ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Κομβόι χιλιομέτρων στο Ηράκλειο από όλη την Κρήτη - Kοσμοσυρροή στην πλ. Ελευθερίας (pics)

Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί σε βασικές οδικές αρτηρίες του Ηρακλείου, με τους αγρότες από όλη την Κρήτη να ταξιδεύουν ως την πόλη και να οδεύουν στο σημείο συγκέντρωσης, την πλάτεία Ελευθερίας που έχει κατακλυστεί από κόσμο!
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι να δουν το μετρο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων να αποσύρεται.
Άγνωστο βέβαια παραμένει αν οι αγρότες ολοκληρώσουν την κινητοποίηση τους μόνο με τη συγκέντρωση καθώς, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, με ... ξαφνικές αποφάσεις τους, κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους (Δεν ξεχνάει κανείς για παράδειγμα την κατάληψη του αεροδρομίου "Ν. Καζαντζάκης" ή την απόβαση στον Πειραιά).
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών μάλιστα υπάρχει ήδη η σκέψη στο μυαλό τους, για να ταξιδέψουν αύριο ως την Αθήνα σε περίπτωση που δε πάρει η κυβέρνηση πίσω το συγκεκρμένο μέτρο.
agrotesporeia1
agrotesporeia2
Η συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας συνεχίζεται, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από νωρίς το πρωί, η κίνηση σε πολλά σημεία του Ηρακλείου γίνεται μετ' εμποδίων, εξαιτίας της κινητοποίησης.
agrotesporeia3
Δεδομένη και έμπρακτη θεωρείται η στήριξη των Δήμων της Κρήτης, οι οποίοι συστρατεύονται με τους αγρότες στον αγώνα που κάνουν για να μην περάσει το μέτρο της φορολόγησης των αγροτεμαχίων!

agrotesira_2
Όπως έχουν δηλώσει Δήμαρχοι ανά την Κρήτη, πρόκειται για ένα καθαρά φοροεισπρακτικό μέτρο, το οποίο βάζει ταφόπλακα στους αγρότες, οι οποιοι ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση!

Έτσι, μετά τις διήμερες καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις Εφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΑΣΝΗ πραγματοποίησε συνάντηση με Δημάρχους, από τους οποίους ζήτησε τη βοήθεια τους. Οι Δήμαρχοι από την πλευρά τους δήλωσαν από την πρώτη στιγμή ότι τάσσονται στο πλευρό των αγροτών δημοτών τους, στο παγκρήτιο συλλαλητήριο
agrotesira
Στο πλευρό τους η Περιφέρεια Κρήτης

Κοντά στους αγρότες στον αγώνα τους για ανατροπή του μέτρου της φορολόγησης των αγροτεμαχίων θα βρίσκεται με κάθε τρόπο η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς με ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου κρίθικε απαραίτητο για την ανάπτυξη και τον γεωργικό τομέα.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

1. Το Π.Σ. Κρήτης αφού έλαβε υπόψη του το Σχέδιο Νόμου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, επισημαίνει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα:

α. Ισοπεδώνει την ακίνητη περιουσία την οποία φορολογεί από το πρώτο τετραγωνικό
β.  Ευνοεί τις μεγάλες ιδιοκτησίες
γ. Δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο με κοινωνικά, δημογραφικά, οικονομικά και αναπτυξιακά κριτήρια.
δ. Μονιμοποιεί και διευρύνει το ειδικό τέλος (χαράτσι), χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίζει το υφιστάμενο χρηματοδοτικό κενό, γιατί κανείς Έλληνας, πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων, δεν θα μπορεί να πληρώσει τους πολλαπλούς φόρους που του επιβάλλονται.

2. Ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί μαζί με τον Τουρισμό, τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης και της Χώρας, έτσι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων λειτουργεί ως αντικίνητρο και δεν υπηρετεί το στόχο αυτό.

Το Π.Σ. Κρήτης καλεί την Κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να αποσύρουν το Σχέδιο Νόμου, γιατί δεν υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά τα συμφέροντα των δανειστών.


Πιέσεις και από την ΠΑΣΕΓΕΣ

Και η ΠΑΣΕΓΕΣ προσπαθεί με κάθε τρόπο να ασκήσει πιέσεις υπέρ των αγροτών, με ανακοίνωσή της:

Το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ συνεδρίασε εκτάκτως και αφού έλαβε υπ’ όψη του α) τα όσα προβλέπονται για τη φορολογία των αγροτεμαχίων στο τελικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών β) τις αντιδράσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα για τα προτεινόμενα μέτρα, επισημαίνει τα ακόλουθα, εκφράζοντας την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της χώρας επί των προβλέψεων των επτά συντελεστών του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Αναλυτικά
1.    Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει επισημάνει επανειλημμένα έγκαιρα και έγκυρα ότι δεν είναι δυνατόν και είναι παντελώς άδικο και παράλογο, να φορολογούνται οι συντελεστές παραγωγής (αγροτεμάχια), αντί της δίκαιης και αποδεκτής φορολόγησης των εισοδημάτων που προκύπτουν από την καλλιέργειά τους.

