ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Γιατί έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα ο σεισμός των 5,7 ρίχτερ;


Ο πολύ ισχυρός σεισμός των 5,7 ρίχτερ, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Μονεμβασιάς και Μήλου ξύπνησε όλη την Ελλάδα σήμερα τα ξημερώματα.
Γιατί κουνήθηκε όλη η χώρα


Οπως δήλωσε o καθηγητής Τεκτονικής Π.Α. και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας στο newsit, “ήταν ένας σεισμός που έγινε αισθητός σε μια μεγάλη ακτίνα του ελλαδικού χώρου από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι και την Μακεδονία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα βαθύ σεισμό, ο οποίος βλέπει πολύ πιο μεγάλο τμήμα της επιφάνειας, συνεπώς γίνεται πολύ πιο αισθητός.

Ιδιαίτερα στην Αττική ο σεισμός ήταν παρατεταμένος και έδινε την αίσθηση ότι είχαμε 2 και 3 σεισμούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη επικεντρική απόσταση και οι διαφορετικές σεισμικές φάσεις, τα διαφορετικά σεισμικά κύματα, φτάνουν στην περιοχή με διαφορετική ταχύτητα και με διαφορετικό χρόνο άφιξης. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σεισμό μεγάλης διάρκειας.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο επίκεντρο του σεισμού τον αντιλαμβανόμαστε με μικρή χρονική διάρκεια και όσο απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο η διάρκειά του μεγαλώνει.
Το άγνωστο ρήγμα στην αφρικανική πλάκα


Από εκεί και πέρα, πρέπει να σημειώσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι οτι ο σεισμός αυτός έγινε στα όρια που υποβυθίζεται η αφρικανική πλάκα κάτω από την ευρωπαϊκή πλάκα. Δεν έχουμε να κάνουμε με ρήγματα επιφανειακά αλλά είναι ρήγματα τα οποία είναι σε κάποιο συγκεκριμένο βάθος και τα οποία δεν εμφανίζονται στον πυθμένα άρα δεν έχουμε πιθανότητα να εκδηλωθεί τσουνάμι. Και από την άλλη πλευρά είναι ρήγματα που εν πολλοίς σε εμάς είναι άγνωστα.

Εκείνο επίσης που θα πρέπει να τονίσουμε είναι το γεγονός ότι αυτοί οι σεισμοί δεν προκαλούν βλάβες ιδίως όταν είναι σε μεγέθη μέχρι 6 ρίχτερ και ενδεχομένως μέχρι 6,5 ρίχτερ, γιατί είναι σεισμοί των οποίων η ενέργεια απορροφάται λόγω του μεγάλου βάθους από τα εν τω μεταξύ πετρώματα που υπάρχουν. Συνεπώς στην επιφάνεια φτάνει μικρό ποσό της ενέργειας, που δεν έχει τη δύναμη να κάνει ζημιές.
Πρόκειται πιθανότατα για τον κύριο σεισμό - Δεν υπάρχει κίνδυνος ντόμινο

Δείχνει ότι είναι ο κύριος σεισμός. Αυτοί οι σεισμοί βάθους, ειναι σεισμοί που δε συνοδεύονται ούτε από πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί δεν προκαλούν τα φαινόμενα ντόμινο, τα οποία είναι συνήθη κυρίως σε μεγάλους επιφανειακούς σεισμούς" είπε τέλος ο κύριος Λέκκας.
http://flashnews.gr/
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε μας...

web online camera

Γνωρίστε τον Αμιρά με αυτό το βίντεο

Ένα υπέροχο video με τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης

Η φωτογραφία της βδομαδας!

Η φωτογραφία της βδομαδας!