ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ψαλίδι 50% στις πιστώσεις για δακοκτονία στην Κρήτη-Δείτε την απόφαση

Μειωμένη κατα 50% θα είναι η φετινή κρατική επιχορήγηση για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η μείωση φτάνει στο 30%.

Έτσι σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος για φέτος το υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγεί τις περιφέρειες της χώρας με το συνολικό ποσό των 17.077.584 ευρώ, για την για την κάλυψη των συνολικών δαπανών δακοκτονίας για το έτος 2014. 

Υπενθυμίζεται ότι για το 2013 η επιχορήγηση έφθανε τα 24.696.000 ευρώ (στο ποσό αυτό συμπεριλαμβανόντουσαν και υποχρεώσεις του 2012). 

Σε ότι αφορά στην Περιφέρεια Κρήτης η απόφαση προβλέπει πως θα δοθούν 6.612.279 ευρώ.

Η κατανομή ανα Περιφερειακή Ενότητα θα είναι η εξής:

Ηρακλείου: 3.624.260 ευρώ
Χανίων: 2.464.343 ευρώ
Λασιθίου : 492.790 ευρώ
Ρεθύμνης: 30.886 ευρώ

Τα σχετικά ποσά ανά περιφέρεια, σύμφωνα με την απόφαση, θα κατανεμηθούν με χρηματικές εντολές προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

Να σημειωθεί ότι φέτος την προμήθεια των φαρμάκων θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι οι Περιφέρειες γεγονός που δικαιολογεί κάποια μείωση του προϋπολογισμού σε σχέση με πέρσι.

 Όχι όμως - σύμφωνα με τους περισσότερους εκπροσώπους των φορέων που ασχολούνται με την δακοκτονία - μια τόσο μεγάλη μείωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:

Στην Περιφέρεια Κρήτης κατανέμονται 6.612.279 ευρώ.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κατανέμονται: 306.759 ευρώ.
Στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατανέμονται: 193.210 ευρώ.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου κατανέμονται: 248.828 ευρώ.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατανέμονται: 860.457 ευρώ.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατανέμονται: 443.927 ευρώ.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατανέμονται: 857.318 ευρώ.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατανέμονται: 1.229.645 ευρώ.
Στην Περιφέρεια Αττικής κατανέμονται: 358.722 ευρώ.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατανέμονται: 3.439.645 ευρώ.
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατανέμονται: 2.245.958 ευρώ.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατανέμονται: 2580.836 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόλις σήμερα η εν λόγω απόφαση κοινοποιήθηκε και στις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών και στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων επιφυλάχθηκαν να κάνουν δηλώσεις αφού σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν, θέλουν πρώτα να έχουν μια επικοινωνία με το ΥπΑΑΤ μιας και κάποια από τα δεδομένα φέτος έχουν αλλάξει (όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι φέτος την προμήθεια των φαρμάκων αναλαμβάνει το ΥπΑΑΤ). Ωστόσο, κάποιοι μας τόνισαν τα εξής:

Κρήτη
Για μείωση 50% σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό για την Περιφέρεια Κρήτης κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο κ. Νίκος Μαυράκης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης. «Μόλις έλαβα την απόφαση στα χέρια μου και αυτό που παρατηρώ είναι ότι πέρυσι σε επίπεδο Κρήτης το πρόγραμμα έφθανε τα 12 εκατ. ευρώ και φέτος τα 6 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο κ. Μαυράκης.
Και προσθέτει: «Η μείωση είναι μεγάλη. Βέβαια φέτος την προμήθεια των φαρμάκων θα την κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (2,5 εκατ. ευρώ) αλλά ακόμα και έτσι η μείωση είναι μεγάλη. Πραγματικά ακόμα δεν μπορώ να πω κάτι άλλο».

Χαλκιδική
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Τερτιβανίδης, προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας στην Χαλκιδική προσθέτει: «Φέτος με την απόφαση αυτή για την περιοχή μας τα χρήματα είναι λίγο μειωμένα σε σχέση με πέρσι ενώ τα στρέμματα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα δεν επαρκούν και σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή του προγράμματος».

Μυτιλήνη
Την ίδια στιγμή από την ΔΑΟΚ Λέσβου μας ενημέρωσαν ότι τα φετινά κονδύλια για το πρόγραμμα της δακοκτονίας τα οποία διατίθενται για την Περιφερειακή Ενότητα είναι ικανοποιητικά και δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκτέλεση του προγράμματος. Ειδικότερα, στην Λέσβο φέτος θα διατεθούν 1,7 εκατ. ευρώ ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσό έφθανε στα 1,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η εκτέλεση του προγράμματος δεν ξεπέρασε τα 1,6 εκατ. ευρώ για το 2013.

Δείτε την σχετική απόφαση εδώ

(Με πληροφορίες απο agrotypos.gr/Χρήστος Διαμαντόπουλος)
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!