2.    Είναι παραπλανητικός και αποπροσανατολιστικός ο ισχυρισμός κάποιων ότι τα αγροτεμάχια θα επιβαρυνθούν μόνον με 1,5 ευρώ/στρέμμα.  Η αλήθεια είναι ότι θα επιβαρυνθούν με το γινόμενο συγκεκριμένων συντελεστών, σύμφωνα με τη χρήση, θέση, καλλιέργεια, πρόσοψη ή μη σε εθνική ή επαρχιακό οδό, σε θάλασσα κλπ. Στη δυσμενέστερη περίπτωση θα επιβαρυνθούν με γινόμενο επτά (7) συντελεστών, όπως προβλέπεται στο τελικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή το 1,5 ευρώ/στρέμμα είναι η ελάχιστη επιβάρυνση και η τελική για κάθε περίπτωση μπορεί να είναι σημαντικά αυξημένη.

3.    Κατά παράλογο τρόπο, η ίδια καλλιέργεια, με το ίδιο κόστος παραγωγής και την ίδια ακαθάριστη πρόσοδο επιβαρύνεται διαφορετικά, σύμφωνα με το διαμέρισμα, την περιοχή που ευρίσκεται η καλλιεργούμενη έκταση.

4.    Κατά παράλογο και άδικο τρόπο η ίδια καλλιέργεια με τα ίδια έσοδα-έξοδα, φορολογείται διαφορετικά, εάν το αγροτεμάχιο προσεγγίζει επαρχιακή ή εθνική οδό η θάλασσα, σαν να ισχύει το δεδομένο ότι η καλλιέργεια, που βλέπει εθνική οδό ή θάλασσα είναι πιο αποδοτική ή έχει λιγότερα έξοδα!!!

5.    Κατά παράλογο τρόπο μία ασκεπής – μη καλλιεργούμενη έκταση (υπαίθρια έκθεση) φορολογείται περισσότερο με συντελεστή χρήσης 1,5 από ένα λατομείο-μεταλλείο με συντελεστή χρήσης 1,2 με σημαντικές επιπτώσεις της λειτουργίας του στο περιβάλλον και με σημαντικά ετήσια έσοδα!!!

6.    Αγροτικά κτίσματα : Φορολογούνται τα αγροτικά κτίσματα, αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.α. με σημαντική επιβάρυνση που θα οδηγήσει σε αδυναμία συνέχισης των παραγωγικών δραστηριοτήτων των αγροτών και κτηνοτρόφων.

7.    Κατά παράλογο και άδικο τρόπο προβλέπεται συντελεστής κατοικίας ίσος με 5 για τα 10 στρέμματα του κτήματος και έτσι μία αποθήκη στέγασης – φύλαξης γεωργικών μηχανημάτων, επιβαρύνει σημαντικά το γινόμενο των συντελεστών.

8.    Κατά παράλογο και άδικο τρόπο δεν φορολογούνται τα γήπεδα ελλιμενισμού σκαφών ή αεροσκαφών, ενώ φορολογούνται οι λωρίδες γης που ευρίσκονται κάτω από υψηλή τάση της ΔΕΗ!!!

9.    Κατά παράλογο και άδικο τρόπο δεν προβλέπεται καμία διάκριση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στους ετερο-επαγγελματίες.

Με βάση τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι συντάκτες αυτού του σχεδίου Νόμου, στοχεύουν στη διάλυση του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, στην εξουθένωση των αγροτών, οι οποίοι δε θα μπορούν ασφαλώς ν’ ανταποκριθούν στα προβλεπόμενα, ο πρωτογενής τομέας θα συρρικνωθεί δραματικά αν και η Κυβέρνηση με πομπώδη τρόπο διαλαλεί ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα προέλθει από την ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα, ο οποίος υπερφορολογείται και χαρακτηρίζεται από υποχρηματοδότηση και αποεπένδυση.

Ας γνωρίζουν καλά οι Κυβερνήσεις και όσοι μέσω αυτών υλοποιούν αυτούς τους  σχεδιασμούς, ότι θα βρουν σύντομα απέναντί τους σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος μέχρι τώρα έχει υποστεί συνολική ετήσια αφαίμαξη παραπάνω από 2 δις, όπως τεκμηριώσαμε σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας και με τα όσα προβλέπονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου υποχρεώνονται να καταβάλλουν άλλα 700 εκατ. ευρώ περίπου.
Μαρία Αντωνάκη
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!