλλά και τη ΔΗΜ.ΑΡ. (στην τρίτη και τέταρτη θέση!) να προσπερνούν το άλλο κραταιό κόμμα. Η Γαύδος "έβγαλε" και σε αυτές τις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να έπεται.
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ "έβγαλε" ο δήμος Καντάνου - Σελίνου, με τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ωστόσο να περιορίζεται σε 21, μόλις, ψήφους.
Όμοια η εικόνα και την Κίσσαμο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά 30,52%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το τρίτο ΠΑΣΟΚ ενώ, δεύτερη έρχεται η ΝΔ με 21,27%. 147 πολίτες περισσότεροι από ότι πριν 1,5 μήνα προτίμησαν σε αυτές τις εκλογές τη Χρυσή Αυγή στο δήμο Κισσάμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πρωτιά και στους δήμους Πλατανιά και Χανίων, ενώ η ΝΔ κυριαρχεί στα Σφακιά με διαφορά περίπου 5 μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ που μένει δεύτερος. 
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!