ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αναγνώρισε ο πιλότος τους δύο φερόμενους ως εμπρηστές


Από αύριο η καταμέτρηση των ζημιών - Αίτημα να κυρηχθεί "πυρόπληκτη" η περιοχή - Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Βιάννο


Βιβλική είναι η καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου, από τη Μάρθα ως τον Κερατόκαμπο, που για δεύτερο 24ωρο φλέγεται. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων αλλά και ζωικό κεφάλαιο έχουν αποτεφρωθεί, ενώ ζημιές από τις φλόγες έχουν υποστεί και σπίτια. Συνεχείς αναζωπυρώσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ωστόσο το ελπιδοφόρο είναι ότι δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο.

Αύριο ξεκινά ελέγχους ο ΕΛΓΑ στα καμμένα της Βιάννου και των άλλων περιοχών για άμεση αποζημίωση - μόνο- για το ζωϊκό βασίλειο ενώ για τις ζημιές στις καλλιέργειες η διαδικασία θα κινηθεί μέσω... ΠΣΕΑ, κάτι που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις σε αυτή την περίπτωση θα καθυστερήσουν αρκετά...

Ολονύκτια "μάχη" με τις φλόγες

Η μάχη των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίστηκε καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας "σηκώθηκαν" δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα (Έρικσον και Καμόφ-52). Στην περιοχή επιχειρούν 25 υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής με 60 άνδρες, 50 άνδρες μέλη πεζοπόρων τμημάτων (μεταξύ αυτών οι 30 άνδρες που έφθασαν από τη Θεσσαλονίκη) και, φυσικά, οι κάτοικοι της περιοχής που συνδράμουν με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους. Όλη τη νύχτα οι κάτοικοι, εφοδιασμένοι με κλαδιά, προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα υπάρχοντά τους, χωρίς δυστυχώς να τα καταφέρνουν σε όλες τις περιπτώσεις. Ο φακός του Cretalive κατέγραψε λεπτό προς λεπτό την αγωνία του κόσμου που ως το ξημέρωμα έδινε μάχη με τις φλόγες...

Μετά τα μεσάνυχτα κόπασε η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κόσμος πέρασε τη νύχτα στα σπίτια του. Αλλεπάλληλες είναι οι διακοπές ρεύματος, από χθες το πρωί, ενώ πρόβλημα καταγράφεται και στην ύδρευση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εικόνα της κατάστασης, σήμερα, είναι καλύτερη από χθες, καθώς η φωτιά έχει περιοριστεί, αφήνοντας ωστόσο πίσω της ... στάχτη. Σύμφωνα με το δήμαρχο Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, το πρωί δεν υπάρχει καμία μεγάλη εστία, ωστόσο οι άνεμοι καθιστούν την κατάσταση απρόβλεπτη.

Αναγνώρισε ο πιλότος τους δύο φερόμενους ως εμπρηστές

Δεν αποκλείεται να οφείλεται σε εμπρησμό η πύρινη λαίλαπα που "σαρώνει" και σήμερα τη Βιάννο. Τη νύχτα, πυροσβέστες εντόπισαν ένα κτηνοτρόφο, ηλικίας 32 ετών, ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος για εμπρησμό, καθώς εθεάθη με το μαύρο του αυτοκίνητο σε σημεία όπου λίγα λεπτά μετά εκδηλωνόταν φωτιά. Μαζί συνελήφθη και ένας Πακιστανός τον οποίο έχει στη δούλεψή του ο κτηνοτρόφος. Ο κτηνοτρόφος συνελήφθη για την παράνομη απασχόληση του Πακιστανού, ο οποίος βρίσκεται παράνομα στη χώρα, ενώ ο Πακιστανός συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα και κατοχή μαχαιριού.

Όσο για το ενδεχόμενο εμπλοκής τους στην πυρκαγιά, ο πιλότος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, μόλις κατέβηκε από το ελικόπτερο κλήθηκε να αναγνωρίσει τους δύο άνδρες. Ο πιλότος μετέβη στο Α.Τ. της Βιάννου, έδωσε κατάθεση και αναγνώρισε ότι ο κτηνοτρόφος και ο Πακιστανός είναι οι άνδρες που είδε στο σημείο όπου κατόπιν εκδηλώθηκε φωτιά.

Τώρα, με τη συνεργασία του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. και του Εισαγγελέα θα σχηματιστεί δικογραφία για την υπόθεση του εμπρησμού, προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, πιθανότατα και εντός της ημέρας.

Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Έληξε ο συναγερμός για το ΕΚΑΒ που χθες, άμεσα, κινητοποιήθηκε και μετέβη στη Βιάννο με 4 ασθενοφόρα από το Ηράκλειο και δύο από τα Κέντρα Υγείας Καστελλίου και Βιάννου, ενώ δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν, την ύστατη στιγμή, από το σπίτι τους που είχε κυκλωθεί από τις φλόγες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικό πρόβλημα, καθώς και ένας πυροσβέστης με κάταγμα. Ακόμη δύο πυροσβέστες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα αλλά δε χρειάστηκε η διακομιδή τους στο νοσοκομείο, αφού αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στην περιοχή παραμένει σήμερα το ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Βιάννου, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις από το Ηράκλειο.

Πυρόπληκτος δήμος η Βιάννος

Ένα βήμα μπροστά προχωράει, σήμερα, ο δήμος Βιάννος ο οποίος συναισθανόμενος τις ανάγκες που θα προκύψουν την επομένη των πυρκαγιών, κινεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τις διαδικασίες για να κυρηχθεί ο δήμος Βιάννου πυρόπληκτος. Αυτό σημαίνει, ότι όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία, ως πυρόπληκτος δήμος θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τους πολίτες, χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των δικτύων αλλά και για την αντιπλημμυρική προστασία ενόψει του χειμώνα.

Δηλώσεις από βουλευτές
Άμεσα μέτρα για την  αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή του Δήμου Βιάννου 
Δήλωση του βουλευτή Ιωάννη Δ. Μιχελογιαννάκη, μετά την περιοδεία  του στην φλεγόμενη Βιάννο. 

«Πυρκαγιά σημαίνει Εθνική πληγή. Έχει να κάνει με πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, φυσικά, νομικά  αίτια και αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο, ότι στα δέκα στρέμματα που καίγονται στην Ευρώπη, το ένα είναι Ελληνικό. Δεν είναι τυχαίο, ότι συνήθως συμβαίνει όταν λείπουν χωροταξικό, χρήση γης, κτηματολόγιο, δασικός χάρτης, οριοθέτηση αιγιαλού, αρχαιολογικός χάρτης. Δεν είναι τυχαίο, ότι την επόμενη μέρα το καμένο γίνεται προσιτό σε οικιστές, κτηνοτρόφους και άλλους επιτήδειους. Δεν είναι τυχαίο, ότι το έγκλημα αυτό δεν τιμωρείται ως Εθνικό κακούργημα.
Το δεύτερο ολοκαύτωμα της Βιάννου από άλλα χέρια είναι πραγματικότητα. Ο Βιαννίτης  που αντέδρασε στο «ολαρία ολαρά»  και στο περπάτημα της χήνας θα αντιδράσει ξανά και θα απαντήσει όπως εκείνος ξέρει στο παλιό και σάπιο.»
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής  Ηρακλείου με τους «Ανεξάρτητους  Έλληνες» Νότης Μαριάς σχετικά με την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή του Δήμου Βιάννου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Κύριοι  Υπουργοί,
Η μαρτυρική  Βιάννος  δέχτηκε άλλο ένα σκληρό πλήγμα αφού η περιοχή καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα.
Σπίτια στον Κερατόκαμπο παραδόθηκαν στις φλόγες, ηλικιωμένα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ενώ   πυροσβέστες τραυματίστηκαν και  μεταφέρθηκαν επίσης στο νοσοκομείο .
Όλοι πλέον κάνουν λόγο για ένα δεύτερο "ολοκαύτωμα" στην Βιάννο καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι κάηκαν  πάνω από 50.000 ελαιόδεντρα, άλλες αγροτικές καλλιέργειες, αιγοπρόβατα  ενώ έχουν καταστραφεί και τα δίκτυα ύδρευσης.
Οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών.  Εκκενώθηκαν τα  χωριά Κάτω Βιάννος, Χόνδρος και Περιβόλια.  Κάηκαν κολώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι όλο το δυτικό τμήμα της Βιάννου.
Μετά την παραπάνω ολοσχερή καταστροφή της περιοχής ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1.            Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την ανακούφιση των πυρόπληκτων;
2.            Προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα  για την αποζημίωση 100% του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που κάηκε καθώς  και για την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος των πυρόπληκτων;
3.            Προτίθεται να λάβει μέτρα η Κυβέρνηση για την αναστολή κάθε διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων;
4.            Προτίθεται να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο να διαγράφει ολικώς  ή μερικώς  (με βάση συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια) τις δανειακές υποχρεώσεις των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες;
5.            Προτίθεται να αναστείλει επί  διετία την καταβολή οφειλών των πυρόπληκτων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία;
6.            Προτίθεται να χορηγήσει στους αγροτοκτηνοτρόφους άτοκα δάνεια και επιχορηγήσεις προκειμένου να αντικαταστήσουν το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που έχει καεί;
7.            Τέλος προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών  και στη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων  για την προστασία της περιοχής;
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!