ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Συμφώνησαν στις 15.000 απολύσεις...!

Τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα εγγυάται την απόλυση από το Δημόσιο 15.000 υπαλλήλων έως το 2014 πέτυχαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, έπειτα από συνάντηση τεσσάρων ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την πρόταση αυτή θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία έως την Κυριακή το βράδυ. Στην ίδια πρόταση προβλέπεται και η απομάκρυνση 180.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2015, συμπεριλαμβανομένων όσων θα συνταξιοδοτηθούν ομαλώς.

Σε ασυνήθιστους τόνους κινήθηκε η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης στο Μαξίμου. Ο κ. Κουβέλης, σε έντονο ύφος -που δεν το συνηθίζει-, επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν σημαίνει επιβολή των απόψεών της και η οποιαδήποτε απόλυση από το Δημόσιο επίορκου ή μη υπαλλήλου οφείλει να πραγματοποιείται βάσει των συνταγματικών επιταγών και των νόμων του κράτους - «αλλιώς δεν νοείται κράτος δικαίου».

Επίσης επισήμανε πως οι αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα πραγματοποιηθούν και αυτές βάσει των υφισταμένων διοικητικών διατάξεων και του νομικού πλαισίου που τις διέπει. Όσον αφορά τους επίορκους υπαλλήλους, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε πως θα πρέπει αυτές οι απολύσεις να γίνουν με νόμιμες αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων.

Είναι προφανές πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κατάφεραν να βρουν μια λεπτή κοινή νοητή γραμμή, η οποία ικανοποιεί αφενός τα προσχήματα και αφετέρου την τρόικα αρκεί οι αριθμοί και τα χρονοδιαγράμματα αυτής της συμφωνίας να συμπίπτουν με τα μεγέθη που απαιτούν οι δανειστές.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να λήξουν οι εκκρεμότητες και πως λόγω της διεθνούς συγκυρίας και της ευρωπαϊκής κρίσης θα πρέπει το ελληνικό ζήτημα να λήξει στη βάση των υφισταμένων μνημονίων παλαιού τύπου όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι κατά την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά τα περιθώρια έχουν στενέψει υπερβολικά εντός της Ευρωζώνης δεδομένης και της επερχόμενης κρίσης χρέους σε χώρες όπως η Σλοβενία και ενδεχομένως η Ιταλία -γιατί και όχι- και στη Γαλλία.

Δηλώσεις Φ. Κουβέλη

Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως «δεν είμαστε μια χώρα που αποφασίζει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια».

«Το προσωπικό που απασχολείται στον δημόσιο τομέα θα μειωθεί κατά 180.000 έως το 2015. Bασικό στοιχείο στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα αποτελέσει η αξιολόγηση των δομών και των προσώπων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι οργανισμοί που θα αξιολογηθεί ότι δεν έχουν «λόγο ύπαρξης» θα καταργηθούν, αλλά και προσωπικό που «δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία θα τίθεται εκτός».

Ωστόσο ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως, παρά τις απαιτήσεις της τρόικας, η Αθήνα δεν μπορεί να καταρτίσει μια λίστα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν άμεσα από τις θέσεις τους, τη στιγμή που αυτοί δεν έχουν κριθεί πρωτόδικα.

Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου

«Είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα», διότι «υπάρχει μια πανευρωπαϊκή αβεβαιότητα και νευρικότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα, με κορυφαίο ζήτημα, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης». Επ' αυτού, τόνισε ότι «διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο, που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση».

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα «πλαίσιο» σχετικά με τη δημόσια διοίκηση «πολύ καλό, λογικό, δίκαιο», που «σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις», συμπλήρωσε ωστόσο ότι «βεβαίως πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση». «Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα-, και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας, από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απαριθμώντας αυτές τις «πηγές», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών, όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις, κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα». Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το Δημόσιο «που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν», π.χ. για λόγους υγείας, καθώς επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποια κίνητρα αποχώρησης «που η κοινωνία τα σέβεται».
ΠΗΓΗ: zougla.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!