ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Αυτές τις τροφές δεν πρέπει να τρώνε γάτες και σκύλοι

Όταν βλέπετε το σκυλάκι σας να παίρνει ένα λυπημένο βλέμμα, ενώ στέκεται δίπλα στο τραπέζι,την ώρα που τρώτε μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να του δώσετε μία μικρή γεύση από το φαγητό σας. Σκεφτήκατε όμως ότι αυτό μπορεί να κάνει κακό στην υγεία τους και ότι μπορεί να είναι θανατηφόρες τροφές για τα ζώα μας;

Η κοινή χρήση των τροφίμων με το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να φαίνεται σχετικά αβλαβείς, αλλά εκτός από την ενθάρρυνση και τις κακές συμπεριφορές που έπονται  και ενδεχομένως ακόμη και αύξηση του σωματικού τους βάρους (χάρη στις επιπλέον θερμίδες), θα μπορούσε πραγματικά να θέτει τη γενική υγεία και τη ζωή του κατοικίδιου ζώου σας σε κίνδυνο. Ορισμένα αποφάγια θα μπορούσαν  να είναι επιβλαβή, ακόμα και θανατηφόρες τροφές για τα ζώα σας.

Υπάρχουν μια σειρά από τρόφιμα και συστατικά που καταναλώνονται από τον άνθρωπο κάθε μέρα, όπως η σοκολάτα, το γάλα και το σκόρδο που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τοξικές αντιδράσεις στα κατοικίδια ζώα.

Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά που μπορεί να είναι τα πιο επιβλαβή για τους τετράποδους φίλους μας. Θα εξετάσουμε τα σημάδια της κατάποσης, τις παρενέργειες, και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ας ξεκινήσουμε με αυτό που φαίνεται πολύ πιο ακίνδυνο: το γάλα


Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η εικόνα μιας γάτας να  αγκαλιάζει ένα πιατάκι με γάλα είναι σίγουρα μια γνωστή εικόνα, αλλά στην πραγματικότητα, το γάλα προκαλεί πρόβλημα. Ενώ ένα ποτήρι κρύο γάλα μπορεί να κάνει το σώμα σας  πιο υγειές, το ίδιο δεν μπορεί να ισχύει και για τα κατοικίδια ζώα σας.

Ούτε οι γάτες ούτε σκυλιά είναι εξοπλισμένα με συστήματα που φέρουν εγγενώς αρκετή λακτάση (το ένζυμο που βοηθά να σπάσει η λακτόζη). Κατά συνέπεια, το να υπάρχει αγελαδινό γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το παγωτό στη διατροφή τους μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως στομαχικές διαταραχές και διάρροια, ή ακόμα και τροφικές αλλεργίες.

Ακολουθήστε τη συμβουλή των οργανισμών όπως του  Humane Society των Ηνωμένων Πολιτειών και  αναζητήστε εμπορικά παρασκευασμένα υποκατάστατα γάλακτος που δημιουργήθηκαν ειδικά για τις γάτες και σκύλους, και τα οποία μπορείτε να βρείτε  στα pet shop.


Ωμό κρέας και κόκαλα

Αν και το να τρώνε οι σκύλοι κόκαλα φαίνεται σαν να προέρχεται από τη φύση τους, θα μπορούσε να είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την υγεία τους αν φάνε παραπάνω από ένα κόκαλο . Θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό, εντερική απόφραξη, ή και πρόβλημα στο πεπτικό σύστημα του σκύλου σας. Παρ “όλα αυτά, η πράξη του μασήματος ενός κοκάλου βοηθάει στα  οδοντικά προβλήματα στην απόξεση της πλάκας και την τόνωση των ούλων, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο και την κακή αναπνοή. Ωστόσο, είναι ασφαλέστερο να αγοράσετε κόκαλα με βάση το νάιλον ή να τα θρυματίζετε πρώτα για τους σκοπούς αυτούς.

