Ως τις 25 Φεβρουαρίου το πόρισμα
Tη Δευτέρα αναμένεται να οριστούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που θα απαραρτίζουν την προανακριτική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Η Επιτροπή που θα είναι 15μελής θα ξεκινήσει τις εργασίες της άμεσα. Όπως δήλωσε στο Mega o Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που αναμένεται να αναλάβει χρέη προέδρου, είπε ότι την Τρίτη η επιτροπή αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα και την Τετάρτη να ξεκινήσει το έργο της.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου χωρίς να αποκλείεται να της δοθεί και μία παράταση 10 - 15 ημερών.
Από τη Ν.Δ. θα συμμετέχουν συνολικά πέντε βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από τρεις βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ από δύο και ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ από έναν. Στη Βουλή θα συμμετάσχει επίσης και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους.
Σύμφωνα με την πρακτική του παρελθόντος, τα πολιτικά πρόσωπα θα κληθούν προς το τέλος των εργασιών της Επιτροπής, οι συνεδριάσεις θα είναι κλειστές (δεν θα μεταδίδονται από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της Βουλής), ενώ θα υπάρχουν πρακτικά της Επιτροπής αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται. Τα μέλη της θα κληθούν να ολοκληρώσουν το έργο τους και να καταθέσουν στον πρόεδρο της Βουλής πόρισμα εντός σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος.
Η διαδικασία
Εν προκειμένω, εικάζεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει έως τις 25 Φεβρουαρίου. Από τη στιγμή της κατάθεσης του πορίσματος και της διανομής του σε όλους τους βουλευτές, εντός προθεσμίας πέντε ημερών θα πρέπει να οριστεί νέα ειδική σύνοδος της Ολομέλειας (το αργότερο μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο). Οπως συνέβη και προχθές, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στον Γ. Παπακωνσταντίνου να προσέλθει και να τοποθετηθεί επί της σε βάρος του προτάσεως.
Μόλις ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, θα διεξαχθεί νέα μυστική ψηφοφορία, αυτήν τη φορά επί του ή των αδικημάτων, για τα οποία και θα προτείνεται η παραπομπή του. Για να «περάσει» η παραπομπή απαιτούνται και πάλι (όπως και στην προχθεσινή συνεδρίαση) η απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 θετικές ψήφοι.
Στο ενδεχόμενο που η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, τότε θα διεξαχθεί κλήρωση για την ανάδειξη των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του 13μελούς Ειδικού Δικαστηρίου (έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά του Αρείου Πάγου), καθώς και του 5μελούς Δικαστικού Συμβουλίου (δύο μέλη του ΣτΕ και τρία του Α.Π.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
γράψτε μας...