ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Η Γερμανία επέστρεψε κλεμμένα αρχαία στην Ελλάδα



Το γερμανικό κρατικό Μουσείο Μπάντεν της Καρλσρούης επέστρεψε δύο αρχαία ελληνικά αντικείμενα στην Ελλάδα, μετά από σχετικό αίτημα της χώρας μας.
Πρόκειται για ένα γυναικείο κυκλαδικό ειδώλιο ύψους 88 εκατοστών και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος και τα δύο έργα αρχαίας Κυκλαδικής τέχνης. Η αξία των δύο αντικειμένων υπολογίζεται σε τέσσερα εκατ. ευρώ και θα εκτίθενται από δω και στο εξής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σύμφωνα με το ellines.com, ο σερ Colin Renfrew, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ανακάλυψε ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα του Μουσείου της Καρλσρούης είχαν αποκτηθεί μετά από το 1975, δηλαδή μετά από την συνθήκη της UNESCO του 1970, σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη η διακίνηση αρχαιοτήτων άγνωστης προέλευσης.

Το υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε επίσημο αίτημα επιστροφής των αρχαιοτήτων, το οποίο αρχικά απορρίφθηκε. Ο διευθυντής του Μουσείου, Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν, δεν δίστασε να κατηγορήσει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για εκβιασμό και δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νομική αξίωση πάνω τους. Υποστήριζε επίσης ότι τα αρχαία είχαν αγοραστεί με δημόσια κεφάλαια το 1975 και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νομική αξίωση εφόσον η Γερμανία υπέγραψε τη σύμβαση της UNESCO το 1992.

Πηγές:


http://www.iefimerida.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!