Το ωμό κρέας μπορεί να παρουσιάσει την πρόκληση και τη μετάδοση βακτηριδίων όπως το Ε. coli που μπορεί να είναι επιβλαβής για τα κατοικίδια ζώα και να διαταράξει το πεπτικό τους σύστημα. Αποφύγετε την κοινή χρήση οποιουδήποτε ωμού βοδινού κρέατος, τα πουλερικά, τα ψάρια, και να κρατήσετε μακρυά από την τροφή των σκύλων σας οποιαδήποτε  τρόφιμα έχετε για απόψυξη.



Κρεμμύδια και  σκόρδο
Αρκετά κοινά καρυκεύματα, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμύδια, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα κατοικίδια ζώα σας, προκαλώντας ερεθισμό στο γαστρεντερικό σωλήνα τους και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σοβαρή βλάβη του ήπατος ,βλάβη των κυττάρων, ακόμα και κρίσεις άσθματος.

Άμεσα σημάδια της κατάποσης περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, αποχρωματισμένα ούρα και λήθαργο. Οι αντιδράσεις φαίνεται να είναι πιο εμφανείς στις γάτες από ότι  στα σκυλιά, αν και οι δύο είναι γνωστό ότι αντιδρούν όταν εκτίθενται σε αυτά, μαγειρεμένα ή αφυδατωμένα. “Αν και δεν έλκονται  οι γάτες και τα σκυλιά ιδιαίτερα  από τη μυρωδιά του κρεμμυδιού και του σκόρδου, τα στοιχεία αυτά είναι σχεδόν πάντα μέσα στο μαγειρεμένο φαγητό, γιαυτό θα πρέπει να θυμόμαστε να μην δίνουμε στα κατοικίδια ζώα μας, φαγητό με βάση το κρέας που είναι σοταρισμένο ή γαρνιρισμένο με αυτά τα καρυκεύματα.



Αβοκάντο – το θανατηφόρο

Θα μπορούσαν τα αβοκάντο να είναι θανατηφόρα; Ίσως, εάν το κατοικίδιο ζώο σας τρώει αρκετά! Τα αβοκάντο περιέχουν ένα στοιχείο γνωστό ως Persin στα φύλλα, τους καρπούς, τους σπόρους, και ακόμη και στο φλοιό τους.  Το Persin είναι απίστευτα τοξικό για τα περισσότερα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών, των αλόγων, των πουλιών και  των τρωκτικών.

Το αβοκάντο οδηγεί σε δυσκολία στην αναπνοή των ζώων, σοβαρή συμφόρηση, φλεγμονή των μαστικών αδένων, συσσώρευση υγρού γύρω από την καρδιά, ακόμα και θάνατο. Μόνο μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει τεράστιο εμετό και διάρροια σε σκύλους και γάτες, γι “αυτό κρατήστε τα αβοκάντο μακριά τους. Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει φάει αβοκάντο, καλέστε τον κτηνίατρο σας το συντομότερο δυνατόν!



Το αλκοόλ


Μπορεί να νομίζετε ότι είναι αστείο να δείτε τι θα συμβεί, αν αφήσετε το  ζωάκι σας να πιει μια μπύρα, αλλά ο κίνδυνος είναι μεγάλος ακόμα και οι παρενέργειες.  Αυτές περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος, προβλήματα συντονισμού, αναπνευστικά προβλήματα και τρόμο. Σε ακραίες περιπτώσεις, το κατοικίδιο ζώο σας θα μπορούσε να πέσει σε κώμα ή και να πεθάνει. Το επίπεδο της δηλητηρίασης εξαρτάται συνήθως από την ποσότητα που καταναλώνεται το αλκοόλ, καθώς και το βάρος του ζώου. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας πιει αλκοόλ, μην το αφήσετε σε καμία περίπτωση να κοιμηθεί. Καλέστε τον κτηνίατρο σας για συμβουλές.
Η καφεΐνη και η σοκολάτα

Αν ο σκύλος σας έχει πέσει σε  λήθαργο και νομίζετε ότι ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να τον βοηθήσει, ξανασκεφτείτε το. Η καφεΐνη είναι επιβλαβής για τα ζώα λόγω της παρουσίας των μεθυλοξανθινών, που είναι χημικές ουσίες που μπορεί να βρεθούν όχι μόνο στον καφέ, αλλά επίσης και στο τσάι, την κόλα,τα ποτά ενέργειας, ακόμα και στα παυσίπονα και τα χάπια διατροφής. Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, υπερκινιτικότητα, λαχάνιασμα, αυξημένη δίψα και ούρηση, αλλά και πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως τρόμος, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και το θάνατο.

