ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Σε συναγερμό η Κρήτη από την επέλαση της "κόκκινης" απειλής!

Ασταμάτητο φαντάζει το "κόκκινο" σκαθάρι, το οποίο επελαύνει στην Κρήτη και έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ζημια στα φοινικοειδή του νησιού.
Μετά το φοινικόδασος του Βάι, το οποίο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και άλλες περιοχές έρχονται αντιμέτωπες με αυτη την απειλή.
Όπως επισημάνθηκε μέσα από ρεπορτάζ ο κόκκινος ρυγχοφόρος κάνθαρος, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, έφτασε πριν από λίγα χρόνια στην Κρήτη μέσω εισαγόμενων φοινικοειδών, τα οποία προφανώς δεν ελέγχθησαν ως έπρεπε. Έκτοτε προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους φοίνικες του νησιού μας.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, ιδιώτης που διαμένει μερικά μόνο μέτρα μακριά από το φοινικόδασος στο Βάι, ειδοποίησε πρόσφατα τη Διεύθυνση Δασών, καθώς ένας φοίνικας που διατηρεί στην κατοικία του είχε αρχίσει να "κατατρώγεται".
Και στο Ρέθυμνο
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης προχωρά στην λήψη μέτρων προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του σκαθαριού, αλλά και να σωθούν όσοι φοίνικες είναι υγιείς.

Με βάση της απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαρίας Λιονή, όλες οι περιοχές της των Καλλικρατικών Δήμων της ΠΕ Ρεθύμνης, θεωρούνται ως Μολυσμένες Ζώνες και οι κάτοχοι των προσβεβλημένων φυτών θα πρέπει:

«Α. Να γνωστοποιούν άμεσα στο τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, κάθε περιστατικό προσβολής (ενέργεια που θα πρέπει να γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο του νομού κι αν παρουσιαστεί η προσβολή).

Β. Εφόσον η προσβολή είναι σε αρχικό στάδιο υπό την εποπτεία της υπηρεσίας να προχωρούν στην μηχανική εξυγίανση-μικροχειρουργική των προσβεβλημένων φοινικοειδών, αφού προηγουμένως εφαρμόσουν την ανάλογη προληπτική και θεραπευτική αγωγή με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Σε περίπτωση προχωρημένης προσβολής, όπου το κορυφαίο μερίστωμα έχει καταστραφεί και παρατηρείται το χαρακτηριστικό «ομπρέλιασμα» των δέντρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όλα τα προσβεβλημένα φοινικόδεντρα, υπό την εποπτεία της υπηρεσίας:
1. Κόβονται άμεσα από τη βάση τους.
2. Τεμαχίζονται ή θρυμματίζονται.
3. Στη συνέχεια μεταφέρονται τυλιγμένα μέσα σε δίχτυα διαμέτρου οπής <1χιλιοστού ή σε κλειστούς περιέκτες, στους εγκεκριμένους από τις αρμόδιες υπηρεσίες χώρους ταφής τους και θάβονται σε βάθος μεγαλύτερο των δύο μέτρων ή καίγονται άμεσα. Επειδή η καύση των φοινικοειδών γίνεται πολύ δύσκολα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μένουν άκαυστα τεμάχια, που θα περιέχουν τις μορφές του εντόμου.
4. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά των διαφόρων μορφών του ρυγχοφόρου στον περιβάλλοντα χώρο και να αποφευχθεί η εξάπλωση της προσβολής. Συλλέγονται με προσοχή όλες οι μορφές του εντόμου, που έχουν διασπαρθεί στον περιβάλλοντα χώρο.
5. Μπορεί να γίνει χρήση ενός εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος:
·Κατά την κοπή των φυτών (ψεκασμός κάλυψης στο κομμένο φυτό, στα κομμένα τεμάχια του φυτού, στη θέση κοπής του φυτού και στον τόπο γύρω από την θέση κοπής).
·Στο χώρο διατήρησης των ευπαθών φυτών.
Όλες οι προβλεπόμενες εργασίες κοπής και καταστροφής των ευπαθών φυτών διενεργούνται από τον κάτοχο ( υπό την επίβλεψη Γεωπόνου και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας).

Γ. Στη μολυσμένη ζώνη και στη ζώνη απομόνωσης:
· απαγορεύεται η διακίνηση φοινικοειδών προς άλλες περιοχές.
· Η διακίνηση των φοινικοειδών θα γίνεται μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, αφού ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία δηλαδή:
1. Τα φυτά για δύο έτη πριν την μετακίνησή τους πρέπει να είναι τοποθετημένα σε χώρο με πλήρη φυσική προστασία (δικτυοκήπια με οπές< 1mm, με διπλές εισόδους και φερομονικές παγίδες).
2. Κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις που θα διενεργούνται τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες να μην έχουν παρατηρηθεί ενδείξεις παρουσίας του εντόμου και
3. Τα φυτά να συνοδεύονται απαραιτήτως από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (κάτι που ισχύει για όλες τις περιοχές).

Δ. Απαγορεύεται η τοποθέτηση παγίδων φερομόνης-καϊρομόνης (που χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανίχνευση των ακμαίων εντός της μολυσμένης ζώνης)  σε περιοχές που δεν διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου, επειδή προσελκύουν το έντομο».
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!