Ένα φλιτζάνι του καφέ μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιο, αλλά το κατοικίδιο ζώο σας, μπορεί να σκοτώσει.


Η σοκολάτα περιέχει επίσης χαμηλότερες ποσότητες μεθυλοξανθίνης. Τα επίπεδα ποικίλλουν, ανάλογα με τον τύπο. Ωστόσο, η σοκολάτα λειτουργεί το ίδιο αναποτελεσματικά για τα κατοικίδια ζώα, όπως επίσης περιέχει και θεοβρωμίνη, ένα άλλο δυνητικά τοξικό στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις όπως ανησυχία, εμετό και μυϊκούς σπασμούς. Μόλις 4 έως 10 ουγγιές (113-283 γραμμάρια) σοκολάτας γάλακτος μπορεί να είναι θανατηφόρες για τα μικρότερα σκυλιά. Η σοκολάτα ψησίματος και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες θεοβρωμίνης, ενώ η λευκή σοκολάτα έχει τις χαμηλότερες. Τούτου λεχθέντος, είναι καλύτερο να κρατήσετε όλα τα είδη σοκολάτας μακριά από τα ζώα σας.



Σταφύλια και σταφίδες


Αν και τα σταφύλια και οι σταφίδες προσφέρουν θρεπτικά οφέλη για τον άνθρωπο, είναι επιτακτική ανάγκη να τα κρατήσετε μακριά από τα κατοικίδια ζώα σας. Το τοξικό στοιχείο μέσα σε σταφύλια και τις σταφίδες hasna έχει επισημάνει την επίπτωση στα κατοικίδια ζώα που τα καταναλώνουν  και οι παρενέργειες φέρνουν από υπερκινητικότητα και επανέλαμβανόμενο  εμετό σε λήθαργο, κατάθλιψη, νεφρική ανεπάρκεια ή ακόμα και θάνατο. Εκτός από τα σταφύλια και τις σταφίδες, θα πρέπει επίσης να κρατήσετε μακριά τα προϊόντα, όπως σαλάτες, φρούτα, δημητριακά και μούσλι μπαρ

Μπορείτε να δώσετε στο κατοικίδιο ζώο σας φρέσκα φρούτα, όπως φέτες από μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, μπανάνες, και καρπούζι χωρίς κουκούτσια. Ωστόσο, καλό είναι να αποστασιοποιηθείτε από τα φρούτα με κουκούτσια, όπως τα ροδάκινα, δεδομένου ότι μπορούν να σφηνωθουν στο λαιμό του κατοικίδιου ζώου σας. Οι σπόροι του  ροδάκινου και  δαμάσκηνου  περιέχουν επίσης  δόσεις από κυάνιο,οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν μοιραίες για τις γάτες και τα μικρότερα σκυλιά.



Ζύμη που περιέχει μαγιά

Αν ο σκύλος ή η γάτα σας φάει  κάποια ζύμη, οι συνέπειες μπορεί να είναι μια μεγάλη δυσφορία τουλάχιστον, αν όχι πιο τραγικά αποτελέσματα. Η  ζύμη μπορεί να επεκταθεί στο στομάχι του κατοικίδιου ζώου σας, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου στο πεπτικό σύστημα του. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη του στομάχου ή των εντέρων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετό, κοιλιακή δυσφορία και φούσκωμα.

Το ψωμί παρουσιάζει μικρότερο κίνδυνο αλλά και πάλι τέτοιου είδους λιχουδιές δεν πρέπει να υπερβαίνουν περισσότερο από 5 έως 10 τοις εκατό της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης ενός κατοικίδιου ζώου.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!